Târgu-Mureş: Mureşenii pot „scăpa” din sistemul centralizat al Energomur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali mureşeni au votat aseară strategia de termoficare a oraşului, care le oferă din start mureşenilor două posibilităţi: debranşarea de la sistemul centralizat, cu posibilitatea trecerii în sistemul distribuţiei orizontale sau montarea de microcentrale de apartament.

Locatarii din cele peste 23.000 de apartamente, rămase în momentul de faţă în sistemul centralizat, au la dispoziţie 45 de zile pentru a se decide pentru una din cele două propuneri oferite de Primărie.

Citeşte şi:

Termica s-a spart în două


Distribuţia pe orizontală, o posibilitate

Societatea Energomur a împărţit centralele termice ale oraşului în două: centrale modernizate, care alcătuiesc Zona Unitară de Termie şi centrale nerentabile, care vor fi închise de la 1 iunie, respectiv 1 octombrie 2010. Locuitorii din zonele în care centralele termice au fost modernizate au posibilitatea de a alege dacă rămân sau nu în sistemul centralizat.

Pentru cei care doresc să rămână în sistem, Energomur vine cu soluţia distribuţiei pe orizontală a agentului termic, în cazul în care 50% dintre locatari vor acest lucru. Asta înseamnă că fiecare apartament va avea contoarele de gaz, apă caldă şi energie termică la uşă, va plăti doar cât va consuma, fără pierderile de pe reţea.

Dacă locatarii aleg distribuţia orizontală, costul lucrărilor ce se vor face pe casa scării vor fi suportate de Energomur, iar cele din apartamente de către locatarii acestora. „Cei care nu-și vor permite acest lucru și au venit pe membru de familie sub 615 lei net, noi venim în sprijinul lor cu un credit”, a spus viceprimarul Claudiu Maior. Investiţia făcută de Energomur în apartamentul consumatorului va fi recuperată de la acesta în termen de cinci ani.

Debranşarea, a doua variantă

Dacă peste 50% din locatari de pe o scară nu vor să rămână în sistemul centralizat, toate apartamentele vor fi debranşate, deci locatarii pot să-şi monteze microcentrale. Cei care aleg să se debranşeze dar au venitul net pe membru de familie sub 615 lei vor fi şi ei ajutaţi de primărie.

Toate investiţiile atât pentru distribuţia orizontală cât şi pentru microcentrale vor fi suportate dintr-un credit de 13,5 milioane de euro ce va fi contractat de Energomur.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite