Localnicii unui sat din Harghita s-au revoltat după ce o brutărie a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Motivul pentru care sătenii au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piumal şi Amahinda sunt cei doi brutari din Sri Lanka
Piumal şi Amahinda sunt cei doi brutari din Sri Lanka

Sosirea a doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi recent la o brutărie din localitatea harghiteană Ditrău, i-a scos pe oameni în stradă.

Sătenii spun că se tem pentru siguranţa lor şi cred că asiaticii le vor periclita tradiţiile locale şi cultura. Astfel, circa 200 de oameni s-au adunat miercuri, 29 ianuarie, în faţa primăriei, pentru a protesta faţă de faptul că fabrica a a angajat străini. Piumal şi Amahinda sunt din Srii Lanka şi au venit în România la muncă, dar sătenii nu-i vor în mijlocul lor. Oamenii sunt convinşi că va urma un val de migranţi şi că va creşte infracţionalitatea în zonă. În replică, patronii fabricii susţin că au vrut să angajeze muncitori din Ditrău şi din judeţul Harghita şi din apropiere, însă nu au găsit oameni dispuşi să facă această muncă. 

Alungaţi de săteni

Potrivit Agerpres, s-a ajuns până acolo încât proprietara casei în care cei doi locuiesc a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat. Însă protestatarii nu s-au mulţumit cu atât. I-au urmărit pe cei doi în satul vecin şi au ameninţat-o şi pe celalată proprietară. În situaţia dată, conducerea fabricii caută un apartament în Gheorgheni pentru cei doi asiatici.

„Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a declarat directoarea fabricii, Köllő Katalin.

Cei doi brutari sri-lankezi au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi de patroni şi de către colegii lor. Nu şi de oamenii din sat, care i-ar vrea plecaţi cât mai repede şi cât mai departe. Însă proprietarii fabricii au alte intenţii. Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica, spune că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi alţi cinci străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite