Cât de necesare sunt, de fapt, filtrele de apă şi cum le alegem pentru a avea apă pură ca de la izvor la robinet

Cât de necesare sunt, de fapt, filtrele de apă
şi cum le alegem pentru a avea apă pură ca de la izvor la robinet

Filtre pentru apă FOTO Filtre Apa Aquasana Copyright © 2011 Kevin Gourley Photography

În zilele noastre, interesul pentru apa fără impurităţi este tot mai mare. Unii oameni caută izvoare naturale, alţii apelează la cele de lângă bloc, care nu sunt tocmai sigure, iar alţii sunt convinşi că apa îmbuteliată este cea mai sănătoasă, fiind verificată în prealabil. În goana după cea mai bună şi cea mai pură apă de băut, au apărut şi filtrele de apă. Dar şi acestea trebuie alese cu mare grijă.

Filtrele de apă au apărut pe scară largă abia în ultimul deceniu şi au rolul de a îmbunătăţi calitatea apei la nivelul utilizatorului casnic. Am întrebat doi furnizori de filtre pentru apă când sunt filtrele necesare şi cum trebuie alese, iar mai jos aveţi şi răspunsurile lor.

Apa pură de izvor, de la robinet

Apa de la robinet este respect nişte standard, prin urmare este potabilă sau bună de băut. Cu toate acestea de multe ori nu ne place gustul ei. Cei care vând filtre pentru apă spun că filtrele reduc la zero cantităţile de substanţe nedorite.

Sistemele de tratare a apei, datorită volulmului mare de apă, care este prelucrată într-un timp scurt şi reţeaua de transport care de obicei are mari dimensiuni nu pot oferi consumatorului o apă perfectă. La acestea se adaugă poluarea. Sistemele de tratare nu sunt atât de eficiente pentru a elimina în totalitate substanţele poluante care vin din industrie şi agricultură. Efectele poluării nu se văd imediat. Apa pe care o primim de la reţea este bună de băut şi respectă standardele de potabilitate. Excepţiile sunt rare chiar şi în România. Limitele cantităţilor de poluanţi impuse de standarde sunt în general respectate. Filtrele vin şi reduc practic la zero cantităţile de substanţe nedorite şi transformă apa dintr-o apă tehnic potabilă într-o apă perfecta” explică explică ing. Nicu Fraţilă, managerul companiei Aquasana

Totodată, reprezentantul unei alte companii, ne explică de ce este importantă filtrarea apei, chiar şi de către marile societăţi, în procesele de producţie.

“Filtrele de apă sunt produse moderne realizate cu ajutorul tehnologiei ultra-moderne din ziua de astăzi, pentru a modifica în bine calitatea apei. Filtrele de apă sunt necesare în uzul casnic, rezidenţial, industrial, medical etc. Astfel, pentru consumatorii casnici filtrele de apă ajută la îmbunătăţirea calitaţii apei pentru uzul în locuinţă (spălat, băut, gătit), pentru consumatorii industriali ajută la protejarea utilajelor ce folosesc apa în procesele de producţie sau curăţare, la fel ca şi in alte cazuri” spune Ingeaua Gelu Vladimir, reprezentantul societăţii Aqualight

Cum alegem un filtru de apă şi la ce trebuie să fim atenţi  

Când alegem filtrul de apă trebuie să fim atenţi la câteva aspecte, deosebit de importante.

În primul rând trebuie să căutăm păreri pe piaţă, un istoric al firmei respective. Filtrul de apă trebuie să nu suprafiltreze apa. Având în vedere că apa noastră este deja tratată nu este necesar să folosim filtre bazate pe osmoză inversă sau echipate cu lămpi UV. Acestea nu fac decât să ne încarce costurile de achiziţionare şi mai ales pe cele de exploatare fără a oferi beneficii pe măsură” explică ing. Nicu Fraţilă, managerul companiei Aquasana

Părerile sunt împărţite, iar unii oameni aleg şi acele filtre, mai exact purificatoare cu osmoză inversă.

Pentru băut şi gătit, recomand montarea unui purificator de apă cu osmoză inversă, ce va oferi locuitorilor o apă mai bună, mai curată, mai sigură decât apele plate din comerţ. Pentru apa din fântână, este necesar în primul rând un test complet la un laborator specializat. Apoi orice apă din fântână trebuie prima data filtrată cu un filtru cu cartuş din polipropilenă presată, după care se tratează conform problemelor depistate de laborator în urma testelor: pentru apa dură - se recomandă dedurizator; pentru apa cu fier şi/sau mangan - se recomandă o staţie pentru tratarea acestor probleme, în cazul apei cu microorganisme - se recomandă sterilizarea şi dezinfectarea ţevilor din casă. În toate cazurile, pentru băut şi gătit cu apă din fântână recomand instalarea unui purificator de apă cu osmoză inversă la bucatarie. Purificatoarele de apă se montează de obicei sub chiuvetă, dar astăzi există şi modele ce se pot monta pe blat, la vedere” completează Ingeaua Gelu Vladimir, reprezentantul societăţii Aqualight

Ar mai fi câteva elemente la care ar trebui să fim atenţi atunci când alegem un filtru pentru apă.

Pentru a alege un filtru de apă sau purificator trebuie să fim atenţi la următoarele aspecte: fineţea porilor filtrului. Având în vedere că vorbim de apa de reţea, o fineţe de 0,5 microni este ideală. Acestă fineţe este suficient de bună pentru a filtra eventualii paraziţi care mai pot rămâne în apă şi suficient de mare pentru a avea un debit bun. De asemenea trebuie să fim atenţi la volumul mediului de filtrare. Practic se traduce prin volumul filtrelor din interior. Cu cât filtrele din interiorul aparatului au un volum mai mare, atunci ele permit o filtrare mai bună atât cantitativ cât şi în timp. Contează şi tehnologia folosită. Pentru apa de reţea filtrele cu carbon activ sunt cele indicate deoarece ele reţin din apă clorul, sedimentele şi poluanţii. Sunt filtre din acestă categorie care au posibilitatea să reţină şi metale grele. În acelaşi timp filtrele pe bază de carbon activ nu reţin mineralele naturale: Calciu, Magneziu etc. Filtrul pe care îl alegem trebuie să fie o marcă cunoscută, cu un istoric bun pe piaţă. Trebuie să aibă certificări date de organisme internaţionale. Cele mai importante certificări sunt cele date de NSF (National Sanitation Foundation) şi WQA (Water Quality Association)”, explică ing. Nicu Fraţilă, managerul companiei Aquasana

Când trebuie schimbat filtru pentru apă

Furnizorul trebuie să aibă capacitatea să ofere în timp filtrele de schimb şi să ofere service şi garanţie produselor astfel încât să ne putem bucura cât mai mult timp de investiţia făcută. Filtrul ales de utilizator, trebuie să fie uşor de folosit.

De exemplu când un client mă întreabă la ce perioadă va trebui să schimbe un anumit filtru, încep prin a îi spune că în mod normal depinde de cât de murdară este apa, de câte şi ce fel de substanţe conţine şi bineinteles depinde de câtă apă va consuma el. Iar la final îi spun ce îi recomand pentru cazul lui. Dacă nu pot să ştiu perioada aproximativă la care trebuie schimbat filtrul, îi recomand să verifice periodic starea de încărcare a cartuşului sau să ţină seama de schimbările de gust, miros, culoare ale apei. Din experienţă, pentru cazurile industriale şi rezidenţiale mari, filtrele pentru sedimente se schimbă la 1-6 luni, iar pentru case, vile la 6-12 luni” ne detaliază Ingeaua Gelu Vladimir, reprezentantul societăţii Aqualight

Având în vedere că va fi un obiect casnic des folosit este bine să fie fiabil şi ergonomic. Să aibă recenzii bune. Sunt filtre care pot fi montate direct pe ţeava de la robinet. De obicei acestea nu sunt suficient de eficiente. Mai eficiente sunt cele care se aşează pe blatul chiuvetei şi sunt conectate la ţeava de la baterie. În general purificatoarele care se respectă impun schimbarea filtrelor o dată la 6 luni sau o dată la un an. Pe piaţă există o mare varietate de filtre şi o plajă mare de costuri. Un aparat poate costa între 150 de lei şi peste 4000 de lei. Un filtru Aquasana AQ-4000, care-l consideram noi cel mai indicat pentru apa de reţea costa in jur de 400 de lei”, completează ing. Nicu Fraţilă, managerul companiei Aquasana

Cum preţurile cresc, în funcţie de pretenţiile şi posibilităţile clientului

Un filtru simplu pentru curăţarea apei în România se găseşte la 30 lei -100 lei pentru o chiuvetă, doar la apă rece. Un purificator de apă (cu osmoză inversă) pentru bucătăria de acasă se găseşte la 500-6000 lei. Aici contează foarte mult pentru ce apă îl iei, ce calitate au componentele şi ce dotări are, fiecare dotare făcându-l mai modern, mai practic, mai sigur pentru sănătatea consumatorilor. La firmele normale preţul pentru cel mai complex purificator de apă ar ajunge la aproximativ 4000 lei; preţul de 6000 lei fiind de la o firma MLM unde 50% din preţ este comisionul agentului de vânzări. În cazul dedurizatoarelor, clienţii ar trebui să studieze şi mai mult pentru că informaţiile false şi incorecte sunt peste tot, iar o astfel de informaţie poate îndrepta clientul către a cumpără greşit şi a nu îi fi de folos acel dedurizator. Dedurizatoarele au preţuri de 900 lei - 5000 lei cele mai utilizate, unde la 900 lei sunt cele potrivite pentru o maşină de spălat rufe şi/sau vase, o cafetieră iar cele de până la 5000 lei pot furniza apă dedurizată pentru o casă chiar şi cu 15-20 persoane Când vine vorba de o apă cu probleme mai mari, clientul trebuie să ceară oferta cu instalaţii mai complexe din care să aleagă ce I se pare mai sigur. Astfel de instalaţii pot ajunge la 10.000 lei în funcţie de problemele apei” spune Ingeaua Gelu Vladimir

În ceea ce priveşte piaţa din România, specialiştii ne spun că aceasta este încă în formare. Pe măsură ce creşte nivelul de trai, se constată că populaţia devine tot mai interesată de o calitate mai mare a vieţii şi implicit de îmbunătăţirea calităţii apei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: