Vizitator surpriză la Stâna Ştefanu, de pe Transalpina. Un îndrăgit actor s-a înfruptat din bucatele tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stâna Ştefanu, de pe Transalpina, păstorită de o familie de ciobani din Novaci, a fost vizitată recent de către un îndrăgit actor. Este vorba de Constantin Bebe Cotimanis.

Cotimanis a admirat peisajele superbe oferite de către cea mai înaltă şosea din România şi s-a oprit, negreşit, şi la Stâna Ştefanu, care a devenit una dintre principalele atracţii turistice de pe Transalpina. Cunoscutul actor s-a îmbrăcat cu cojocul ciobănesc din lână şi s-a fotografiat cu ciobanii care conduc stâna, dar şi cu turiştii. Marioara Babu, ciobăniţa care conduce stâna, a postat fotografiile pe facebook.

O atracţie pentru „vedete“

La stână popesc an de an persoane cunoscute din toate mediile vieţii sociale, care stau la aceleaşi mese tradiţionale şi mănâncă aceleaşi bucate ca orice turist obişnuit. Cel mai bogat român, Ion Ţiriac, vizitează în fiecare an stâna şi se înfruptă din ceaunul cu  tochitură de oaie sau din mămăliga tăiată cu aţa. 

image

Câinii din rasa ciobănesc mioritic şi măgăruşii, vedetele stânii

Stâna Ştefanu se află la 18 kilometri de Rânca şi la 10 kilometri de Obârşia Lotrului. Măgăruşii de la stână îi r

image

acolează pe clienţi chiar de pe şoseaua care ajunge la cea mai mare înălţime din ţară. Stau cuminţi pe marginea şoselei şi vin imediat la geamul maşinii dacă şoferul opreşte. În plus, la stână se mai află şi trei câini din rasa ciobănesc mioritic, care sunt foarte prietenoşi. Gilda, Doca şi Tarzan sunt adevărate vedete, pentru că mai toţi turiştii vor să se fotografieze cu aceştia. 

Peste 1000 de turişti poposesc zilnic la Stâna Ştefanu

Peste 1000 de turişti vin zilnic la Stâna Ştefanu. Într-o singură zi au fost vândute 800 de porţii de mâncare tradiţională.

De stână se ocupă o familie de ciobani din Novaci. Este vorba de Marioara Babu şi de soţul ei, Gheorghe.

image

Veneau mulţi bucureşteni să cumpere brânză de la noi. Îşi luau saramura în bidoane sau în sticle şi, după ce terminau brânza, cumpărau alta şi o puneau în saramură ca să capete gustul specific. Au dat buzna din ce în ce mai mulţi, pentru că le era mare drag să oprească la stână şi mâncau direct din ceaune, deşi mâncarea era pentru noi. Noi făceam mâncare pentru noi, dar erau foarte încântaţi şi nu-i puteam refuza. Atunci mi-a venit ideea să amenajez un mic cort şi să prepar oaie la ceaun, la care nu punem decât sare şi nimic altceva. Oricine poate să ducă brânza la analize şi, dacă iese că e făcută cu cheag cumpărat, eu închid totul. Încet-încet s-a dus vorba şi au început să vină din ce în ce mai mulţi“, ne-a relatat ciobăniţa. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite