Tocana de oaie de la o stână de pe Transalpina a primit atestatul de produs tradiţional. Cum se prepară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocana de oaie de la Stâna Ştefanu, de pe Transalpina, a primit atestatul de produs tradiţional din partea Ministerului Agriculturii.

Mâncarea este preparată de către băciţa Mărioara Babu, proprietara stânei, spune că de doi ani de zile face demersuri pentru a primit atestatul de produs tradiţional:

„Prima dată am încercat în anul 2017. Mi s-a cerut să am înfiinţată o societate şi multe alte documente. Toate acestea au fost mai greu de îndeplinit de către noi, care suntem o familie de ciobani autentici din zonă şi nu suntem obişnuiţi cu lucrurile de acest fel“.

 „Stâna Ştefanu s-a făcut cunoscută prin această tocană“

Băciţa a mai precizat că stâna a devenit cunoscută mai ales prin acest delicios produs, iar atestatul reprezintă o certificare a calităţii lui: „Fac această tocană de opt ani de zile, de când am început activitatea. Stâna Ştefanu s-a făcut cunocută prin această tocană şi vreau să rămână definitiv în Novaci, şi cu numele, şi ca produs tradiţional. Primirea atestatului ne ajută pentru că este o certificare a calităţii produsului pe care îl realizăm“. 

Înmânarea atestatului de produs tradiţional va avea loc astăzi, în prezenţa ministrului Agriculturii.

Stâna de pe Transalpina a fost vizitată recent de către Simona Halep şi antrenorul australian Darren Cahill.

„Tocana e bună din oaia bătrână“

Imagine indisponibilă

Băciţa Mărioara Babu ne explică şi modul în care prepară tocana de oaie: „Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite