Târgu-Jiu: Confesorul copiilor cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Pasăre încearcă să-i aducă pe drumul cel bun pe copiii cu probleme
Nicolae Pasăre încearcă să-i aducă pe drumul cel bun pe copiii cu probleme

Se ocupă de aducerea pe drumul cel bun al minorilor  care au săvârşit fapte penale şi nu pot fi sancţionaţi. Nicolae Pasăre conduce un compartiment din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

A examinat în jur de 8000 de copii cu probleme şi pe mulţi dintre ei i-a ajutat să iasă din situaţii foarte dificile. Nicolae Pasăre este psiholog şi conduce Compartimentul de evaluare al copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal. A reuşit să depisteze mult cazuri de copii abuzaţi. Cel mai recent este al celor două fetiţe din Turburea, pe care tatăl le viola atunci când veneau acasă în vacanţă, pentru că se aflau într-un centru de plasament din Motru. Consideră că meseria pe care o practică îi vine ca o mănuşă. „Îmi place foarte mult să cunosc şi să ajut oameni. Este o meserie care mi se potriveşte ca o mănuşă, cu toate că este o muncă foarte grea şi complicată. Încercăm să-i reintegrăm în societate pe copiii care săvârşesc fapte penale. În anul 2005, atunci când m-am angajat în cadrul instituţiei, numărul de copii afaţi în această situaţie era foarte mare, dar, în ultimul timp, recrudescenţa s-a redus. Am observat că dinamica minorilor care săvârşesc fapte penale s-a mutat de la oraş la sat. Am descoperit situaţii deosebite, de familii aflate în dificultate, care nu pot să asigure minimum de existenţă, iar tentaţia favorizează săvârşirea de fapte penale. Un caz care m-a impresionat a fost cel al unui copil care era pus de tatăl său să fure pentru a asigura existenţa familiei. Acum se află în sistemul de protecţie a copilului şi a renunţat la acest comportament delincvent“.

Scrie foarte urât şi colegii nu puteau să copieze după el

Nicolae Pasăre s-a născut într-o familie numeroasă cu şapte fraţi şi surori. Cu toate că erau oameni simpli, părinţii au făcut eforturi deosebite, ca să-şi ajute copiii să meargă la şcoală. A fost un copil mai neastâmpărat. Mergea la scăldat cu ceilalţi copii din sat şi odată a făcut baie chiar în luna februarie, după care, timp de o lună a făcut injecţii. „Sora mea, care era asistentă, mi-a făcut injecţiile cu penicilină. Mergea şi la prietenul meu cu care făcusem baie să le facă“, îşi aminteşte Nicolae Pasăre. A făcut liceul în Motru, pentru că, deşi locuia în judeţul Mehedinţi, era cel mai apropiat oraş. A fost un elev isteţ şi sârguincios. A câştigat de două ori concursul pe meserii la nivel naţional. „Un defect este că am scrisul foarte urât, pentru că nu dau importanţă formei, ci conţinutului. În liceul era o mare problemă pentru că nu putea să copieze nimeni după mine“, ne spune Nicolae Pasăre.

Lucra la mină şi a făcut şi făcut şi facultatea în acelaşi timp

S-a angajat, după terminarea liceului, la cariera minieră, ca electrician, iar în paralel a urmat cursurile facultăţii . „Mi-a plăcut foarte mult în facultatea. Reţineam cursurile din stadiul de predare şi îmi plăcea să comunic cu profesorii. A fost foarte greusă şi lucrez şi să urmez să cursurile facultăţii. Ţin minte că nu mi-am văzut copilul, care era mic, timp de două luni şi, apoi, nu mă mai recunoştea. M-a impresionat acest lucru“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite