Studenţi cercetaţi penal fiindcă s-au dat romi ca să intre la Academia de Poliţie. Partida Romilor, suspectată de complicitate la fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" FOTO Adevărul
Sediul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" FOTO Adevărul

Poliţiştii gorjeni desfăşoară o anchetă penală cu privire la admiterea a doi tineri din judeţ la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti pe locurile destinate candidaţilor de etnie romă.

„Se desfăşoară cercetări pentru comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals“, a precizat Victor Ţuhaşu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Reprezentanţii Poliţiei spun că s-au autosesizat, după ce au primit mai multe informaţii în privinţa posibilei fraude.

Cercetările vizează doi tineri din localităţile gorjene Tismana şi Peştişani, dar şi conducerea Partidei Romilor din judeţul Gorj. Cele două persoane au fost admise la Academia de Poliţie pe locurile destinate romilor, în baza unei adeverinţe eliberate de către organizaţia judeţeană a etniei. Oamenii legii verifică dacă apartenenţa la etnia romă este reală.

Cum se apără Partida Romilor

Alin Bobu, vicepreşedinte al Partidei Romilor din Gorj şi consilier al Prefectului Judeţului Gorj pe problemele romilor, a declarat că adeverinţele au fost eliberate în baza unor declaraţii pe propria răspundere ale solicitanţilor date la un notar. „Au venit poliţiştii şi au fost luate declaraţii, dar nu este greşeala noastră. Acele persoane au venit şi au cerut o adeverinţă, susţinând că sunt de etnie romă. Sunt multe comunităţi în care nu se mai vorbeşte limba romani, cum ar fi ţiganii lăutari sau ţiganii romanizaţi prin căsătorii mixte. Nu ai cum să-ţi dai seama de originile unei persoane. În această situaţie, la nivelul organizaţiei noastre s-a luat hotărârea ca orice persoană care vină să meargă la un notar şi să dea declaraţie pe propria răspundere că este de etnie romă, iar nu facem altceva decât să înscriem persoana respectivă în organizaţia noastră şi să o monitorizăm“, a explicat propria versiune a evenimentelor Alin Bobu.

„Nu s-a greşit cu nimic“

Alin Bobu accentuează că este foarte greu de demonstrat dacă o persoană spune adevărul sau nu cu privire la originile sale, deşi se efectuează o verificare: „De obicei, persoanele vin să declare că aparţin unei etnii dacă au un beneficiu. În cazul celor doi tineri, aceştia au prezentat declaraţii notariale care au fost date pe propria răspundere că aparţin etniei rome. Nu s-a greşit cu nimic la noi. Efectuăm şi noi anumite cercetări, discutăm şi primarul sau cu liderul au liderii etniei dintr-o anumită zonă, dar nu sunt cunoscute toate persoanele dintr-o anumită localitate“.

Conform reprezentanţilor Partidei Romilor, în judeţul Gorj trăiesc aproximativ 30.000 de persoane care aparţin acestei etnii, din care 7.000 sunt în municipiul Târgu Jiu.

Locurile pentru reprezentanţii unor etnii minoritare sunt rezervate prin lege la universităţile de stat din România. Avantajul candidaţilor care se încadrează în prevederile legii este concurenţa mult mai redusă şi posibilitatea de a fi declaraţi admişi cu notă mai mică.
 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite