Sergiu Nicolaescu a primit titlul de «Cetăţean de onoare» al municipiului Târgu Jiu cu mai puţin de o lună înainte de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu a tăiat panglica inaugurală a cinematografului care-i poartă numele
Sergiu Nicolaescu a tăiat panglica inaugurală a cinematografului care-i poartă numele

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe data de 13 aprilie 1930 în municipiul Târgu Jiu, într-o casă veche aflată pe malul râului Jiu. Tatăl său, inginer de drumuri şi poduri, lucra în cadrul unei unităţi de gospodărire care se afla în subordinea primăriei. Cinci ani mai târziu, tatăl său a fost detaşat la Timişoara, iar toată familia s-a mutat în oraşul de pe malul râului Bega.

Pe data de 6 decembrie, Sergiu Nicolaescu a fost invitat la Târgu Jiu, pentru a i se decerna titlul de «Cetăţean de Onoare» şi să participe la inaugurarea cinematografului care-i poartă numele. Marele om de film a fost vizibil emoţionat. Acesta a spus că îşi are rădăcinile în judeţul Gorj, dar, din păcate, nu mai are familie , pentru că şi-a dedicat toată viaţa realizării de filme: „Vă mulţumesc, celor care aţi gândit să faceţi această minunăţie, pentru că este un lucru minunat. Viitorii guvernanţi trebuie să aibă grijă de cinematografia românească. M-am născut foarte aproape de locul în care se află cinematograful, pe malul Jiului, şi îmi aduc aminte că îmi povestea mama că mă ţinea în braţe, mă legăna şi îmi cânta cântece patriotice. Născându-mă în Târgu-Jiu, am fost toată viaţa mea un foarte bun român şi am rămas fidel acestui sentiment pe care unii dintre dumneavoastră îl au mai puternic sau mai puţin puternic, dar care, până la urmă, trebuie să ducă ţara românească la o viaţă mai bună. A fost o zi foarte încărcată şi m-a emoţionat. Toate filmele pe care le-am făcut au însemnat muncă şi iar muncă. Am făcut câte două filme pe an. Am făcut 68 de filme“.
În Cimitirul Municipal din Târgu-Jiu există chiar un cavou al familiei, pe frontispiciul căruia este scris numele lui Sergiu Nicolaescu. Întrebat dacă mai există vreo posbilitate

Pandurul Sergiu Nicolaescu

Viorel Gîrbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu este cel care a scris şi citit «Laudatio» pentru Sergiu Nicolaescu la acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Tţrgu-Jiu: „L-am întâlnit în urmă cu mai puţin de o lună cu ocazia unui eveniment fericit. Era exact aşa cum îl ştiam: un om de o simplitate şi o normalitate extraordinară. Este o lovitură groaznică suferită de întreaga spiritualiutate românească, pentru că Sergiu Nicolaescu era unul dintre simbolurile profunde ale României. A fost un excepţional regizor, unic şi de neegalat în domeniul filmului de reconstituire istorică asupra cărora şi-a pus amprenta şi le-a dat o strălucire extraordinară. Filme precum «Dacii», «Mihai viteazu» sunt în topurile internaţionale pe locurile fruntaşe. Un anumit spirit panduresc l-a consacrat toată viaţa: spiritul unei bărbăţii adevărate, al unui patriotism la fel de adevărat şi o anume mândrie, care, fără să fie ostentativă, pune la punct pe oricine ar fi cutezat să ia în râs neamul său romnesc. Acesta este Sergiu Nicolaescu. A fost un om excepţional pentru ceea ce a însemnat filmul românesc în calitatea sa triplă: de regizor, scenograf şi actor. Sunt extrem de mulţumit, pentru că, după ce de multe ori am fost prinşi pe «contre-pied», de data asta nu a fost cazul, gestul de reparaţie făcut, de declarare de «Cetăţean de onoare», şi de deschidere a cinematografului care-i poartă numele au răscumpărat toate nefăcutele în faţa marelui regizor. Am constatat atunci şi am rămas extrem de impresionat de cât de emoţionat a fost pentru Sergiu Nicolaescu gestul autorităţilor din Târgu Jiu. Dumnezeu să-l odihnească în panteonul spiritualităţii româneşti“.
 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite