Povestea Alinei, o tânără sclipitoare din Gorj, pe care nimeni nu a vrut să o angajeze: „Este foarte greu să te lupţi cu mentalităţile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Udroiu, în vârstă de 30 de ani, din municipiul Târgu Jiu, a reuşit să se angajeze pe postul de contabil în cadrul Primăriei comunei Peştişani, după ce a susţinut un concurs. Un fapt aparent banal, dar pentru Alina este unul dintre cele mai importante evenimente din viaţă, pentru că suferă de un handicap fizic din naştere, care a făcut-o să se lovească de opacitatea patronilor.

Alina a absolvit două facultăţi, pe cea de Ştiinţe Juridice şi, în anul 2008, Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. I-a plăcut mult profesia de contabil şi a urmat acest drum. În anul 2010 a terminat studiile de master, devenind, apoi, expert în domeniul financiar-contabil. Cu toate că este foarte bine pregătită, Alina nu a reuşit să se angajeze, pentru că s-a lovit de mentalitatea unor angajatori, care au luat o decizie în privinţa ei înainte de spune vreun cuvânt. „Din anul 2010, de când am terminat master-ul, am încercat să mă angajez, dar nu am reuşit. Principala problemă pe care am întâmpinat-o a fost dizabilitatea pe care o am din naştere. Mi s-a închis multe uşi şi am fost dezamăgită. Este foarte greu să lupţi cu mentalitatea oamenilor. Toate persoanele cu handicap se izbesc de această problemă“, ne povesteşte Alina. 

Patru candidaţi pe un post

Tânăra nu s-a dat bătută şi, după cinci ani de încercări de a-şi găsi un loc de muncă, a reuşit să se angajeze la Primăria Peştişani. A aflat de faptul că a fost scos la concurs un post de contabil şi s-a înscris, fără să aibă prea mari speranţe, pentru că mai avea alţi trei contracandidaţi fără probleme de sănătate. S-a pregătit o lună de zile pentru concurs şi, la final, a aflat că a obţinut cel mai mare punctaj şi că va fi angajată. 

Eu am fost foarte bucuroasă, după ce mi s-au trântit foarte multe uşi în faţă. M-a bucurat faptul că ni s-au acordat şanse egale. După data de 1 decembrie vor începe activitatea“,

a mai spus Alina.

Angatorii nu le dau nici măcar o şansă persoanelor cu dizabilităţi

Alina a frecventat şi Centrul de zi pentru persoane cu handicap din Târgu Jiu. Directorul Centrului, Daniel Andrei, care este şi preşedintele Asociaţiei Persoaneleor cu Handicap din Oltenia, are numai cuvinte de laudă la adresa Alinei: „Oamenii de acolo au înţeles că au nevoie de un angajat serios aşa cum este Alina şi au dat un semnal, pentru că o persoană cu dizabilităţi este capabilă să efectueze activităţile de la locul de muncă şi poate să-şi ducă la îndeplinire sarcinile cel puţin la fel de bine la fel ca orice alt angajat. E lăudabil că un angajator nu face discrminări pe piaţa muncii cu privire la integrareea persoaneloc cu dizabilităţi. Alina este o persoană sociabilă şi a venit pe la centru mai mult cu mama ei. Ne-a lăsat o impresie foarte bună în ceea ce înseamnă bun simţ, respect şi conştiinciozitate în activităţile la care a participat şi a avut în mama ei un un susţinător înfocat, care a avut încredere în şansele“.

Daniel Andrei a precizat că cea mai mare problemă pentru persoanele cu dizabilităţi atunci când încearcă să-şi găsească un loc de muncă este mentalitatea angajatorului: „Avem încredere în capacităţile persoanelor cu dizabilităţi cărora ar trebui să li se dea o şansă. Încă, la nivel de acceptare este o problemă faptul că o persoană cu dizabilităţi paote să fie eficientă într-un loc de muncă. Sunt acceptaţi cu mare greutate pe piaţa locurilor de muncă. Important este să i se ofere o şansă, nu să i se închidă uşa fără nicio explicaţie“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite