FOTO Oasele de rinocer lânos vechi de milioane de ani, expuse la Muzeul Judeţean de Istorie Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rinocerul lânos este cel mai vechi exponat din Muzeul Gorjului
Rinocerul lânos este cel mai vechi exponat din Muzeul Gorjului

De câteva zile, vizitatorii care calcă pragul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj pot să vadă oasele de rinocer lânos, care au o vechime cuprinsă între 2,5 şi 5 milioane de ani, conform expertizei efectuate de arheologii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Osemintele de rinocer lânos au fost expuse de câteva zile în cadrul Muzeului Judeşean de Istorie Gorj, Este cel mai vechi exponat, ne spune Dumitru Hortopan, directorul muzeului. Fragmentele osoase au fost restaurate şi acum sunt o piesă de rezistenţă a muzeului din Târgu Jiu. „Au o valoare foarte mare. Ne propunem să facem cercetări în locul în care au fost descoperite osemintele şi să descoperim şi restul“, a precizat Dumitru Hortopan. 

Fragmentele osoase au fost găsite de un cioban

Oasele de rinocer lânos au fost descoperite, în vara anului trecut, de un cioban lângă cariera minieră Peşteana. Gheorghe Calotă, 35 de ani, a coborât în râpa unde a observat oasele şi a reuşit să transporte până acasă o mandibulă în greutate de câteva zeci de kilograme. Fragmentele osoase s-au păstrat pentru că s-au pietrificat, iar zona unde se aflau a scăpat neafectată de lucrările miniere.

Ultimii rinoceri lânoşi au trăit, conform studiilor recente, în vestul Siberiei, la sfârşitul epocii de gheaţă. Un exemplar ajungea la o lungime de aproape patru metri, iar înălţimea medie depăşea trei metri. 

În cadrul Muzeului Judeţean Gorj mai sunt expuse fragmente de diferite animale preistorice: gazelă, boi, cai, elefanţi şi balene. Cel mai valoros exponat este gazela, care are o vechime de trei milioane de ani: este primul ca vechime din România şi al şaptelea din Europa. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite