Galerie Foto/ Trei medici de la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa vor să plece în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei din cei nouă medici de la Spitalul de Pneomoftiziologie «Tudor Vladimirescu» din Dobiţa, din judeţul Gorj, vor să plece în străinătate.

Cadrele medicale au completat aplicaţiile şi unii dintre ei chiar au semnat precontracte, urmând să plece în scurt timp. Marian Olaru, şeful Secţiei II, Elena Vlad şi Olga Neamţ, şefa Laboratorului, s-au săturat de sistemul de sănătate din România şi doresc să lucreze în spitale din Occident. Cei trei medici au o experienţă vastă. Marian Olaru este doctor în ştiinţe medicale şi conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină din Arad. Acesta lucrează la Spitalul de Pneomoftiziologie «Tudor Vladimirescu» de 25 de ani. Marian Olaru a fost timp de zece ani şef de secţie, iar alţi zece ani directorul spitalului. Are vârsta de 58 de ani, dar asta nu l-a oprit să răspundă unei noi provocări. Medicul speră că până la sfârşitul anului va începe să lucreze într-un spital din Franţa. „Am aplicat şi am semnat un precontract cu un spital particular din Franţa, din provincia Dax, pentru o retribuţie de 11.000 de euro, salariu de încadrare, la care se adaugă gărzile. Cu toate că sunt un patriot convins, prefer să mă chinui în Franţa, decât să huzuresc în România. Aici am un salariu de încadrare de 2400 de lei, din care mi s-a luat 25%, ceea ce înseamnă că mai primesc 1500 de lei, în afară de faptul că lucrăm în condiţii minunate şi avem aparatură ultramodernă“, precizează medicul Marian Olaru, trimiţând săgeţi către actuala guvernare.

„E dur să tratezi un om cum poţi, şi nu cum ştii“

Marian Olaru spune că nu partea financiară l-a determinat să ia decizia de a pleca să lucreze la un spital din străinătate, ci dorinţa de a-şi face meseria în condiţii normale: „În primul rând vreau să devin un medic mai bun decât sunt, pentru că, după cum aţi văzut, 45% din medici sunt proşti şi nu ştiu să pună un diagnostic. Conform pregătirii noastre, care durează şase ani de facultate şi cinci ani de rezidenţiat, suntem plătiţi corespunzător şi uneori prea mult. Am tot ce îmi trebuie pentru o viaţă decentă, dar nu tot ce-i trebuie unui medic. Aşa cum spune în dragoste, sistemul medical românesc nu mă merită. Medicii nu pleacă neapărat din cauza salariului. E vorba de subfinanţarea sistemului de sănătate. E destul de dur să tratezi un om cum poţi, şi nu cum ştii. Nu aş pleca dacă spitalul ăsta ar avea măcar un aparat de raze perfomant. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu un spital departamental din străinătate, acolo există ecografie 3D şi 4D, aparat de raze numeric, tomocumpeter, rezonanţă magnetică şi laborator dotat cu tot ce trebuie. Daţi-mi măcar jumătate din toate acestea şi nu mai plec“.

Dotări de excepţie 

image

Elena Vlad, medic la Secţia II şi singurul specialist în somnologie din Gorj, chiar a mers să viziteze un spital din Franţa, care i-a făcut o ofertă, însă nu a semnat un contract. „Mi s-a oferit un salariu de 6000 de euro ca să lucrez la un spital departamental din oraşul Morceux des Mines, în apropiere de Dijon. Am stat o săptămână şi mi s-a părut pur şi simplu incredibil ce dotare are un spital care deserveşte un oraş de numai 20.000 de locuitori. Există chiar şi pistă pentru aterizarea elicopterelor şi nu mai vorbesc de RMN sau pletismograf, care se foloseşte la explorarea patologiei interstiţiare pulmonare. La noi în ţară, am văzut un asemenea aparat doar la Bucureşti. Cele două sisteme medicale, din Franţa şi din România sunt incomparabile. Apoi, fiul meu, care este component al echipei naţionale de baschet, ar avea alte condiţii de pregătire într-o ţară civilizată. Această ţară nu mai oferă copiilor o şansă. Nu am semnat atunci din motive sentimentale ale soţului, pentru că oamenii ni s-au părut foarte distanţi, iar toţi prietenii noştri sunt acasă, la Târgu-Jiu“.

Aşa arată spitalul din Franţa unde i s-a o ferit un post Elenei Vlad:

image
image
image
image

Reducerea veniturilor îi împinge să plece

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Salariul Elenei Vlad a scăzut semnficativ,după reducerea cu 25%, iar soţul ei a rămas cu un venit de numai 600 de lei din 3600 cât primea înainte. Acum, medicul a primit o altă ofertă de 10.000 de euro lunar, pe care nu o va refuza. „Soţul meu primea pensie de cadru militar şi este angajat la Serviciul de Evidenţa Persoanei. A fost nevoit să renunţe la una dintre cele două surse de venit şi a decis să nu mai primească pensie, deşi era mult mai mare decât salariu, pentru că a dorit să fie o persoană activă. După reducerea de 25% a mai rămas cu un salariu de numai 600 de lei. Latura financiară a fost importantă în decizia pe care am luat-o, de a pleca din ţară. La aceasta se adaugă, lispa de respect, lipsa obligaţiilor şi datoriilor care ar asigura un confort. Nu funcţionăm într-un sistem normal“.

image

Olga Neamţ lucrează de 20 de ani la Spitalul de Pneomoftiziologie «Tudor Vladimirescu» din Dobiţa, dar acum este mai decisă ca oricând să plece la un spital din Europa, mai ales că şi soţul ei, medic la Serviciul de Ambulanţă, va pleca peste doar câteva săptămâni în Anglia. „În primul rând mă gândesc la viitorul fiicei mele, care a terminat relaţii internaţionale şi va pleca în străinătate. Îmi pare rău că plec , pentru că aici este viaţa mea“.

Spitalul de Pneomoftiziologie «Tudor Vladimirescu» riscă să rămână fără unii dintre cei mai buni medici

Tiberiu Tătaru, managerul unităţii medicale, spune că cei trei medici sunt foarte valoroşi, iar prin plecarea lor spitalul va avea de suferit: „Spitalul trebuie să funcţioneze în continuare. Suntem nevoiţi să găsim soluţii, dacă cei trei medici vor pleca. Avem doi medici rezidenţi, care vor fi chemaţi să le ia locul

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite