Cum să nu cumpărăm maşini furate din străinătate. „Atenţie la preţul mult mai mic decât cel practicat pe piaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii se orientează către maşinile scumpe
Hoţii se orientează către maşinile scumpe

250 autovehicule care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate au fost descoperite, anul trecut, de poliţiştii de frontieră din România.

Un studiu realizat de InspectorAuto.ro arată că numărul autovehiculelor sustrase din străinătate şi depistate la graniţă a crescut îngrijorător anul trecut: „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, când au fost depistate sub 150 de autovehicule, în 2018 s-a constatat o creştere de peste 70%. Nu au fost doar autoturisme, ci şi microbuze, motociclete, camioane şi remorci. Pe lângă aceste maşini furate din străinătate şi descoperite la frontieră, mai sunt şi autovehicule furate pe care hoţii reuşesc să le aducă în ţară înainte de a fi declarate către autorităţile din afară, deci numărul acestora este chiar mai mare. Astfel de cazuri apar destul de des în România iar în cele mai frecvente situaţii maşinile aduse sunt din Italia“.

De asemenea, multe maşini nu sunt depistate la intrarea în România, ci după ce circulă mai mult timp pe drumurile din ţară, multe persoane ajungând să cumpere autovehicule de acest fel. „Am întâlnit cazuri în care maşina era deja înmatriculată în România şi s-a descoperit că este dată în urmărie abia la următorul proprietar. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ea poate să fie declarată furată şi după 1-2 ani“, a declarat Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro.

În situaţiile de acest fel, maşina este sechestrată de poliţie, iar proprietarul care a achiziţionat-o cu bună credinţă rămâne de cele mai multe ori cu paguba. 

Cum ne putem feri de maşinile furate

InspectorAuto.ro oferă câteva sfaturi atunci când achiziţionaţi o maşină, pentru a evita neplăcerile ulterioare:

– verificaţi toate actele maşinii pe care doriţi să o cumpăraţi. Acestea trebuie să fie în original, nu copii. Dacă nu vă pricepeţi apelaţi la un specialist.

– nu cumpăraţi o maşină care are doar talonul şi o singură cheie.

– verificaţi online sau la RAR înainte de cumpărare dacă maşina este declarată furată.

– nu plătiţi maşina până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR. Dacă proprietarul refuză să facă asta, oferiţi-vă să plătiţi dvs. costurile certificatului şi doar dacă maşina este OK faceţi actele şi plătiţi maşina.

– certificatul de autenticitate mai atestă şi faptul că seriile maşinii corespund cu actele şi că maşina nu a fost vândută la dezmembrări în ţara de origine, caz în care nu mai puteţi înmatricula maşina.

– atenţie la maşinile cu preţ mult mai mic decât piaţa, nimeni nu vinde in pierdere, poate fi un semn că maşina are probleme sau este chiar furată. Nu daţi banii înainte să faceţi toate verificările necesare.

– ispita este destul de mare, veţi avea un model de lux la jumătate de preţ dar trebuie să verificaţi atent. Tepele cele mai mari acolo se dau.

Hoţii se orientează către maşinile scumpe

În general, hoţii se orientează la maşini scumpe, pentru ca suma câştigată să fie consistentă. Un comunicat al InspectorAuto.ro arată că printre cele mai scumpe maşini furate anul trecut sunt trei SUV-uri: un Land Rover în valoare de peste 58.000 euro, un BMW X6 în valoare de 50.000 euro şi un Audi Q7 în valoare de peste 60.000 de euro. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite