VIDEO Toalete moderne zac nefolosite la Şcoala din Glodeni, din cauza certurilor dintre primar şi director. Acuzaţii de deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul dintre director şi primar se află pe rolul instanţei de judecată. Se vorbeşte de “deturnare de fonduri” FOTO Ionuţ Dima
Conflictul dintre director şi primar se află pe rolul instanţei de judecată. Se vorbeşte de “deturnare de fonduri” FOTO Ionuţ Dima

În comuna Glodeni, din Dâmboviţa, nicio unitate şcolară din cele cinci nu are autorizaţie de funţionare din cauza lipsei apei potabile, dar şi a grupurilor sanitare moderne. Şcoala Generală, care este şi cea mai mare, are grupuri sanitare moderne, dar sunt nefolosite de mai bine de 8 ani de zile.

La mijloc este vorba despre un conflict personal între primar şi directorul şcolii, din pricina căruia, grupul sanitar este nefolosit atât de către elevi, cât şi de cadrele didacice. 

Investiţia în grupurile sanitare din interiorul şcolii a fost făcută în 2008 şi s-a ridicat la 300.000 de lei. Directorul unităţii spune că primarul a furat din bani iar fosa septică a fost subdimensionată, nerespectându-se astfel proiectul iniţial. 

Glodeni şcoala

Nici până astăzi nu a fost făcută recepţia finală. “Când am văzut actele, m-am luat cu mâinile de păr. Am văzut cât s-a putut fura. Aproape o treime! Expertizele contabile şi tehnice au confirmat prezumţia mea. Prejudiciul este de 85.000 de lei, dintr-un total de 300.000. Nu puteam să dau drumul la grupurile sanitare pentru că s-a umbat la ministaţia de epurare, unde nu s-a respectat proiectul. Trebuia să avem două bazine de câte 6 tone, cu aerare şi epurare. Primarul şi cu dirigintele de şantier au schimbat proiectul, fără aprobarea Consiliului Local şi au pus în locul acestei ministaţii de epurare o fosă mult mai mică ce deserveşte patru persoane, nu 400 cât suntem noi la şcoală, profesori şi elevi. Dacă dădeam drumul la aceste toalete, însemna ca toate dejecţiile să iasă din această mini fosă şi să se ducă direct în drum”, ne-a spus Liviu Stoica, director Şcoala Glodeni.
 

Scandal cu iz penal

Conflictul dintre director şi primar a dat naştere unui proces care se află pe rolul instanţei de judecată. De altfel, cadrul didactic îl bănuieşte pe edil că împreună cu firma constructoare a pus la cale “deturnarea de fonduri”.

Glodeni şcoala

La rândul său, primarul Dinu Petre, spune că directorul ar trebui să iasă la pensie şi să lase pe altcineva mai tânăr să gestioneze problemele şcolii, pentru că fosa septică este la dimensiunile necesare. “La şcoala mare există grupuri mari, moderne pentru toată lumea. Directorul nu a dorit să dea drumul la aceste toatele pentru că există un dosar pe rol. Dumnealui spune că nu sunt în regulă fosele, dar avem fose de şase tone. În bugetul pe anul acesta am prevăzut fonduri şi pentru şcoala din Lăculeţe. Părinţii spn că e bătaie de joc. Nu îi interesează pe ei ce se întâmplă. Directorul e un reclamagiu notoriu. Are 68 de ani şi el este în continuare director. Fiind relaţia rece între director şi administraţia locală au de pierdut copiii”, spune Dinu Petre, primarul comunei Glodeni.

Inspectoratul Şcolar îi ţine partea directorului şi spune că proiectul nu a fost respectat întocmai

Între timp, grupurile sanitare din interiorul şcolii se degradează pe zi ce trece, iar elevii merg să îşi facă nevoile tot în fundul curţii, ca în urmă cu zeci de ani. Însuşi inspectorul general al ISJ Dâmboviţa, Sorin Ion, în urma unui control, a simţit pe pielea sa cât de funcţionale mai sunt chiuvetele, de exemplu. A încercat să dea drumul la apă, dar a făcut un duş neprogramat.

Locuitorii din comună s-au resemnat şi spun că cei mai afectaţi din tot acest scandal sunt copiii.

În 2012, atunci când în comuna dâmboviţeană Ulmi, sat Viişoara, o fetiţă de 9 ani a murit după ce a căzut în hazna, părinţii din Glodeni au luat decizia de a bloca accesul într-unul dintre WC-uri cu scânduri bătute în cuie, de teama unui accident. Între timp, acesta a fost cimentat şi este folosit şi la această oră.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite