Târgovişte: Mâine începe "Marea debarasare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima sâmbătă a fiecărei luni sunt colectate direct din faţa casei aparatele de uz casnic, echipamentele informatice şi de telecomunicaţii, uneltele electrice şi electronice sau echipamentele de iluminat.

Campania naţională de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice a fost iniţiată de Ministerul Mediului în noiembrie 2007 şi derulată în colaborare cu autorităţile locale. În prima sâmbătă a fiecărei luni orice târgoviştean are ocazia de a scăpa de aparatele electrice vechi.

„De curând m-am mutat şi mi-am dat seama că am un magneotofon şi un televizor mai vechi în debara, aşa că a picat bine debarasarea asta că nu ştiam unde să îl duc şi nu aveam altceva de făcut decât să îl las la gunoi”, spune Mircea Stoica.

Nu aruncaţi deşeurile electronice la gunoi

Fiecare echipament electric şi electronic este format dintr-o combinaţie de componente care conţin diferite substanţe, unele periculoase, care, pe de o parte, pot fi materii prime secundare ce pot fi reutilizate, iar pe de altă parte, pot fi o sursă importantă de poluare a mediului. Amintim dintre acestea plumbul şi mercurul, dar şi arsenul si azbestul.

Ţinta anuală este foarte greu de atins

Prin acorduri internaţionale România are o ţintă anuală de patru kilograme de deşeuri electronice pe cap de locuitor. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa în 2008 s-au colectat, lunar, 0,200 kilograme pe cap de locuitor, cu mult sub cota cerută de legislaţia europeană.

„În mod normal, Uniunea Europeană poate lansa procedura de infringement, în cazul în care nu reuşim să atingem cota cerută, însă este un fenomen complex care poate fi înâlnit şi la nivelul Ungariei, Cehiei şi Poloniei, ţări admise în UE înaintea noastră. Nu este deloc uşor pentru ţările din est pentru a atinge acest prag”, a declarat Elena Ivaşcu, şef serviciu Implementare Politici de Mediu, APM Dâmboviţa.

Ţinta în 2009 este de 4 kilograme

Creditul doar cu buletinul a făcut mulţi români fericiţi. Oricine a putut să-şi înnoiască aparatele electrocasnice şi să renunţe la cele vechi, fie că erau stricate, fie că nu mai erau la modă.

Criza financiară, care a adus în pragul falimentului multe magazine de profil, i-a strâns la pungă pe românii care acum se gândesc de mai multe ori înainte de a arunca televizorul cu tub ca să-şi cumpere o plasmă ultraperformantă.

„Aceste campanii se orientează pe colectarea efectivă din faţa casei sau blocului, încercăm prin acest gen de acţiuni să îi facem pe locuitorii oraşului să se despartă mai uşor de aparatura veche. Primăriile au obligaţia, conform legii, de a informa cetăţenii despre campaniile de colectare şi despre centrele de colectare deşeuri electrice şi electronice. Suntem încrezători că târgoviştenii vor răspunde pozitiv la acţiunile noastre deşi trebuie să recunosc că ultimele campanii de acest fel desfăşurate anul acesta în judeţul nostru nu au fost neapărat un succes nereuşind să colectăm cantităţi foarte mari”, a adăugat reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite