Târgoviste: Casa Miani, o şansă pentru copiii defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Casa Miani din Valea Voievozilor  locuiesc 12 copii cărora li se oferă şansa de a trăi în condiţii asemănătoare unei familii. Pe lângă aceştia sunt ajutaţi şi consiliaţi şi aproximativ 130 de copii cu situaţii dificile. Ordinul călugăresc Somaschi asigură copiiilor în nevoie un mediu familial.

Congregaţia Părinţilor Somaschi este prezentă la Târgovişte din 31 octombrie 1995. Superiorul călugărilor Somaschi din Târgovişte este  Padre Livio Valenti. Activitatea lor se axează pe operele de caritate, după exemplul fondatorului ordinului, Sf. Ieronim Miani, un laic, care s-a dedicat îngrijirii copiilor orfani în secolul XVI.

În acest sens, în 2001 au pus bazele unui aşezământ pentru copii nevoiaşi, care provin din familii dezorganizate. În program sunt incluşi 12 copii, care locuiesc permanent în Centru, în condiţii asemănătoare unei familii. Obiectivul este de a le asigura acestora posibilitatea de a se dezvolta până la autonomie, pentru ca apoi să se poată întoarce în familie, întăriţi din punct de vedere psihic şi afectiv. Centrul beneficiază de ajutorul unui personal calificat din punct de vedere profesional.

image



Comunitatea desfăşoară şi o activitate de sprijin pentru aproximativ 130 de copii cu situaţii dificile, cazuri propuse şi de cei de la Protecţia Copilului, constând în ajutoare materiale şi consiliere.
„Dorinţa noastră este să le asigurăm copiiilor un climat familial. Copiii merg la şcoală ca orice copil, iar restul activităţilor le desfăşoară aici, fac temele, studiază, au activităţi educative de petrecere a timpului liber, pot face sport şi pot învăţa şi limba italiană. Copiii se simt bine, sunt multumiţi, bucuroşi, de fapt sunt copii foarte buni la suflet, cu o gândire foarte pozitivă”, declară părintele Livio. „Există un vis, de a organiza un centru de formare profesională, care să spijine integrarea copiilor marginalizaţi, aceasta fiind de fapt direcţia pe care a mers şi fondatorul nostru Ieronim Miani”, mai adaugă părintele.

image



Banii vin de la familii din Italia

Statul român oferă 97 de lei pe lună pentru un copil, suma fiind simbolică, în raport cu cheltuielile lunare pentru fiecare copil. Sprijinul financiar vine din Italia, de la familii, de la organizaţii nonguvernamentale, de la primăriile unor comune, de la şcoli, care donează bani şi obiecte pentru înzestrarea Centrului. Cu sprijinul unei firme italiene s-au pus bazele unei pepiniere unde copiii pot avea grijă de plante, dar totodată pot învăţa o meserie. Părintele Livio speră ca în curând, grădina să devină şi o sursă permanentă de venituri pentru Centru. „În curând dorinţa noastră este de a realiza un centru de integrare juvenilă şi urmărim prin acest lucru construirea unui ţesut social, pozitiv prin sport sau activităţi de timp liber”, spune părintele Livio.

În România nu există cultul donaţiei

Padre Livio declară ca s-a lovit în România de o mare indiferenţă când venea vorba de a ajuta pe cei nevoiaşi, pornind şi de la autorităţi, care privesc cum tot mai mulţi copii ajung pe străzi din cauza legislaţiei neadecvate şi până la omul de rând, care nu donează nici măcar acel 2% care oricum nu ii revine. „În România nu există cultul donaţiei şi nici al voluntariatului, studenţii, atât de mulţi şi atât de frumoşi în Târgovişte, au atât de mult timp liber pe care nu îl folosesc în această direcţie.

"Noi avem mare nevoie de voluntari care să ne ajute la centru”, spune Padre Livio. Lipsa de oameni care să dorească să se implice în această acţiune face ca centrul sa nu poată să aibă grijă decât de un număr limitat de copii: „noi încercăm să formăm operatori, împărtăşind experienţa noastră educativă îndelungată şi după caz. Aceştia pot trăi o experienţă în domeniul educativ din Italia şi să încerce să aplice ceea ce au învăţat. Asistenţa socială din România este mai mult teorie decât practică”, mai spune Padre Livio.

O inimă mare şi disponibilitatea de a ajuta

Există şi oameni buni care încearcă să ajute. Cinci femei din parohia catolică de la Târgovişte vin în fiecare duminică şi asigură masa de prânz. Un alt aspect foarte important este faptul că deşi ordinul Somaschi este catolic, copiii nu îşi schimbă religia, ei fiind însoţiţi în fiecare duminică la biserica ortodoxă din sat. „Suntem foarte deschişi la colaborarea cu preotul paroh din sat. De fapt activitatea noastră de voluntariat se desfăşoară în colaborare cu parohia ortodoxă de la Valea Voievozilor şi Ungureni şi cu parohia catolică de la Târgovişte”, afirmă părintele Livio Valenti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite