Târgovişte: Alina Mateescu realizează manual păpuşi îmbrăcate în costume populare româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicole Toniţa” nu se gândea că, la un moment dat, va avea un magazin în care îşi va expune propriile lucrări. Alina Mateescu le oferă o amintire plăcută românilor care pleacă în străinătate, şi nu numai, prin creaţiile sale.

Cea care a îndemnat-o să se apuce de treabă a fost chiar sora sa. „Prima dată am primit ideea de la sora mea să fac nişte păpuşi în costume populare şi m-am gândit să le fac puţin mai rudimentare. După aceea am dezvoltat această treabă. Le-am  lucrat manual 100%. Acum le modelez feţele şi mânuţele dintr-un material special, rezistent. După aceea, le modelez şi le pictez. Mai am şi alte produse şi absolut toate sunt lucrate manual. Mai fac şi suveniruri pentru că astea au mers mai bine, cele artizanale”, spune Alina Mateescu.

Este o muncă migăloasă, dar care îţi aduce satisfacţii spune aceasta. „Este destul de migălos să le fac. Îmi ia foarte mult timp. Folosesc cânepă, lut, pentru confecţionarea mâinilor şi a feţei, pânză albă pentru haine şi nişte acetofan pentru ambalaj. Cam astea sunt toate materialele pe care le folosesc”, ne explică Alina.

Confecţionează şi inimioare pentru Valentine’s Day

Pe lângă obiectele cu specific ţărănesc, aceasta mai face şi suveniruri de Valentine’s Day: inimioare, punguţe, tablouri, dar şi interioare ţărăneşti. „Pe lângă păpuşi, am şi un interior ţărănesc pe care l-am făcut după o imagine de la Muzeul Satului. Am zis că cei care pleacă în străinătate trebuie să aibă o părticică din România cu ei”, adaugă confecţionera.

Afacerea cu păpuşi artizanale o dezvoltă de aproximativ şapte ani iar obiectele sale au putut fi admirate şi cumpărate în oraşe precum Bucureşti, Ploieşti, Sinaia sau Braşov. „Acum, într-un final, după anii ăştia, m-am gândit să îmi deschid şi eu un magazin. În Târgovişte am un magazin al meu. În rest mai am expuse obiecte la „Şcoala Populară de Arte”, la „Galeriile Sever” şi la „Mettex”. Până acum merge bine afacerea. Sper să meargă bine şi de aici înainte”, este optimistă Alina Mateescu.

Este ajutată de fata ei

Alina nu lucrează singură ci este ajutată de fata ei care este elevă la Şcoala Populară de Arte din  Târgovişte. Cât e ziulica de mare, Adelina o ajută pe mama ei la confecţionarea păpuşilor îmbrăcate în straie populare româneşti. „Avem acasă un întreg atelier. Când nu mai am timp şi treburile mă copleşesc, Adelina nu mă lasă la greu şi mă ajută tot timpul. Până la urmă este o afacere de familie şi tragem toţi pentru ca treaba să meargă bine. Şi ceea ce mă încântă este că nu o face din obligaţie, ci pentru că îşi doreşte asta”, spune artista.
Pentru o păpuşă lucrează în medie, cam opt ore iar preţul variază în funcţie de mărime, de la 45 la 65 de lei.

Întrebări şi răspunsuri:

Sunt amatori târgoviştenii de obiecte artizanale?

„Nu îmi dau seama dacă sunt sau nu amatori pentru că nu am luat prea mult contact cu ei, având în vedere că am magazinul meu de puţin timp. Dar din ce văd eu că se vinde pe la celalalte magazine, târgoviştenii îndrăgesc astfel de obiecte. Dacă nu mergea treaba aş fi renunţat”.

Care dintre obiecte se vând cel mai bine?
„Cel mai mult se vând cele chinezeşti. Astea merg cel mai bine. Nu ştiu care e explicaţia pentru că multe dintre ele chiar au preţuri mari. La mine cel mai bine se vând tablourile acestea ţărăneşti şi păpuşile confecţionate manual din lut. Mai merge bine şi vânzarea de ii cu care se îmbracă sticlele. Sunt foarte frumoase şi de efect”.

Ce-i place?

„Îmi place viaţa şi din acest motiv trebuie trăită aşa cum e. Cel mai mult mi-ar plăcea să fie pace şi armonie între oameni în general. Îmi plac foarte mult şi călătoriile dar nu prea am timp. Îmi place mai mult la munte pentru că este mai răcoare. La mare mi se pare plictisitor pentru că nu îmi palce să stau la plajă” spune artista.

Ce nu-i place?

„Nu îmi place mentalitatea asta a românului, invidia pe care o arată atunci când cineva reuşeşte în viaţă. Toţi merg pe ideea „să moară şi capra vecinului”. Mulţi gândesc că dacă lor le merge prost, aşa trebuie să le meargă şi altora şi tot aşa. De ce atunci când pleacă în străinătate, unii dintre ei se comportă normal, iar atunci când se întorc, revin la aceleaşi mentalităţi?”, se întreabă aceasta.

Profil:
Nume: Alina Mateescu
Născută la 23 mai 1967
Localitatea: Moreni
Studii: Liceul de Arte Plastice „Nicole Toniţa”, Bucureşti
Familie: căsătorită, o fată, Adelina (16 ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite