PORTRET: Andreea Andrei trăieşte pentru a-i învăţa pe copii pianul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra profesoară a obţinut cu elevii săi de la Şcoala Populară de Arte „Octav Enigărescu” Târgovişte, în doar doi ani, numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Andreea s-a apropiat de muzică când era foarte mică. Pe la patru ani, părinţii nu o puteau băga în pat, să adoarmă, dacă nu-i puneau „Carmen de Bizet”. Văzând că nu este doar o toană de moment, au hotărât să o înscrie în clasa întâi la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice. Aşa a început cariera sa muzicală şi dragostea nemărginită pentru pian. În toţi aceşti ani, nu s-a apropiat nicio clipă de un alt instrument.

„Eu simt că mă «topesc» atunci când ascult Richard Clayderman. Pentru mine pianul este totul. Nu cred că există ceva să iubesc mai mult pe lume”, ne mărturiseşte Andreea Andrei. Primul premiu l-a câştigat la vârsta de 8 ani, la un concurs naţional organizat la Deva. Au urmat apoi alte şi alte concursuri, alte şi alte distincţii.


Câştigă cu elevii săi concursuri pe bandă rulantă

De doi ani, tânăra este profesoară la Şcoala Populară de Artă „Octav Enigărescu” din Târgovişte. „Am simţit că aici am mai multă libertate să-mi organizez lecţiile aşa cum vreau, că nu trebuie să mă supun unei planificări. Pe mine nu mă interesează decât pianul. Acest lucru mă face fericită. Nu aş putea să fac altceva pentru toţi banii din lume. Nu alerg niciodată după foloase materiale”, spune Andreea.

După numai cinci luni, eforturile sale au fost răsplătite. „Anul trecut, la Brăila, am simţit că fac infarct. Nu mă aşteptam să luăm premiul I la primul concurs. A fost foarte frumos. Până acum, ne-am întors cu premii de la toate competiţiile la care am participat. De altfel, ne-am făcut deja un renume. Celorlalţi le este puţin teamă atunci când intră cu noi în concurs”, afirmă Andreea.

Tânăra de 24 de ani pregăteşte la Şcoala de Artă „Octav Enigărescu” 31 de copii. „Nivelul clasei mele este foarte bun, însă am obţinut premii doar cu doi elevi, Codruţ Dore şi Florin Bârlog, întrucât nu toţi părinţii îşi permit să susţină performanţa. Este vorba despre costuri”, precizează profesoara de pian, pe care elevii o iubesc nespus.

„Probabil îi atrag datorită firii mele copilăroase. De foarte multe ori, întrerupem studiul pentru alte activităţi. Spre exemplu, alegem diferite jocuri pe porunci şi întotdeauna le cer să-mi cânte la pian. Practic, studiem prin joc. În acelaşi timp, sunt şi foarte exigentă cu ei. Atunci când îşi pierd concentrarea, ca să-i readuc cu picioarele pe pământ, trebuie să ridic şi tonul. Şi totuşi mă iubesc, fiindcă şi-au dat seama că nu fac asta din răutate, ci pentru că am pretenţii de la ei, pentru că vreau mai mult”, mărturiseşte profesoara.

Andreea Andrei îşi doreşte să permanentizeze la Târgovişte Festivalul de interpretare la pian „Toamna talentelor”, pe care l-a iniţiat anul trecut împreună cu conducerea şcolii unde predă.

Întrebări şi răspunsuri:


De ce nu ai ales să devii solist-concertist, ci numai profesor de pian?
Vă mărturisesc că acesta este marele meu regret. Pur şi simplu, am pierdut acest tren, fiindcă nu am avut posibilitatea să studiez suficient din cauza unor probleme în familie. Din tipa aceea care studia 3-4 ore pe zi, am fost nevoită să mă limitez la 3-4 ore pe săptămână şi nu ajungi aşa la performanţă. Visul meu se va împlini măcar parţial, atunci când un elev pregătit de mine va ajunge solist-concertist.

Crezi că există în societatea de azi toate premisele pentru ca un copil să-şi poată cultiva talentele?
Din păcate, copiii nu sunt stimulaţi aproape niciodată. Nu se asigură bani pentru deplasări, pentru cazare, iar la concursuri obţin o diplomă şi o clasică vază drept trofeu. Nu pleacă acasă nici măcar cu o cupă deosebită. Uneori, ni se cere să plătim chiar şi taxă de participare. Acesta este sistemul. Este foarte greu să faci performanţă. Să ştiţi însă că aceeaşi situaţie este şi în străinătate. Unii se preocupă de cazare, masă şi îţi dau ca premiu o sumă de bani, alţii nu-ţi asigură nimic. Te pun să plăteşti taxe ca să poţi participa la concurs.

Ce îi place:
„Îmi place să ascult muzică şi să dansez. Nu aş putea să trăiesc fără muzică. Nu ascult doar pian, ci şi balade rock. Îmi place să călătoresc şi să fac fotografii. Îmi place să dialoghez cu oamenii”, spune profesoara.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place că lumea a devenit foarte rea. Nu îmi place că oamenii au uitat să zâmbească, că au uitat să privească ceea ce este frumos, cum ar fi un pom înflorit. Nu-mi place că totul se rezumă la bani”, afirmă Andreea Andrei.

Profil:


Născută: 04.04.1987, Târgovişte.
Studii: Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Târgovişte; Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte; Facultatea de Ştiinţe şi Arte Târgovişte.
Familie: Necăsătorită.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite