O icoană considerată capodoperă a artei religioase universale, expusă gratuit, de Crăciun, la Muzeul de Artă din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adoraţia magilor, Muzeul de Artă, Târgovişte. FOTO: Curtea Domnească Târgovişte
Adoraţia magilor, Muzeul de Artă, Târgovişte. FOTO: Curtea Domnească Târgovişte

Iubitorii de artă pot admira, de Crăciun, o capodoperă a artei religioase universale. Vorbim de icoana „Adoraţia Magilor”, care va fi expusă la Muzeul de Artă din Târgovişte.

Icoana „Adoraţia Magilor”, prezentă în cadrul expoziţiei de la parterul Muzeului de Artă, constituie un unicat în cadrul colecţiilor de artă plastică deţinute de către Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”. 

„Toţi cei care vor să-şi ofere un moment de contemplare asupra celui mai importat eveniment al lumii creştine, Naşterea Domnului, vor avea acces gratuit în muzeu. Deşi lucrarea pare a se înscrie în tehnica picturală occidentală, există suficiente detalii plastice iconografice care ne duc cu gândul la reprezentările de sorginte bizantină, evidenţiate prin liniatura prezentă la conturul unor personaje, la maniera de descriere a drapajului, precum şi la redarea carnaţiei, în special la Sf. Iosif şi la Magul în genunchi, în prim-planul compoziţiei, dar şi la portretizarea magului african”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti din Târgovişte. 

Descrierea formelor şi a elementelor decorative ale darurilor oferite de către magi, prin trasarea liniilor fine cu pulbere de aur, reprezintă un alt detaliu plastic, prezent, de obicei, în registrul pictural al icoanelor bizantine. 

Aureolele Sfintei Familii sunt descrise în maniera compoziţiilor occidentale, la fel ca şi portretul Maicii Domnului, cel al lui Iisus şi al Magului cu coroană regală, aflat în centrul lucrării.

Icoana „Adoraţia Magilor”. FOTO

Adoraţia magilor, El Greco, Muzeul Benaki, Atena. FOTO: Curtea Domnească Târgovişte

„Analizând lucrările de acest gen realizate de El Greco, considerate drept reale analogii pentru icoana prezentată, se poate emite ipoteza conform căreia scena picturii ar fi putut fi realizată fie de către  El Greco, Domenico Theotokopoulos, fie de către un ucenic al acestuia, care a încercat să imite stilul şi tehnica maestrului”, mai spun muzeografii.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

O nouă descoperire „de lux” la Curtea Domnească din Târgovişte. Cercetătorii au scos la lumină două farfurioare din faianţă decorativă

O descoperire arheologică în zona centrală blochează o construcţie în zona centrală a Târgoviştei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite