Imagini neştiute despre tradiţia militară a Târgoviştei, în cadrul  proiectului "Gară pe drumul marii Uniri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişte, capitala medievală a Ţării Româneşti, va găzdui vernisajul expoziţiei "Gară pe drumul marii Uniri", un proiect de promovare a patrimoniului cultural naţional, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul încearcă să pună în lumină rolul important al căilor ferate în dezvoltarea României Moderne şi desfăşurarea Primului Război Mondial, printr-o expoziţie fotodocumentară itinerantă care poposeşte şi la Târgovişte, între 1 şi 9 septembrie. Expoziţia va avea loc la Muzeul de Istorie.

Expoziţia de la Târgovişte prezintă, în premieră, imagini care ilustrează tradiţia militară a oraşului şi imagini de o mare însemnătate pentru istoria feroviară legate de construcţia căii ferate ce leagă Târgovişte de Bucureşti. Acest tronson, inaugurat în 1894, realizat de către Regimentul I Geniu al armatei Române, într-o vreme în care dezvoltarea reţelei feroviare era realizată prin concesionari străini. 

În timpul Primului Război Mondial, Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 a primit Ordinul "Mihai Viteazul" pentru vitejia sa din campania din Transilvania din 1916, dar şi pentru bărbăţia soldaţilor săi în timpul marilor bătălii de la Mărăşti, Oituz si Mărăşeşti din vara anului1917. 

Organizatorul vernisajului este Asociaţia Dar Development, în cadrul parteneriatului cu Departamentul Centenar al Guvernului României.

Partenerii Asociaţiei Dar Development sunt instituţii de prestigiu care gestionează patrimoniul cultural al României: Arhivele Naţionale ale României, Primăria Municipiului Iaşi, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu” şi comunitatea “Călător prin gările de odinioară”, iar la Târgovişte expoziţia noastră se află sub egida Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite