Cum se prepară dulceaţa de ardei iute. Preparatul exotic este considerat sosul ideal pentru fripturi sau rasoluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardeiul iute este nelipsit din multe bucătării. Se foloseşte, de exemplu, ca dulceaţă cu care se asezonează friptura, se consumă ca atare la ciorbă, însă este bun şi în grădină, sub formă de îngrăşământ bio.

Arde grăsimea

Potrivit nutrition-and-you.com, ardeii iuţi pot intensifica eforturile de scădere a greutăţii. Cercetările au arătat că o substabţă din ardeii iuţi stimulează metabolismul corpului, atacând celulele grase.  

Ardeiul de ardei conţine o listă impresionantă de compuşi chimici proveniţi din plante, despre care se ştie că au proprietăţi de prevenire a bolilor şi de ameliorare a sănătăţii.

Depozit de vitamina C

Ardeii proaspeţi roşii şi verzi, sunt o sursă bogată de vitamina C. 100 g de ardei proaspeţi furnizează aproximativ 143,7 de Vitamina C, un puternic antioxidant solubil, esenţială pentru sinteza colagenului din corpul uman. Colagenul este una dintre principalele proteine ​​structurale necesare pentru menţinerea integrităţii vaselor de sânge, a pielii, a organelor şi a oaselor.

Antioxidanţi

Ardeii conţin şi antioxidanţi, cum ar fi vitamina A, şi flavonoide cum ar fi Betacaroten, luteină, zeaxantină şi criptoxantină. Aceste substanţe antioxidante ajută la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generaţi în timpul stresului, afecţiunilor.

Plini de minerale

Chilii transportă o cantitate bună de minerale cum ar fi potasiu, mangan, fier şi magneziu. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare şi ale corpului, care ajută la controlul ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. 

Ardii iuţi conţin, de asemenea, vitamine din grupul de complexe B, cum ar fi niacina, piridoxina vitamina B-6), riboflavina şi tiamina (vitamina B-1), esenţiale pentru organism.

Utilizări medicamentoase

Ardeii chili conţin compusul chimic capsaicina. Capsaicina şi compuşii acesteia sunt utilizaţi în prepararea unguentelor, rubinelor şi tincturilor care au proprietăţi astringente, contrairitante şi analgezice.

Studiile ştiinţifice efectuate pe mamifere experimentale sugerează că capsaicina are proprietăţi antibacteriene, anticarcinogene, analgezice şi antidiabetice. De asemenea, s-a constatat că reducere nivelul de colesterol la persoanele obeze.

Insecticid pentru grădină

Se mărunţesc şi se pisează 5 ardei iuţi, apoi se pun în 50 ml apă. Folosiţi mai puţini ardei, dacă aveţi soiuri super iuţi. Amestecul se acoperă şi se lasă la macerat 24 ore, ca uleiurile din ardei să se dizolve în apă. Lichidul obţinut se filtrează apoi se diluează cu apă astfel: 10 ml de lichid concentrat la 1 litru de apă. Soluţia se aplică prin pulverizare. Soluţia combate foarte bine acarienii, omizile, larvele gândacului de Colorado şi afidele.

Dulceaţă de ardei iuţi

Un preparat pe cât de sofisticat, pe atât de simplu de realizat, dulceaţa de ardei iuţi este considerat sosul ideal pentru fripturi, rasoluri si alte preparate din carne.

Maestrul bârlădean Nicolae Curelea ne învaţă care sunt paşii pentru a obţine o dulceaţă de ardei iuţi ”ca la carte”.

Ingrediente:

1 kg ardei iuţi, de toate culorile: roşii, verzi, portocalii etc.;

0,5 kg ardei capia mici, tot iuţi;

3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne;

1 kg zahăr cristal;

1 litru oţet alb de 9 grade.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite