Concursul Quarry Life Award etapa naţională şi-a desemnat câştigătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carpatcement Holding a organizat, miercuri, festivitatea de premiere a concursului Quarry Life Award etapa naţională pentru a răsplăti cele mai bune proiecte din competiţia care promovează biodiversitatea din carierele de extracţie.

Aflat la cea de-a doua ediţie, concursul internaţional Quarry Life Award oferă studenţilor şi cercetătorilor unica şansă de a studia habitatele din carierele de extracţie şi de a propune proiecte prin intermediul cărora biodiversitatea poate fi conservată sau protejată, atât în timpul exploatărilor, cât şi după încheierea acestora.

În România au fost depuse iniţial 19 propuneri de proiecte, din care doar 5 s-au calificat pentru etapa de implementare. Dintre acestea, 3 au fost ocupat podiumul şi au câştigat premii în bani după cum urmează: Locul III – 1.500 de euro, Locul II – 3.000 de euro şi Locul I – 5.000 de euro.

Pe Locul I s-a clasat Tiberiu Dumitru care a câştigat concursul Quarry Life Award etapa naţională cu proiectul „Influenţa exploatării zăcămintelor nemetalifere asupra biodiversităţii şi impactul ei social în cariera Băiţa-Crăciuneşti”. 

Tinerii studenţi, coordonaţi de Tiberiu, s-au concentrat pe cuantificarea efectelor generate de exploatarea de calcar, luând în considerare stadiul în care se găseşte flora şi fauna actuală asociată carierei dar şi aspectele sociale. Pentru stabilirea impactului asupra biodiversităţii cât şi a aşezărilor umane au fost construite hărţi 3D ale carierei şi a fost realizat un studiu de impact social în cele trei localităţi înconjurătoare carierei de la Băiţa Crăciuneşti (Băiţa, Peştera şi Crăciuneşti).

El şi echipa sa au făcut studii aprofundate în carieră, au descoperit fosile, vietăţi şi plante şi-au cercetat părerile oamenilor din zonă asupra activităţii din carieră. Au desenat hărţi 3D şi au indexat toate informaţiile într-un mod foarte bun şi eficient, fapt care le-a adus premiul cel mare în competiţia Quarry Life Award. „Ne-a plăcut tema şi-am lucrat cu plăcere, iar cele mai interesante momente au fost acelea în care am fost pe teren. Deşi am avut multe peripeţii, ne-am întors acasă cu un bagaj foarte bogat de informaţii care ne-au ajutat să obţinem rezultatele mult dorite. Eu şi echipa mea suntem recunoscători Carpatcement Holding pentru premiu, dar şi pentru colaborare, deoarece ne-au oferit această ocazie din care am învăţat şi experimentat lucruri noi şi frumoase.” declară Tiberiu Dumitru.

Locul al II-lea a fost ocupat de către Dr. Mariana Niculescu, profesor asociat la Facultatea de Agricultură şi Horticultură - Universitatea CraiovaMariana Niculescu, cu proiectul „Studiul complex al biodiversităţii speciilor vegetale rare, vulnerabile şi endemice din cariera Băiţa-Crăciuneşti. Ameninţări şi măsuri de reabilitare şi conservare”. Mariana Niculescu se află la cel de-al doilea contact cu concursul Quarry Life Award, în 200129 ea fiind câştigătoarea Locului I pe etapa naţională , dar şi a locului II la votului publicului pe etapa internaţională.

Locul al III-lea i-a revenit Simonei Grădinaru, care a dezvoltat alături de coechipierii săi proiectul „Şcoala în situ: studiul biodiversităţii în cariera Iglicioara (Turcoaia)”. Aceştia au alcătuit un ghid cu flora şi fauna protejate din zonăe şi au implicat elevii de la mers cu el către şcoala lile şi elevii din apropierea carierei în activităţi de educare şi promovare în ceea ce priveşte biodiversitatea din zonăpentru a le prezenta şi a-i informa despre ce e nevoie să protejeze în jurul lor.

Domnul Dr. Florian Aldea, Preşedintele – Director General al Carpatcement Holding le-a mulţumit câştigătorilor pentru că au ales să fie alături de companie şi să contribuie semnificativ la îmbunătăţirea practicilor sustenabile din carierele de extracţie şi le-a înmânat premiile cuvenite.

În cadrul festivităţii de premiere, care a avut loc la sediul Carpatcement Holding, cei trei câştigători au primit trofeele, dimplomele şi cecurile aferente premiului câştigat din partea Dr. Florian Aldea, membru al juriul naţional. 

La Eevenimentul au participat  avut loc la sediul Carpatcement Holding unde au participat şi ceilalţi trei membrii ai juriului naţional: Dr. Gabriela Niculae (Şef Departament Protecţia Mediului la Carpatcement, Emilian Burduşel (Expert de mediu, UNESCO Pro Natura) şi Alexandru Săvulescu (Expert comunicare de mediu). Alexandru Săvulescu, Expert în comunicare pe probleme de mediu, Emilian Burduşel (UNESCO Pro Natura, Expert de mediu) şi Dr. Florian Aldea, Preşedinte – Director General la Carpatcement Holding.

Câştigătorii concursul Quarry Life Award la nivel internaţional vor fi anunţatianunţaţi în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc în data de 9 decembrie 2014 la Praga. Invitatul special al evenimentului este Nick Baker, cunoscut biolog englez sşi prezentator al postului de televiziune BBC.

Încă din 2009 HeidelbergCement Group a început demersurile pentru a proteja biodiversitatea din carierele de extracţie, prin dezvoltarea şi implementarea unor Planuri de management al biodiversităţii pentru toate exploatările de minerale din Europa, situate în interiorul sau în apropierea site-urilor Natura 2000. Datorită acestor planuri de management, efectul activităţilor de extracţie asupra speciilor de plante şi animale devine măsurabil şi predictibil, iar până acum este singura companie din sector care a demarat o astfel de iniţiativă în cariere şi deţine şi un „Ghid intern pentru managementul biodiversităţii în cariere şi mine”. 

De asemenea, tot în 2009 a fost elaborat şi un ghid intern privind implementarea managementului biodiversităţii iar de atunci şi până în prezent au fost dezvoltate numeroase proiecte care vizează implementarea indicatorilor de biodiversitate şi a planurilor de acţiune în Europa. 

HeidelbergCement este membră a Biodiversity in Good Company din anul 2008, iniţiativă, lansată în cadrul celei de-a 9-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei privind Biodiversitatea (CoP 9).

Concursul Quarry Life Award s-a încheiat în etapa sa naţională şi urmează să aflăm cât de curând şi rezultatele la nivel internaţional.

Despre Grupul HeidelbergCement

Cu un total al investitiilor de peste 450 milioane euro, HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania, unde este prezent in productia de ciment, betoane si agregate prin CARPATCEMENT HOLDING S.A., CARPAT BETON S.R.L. si CARPAT AGREGATE S.A. Toate cele trei companii folosesc tehnologii inovative si au ca obiectiv major promovarea unor standarde inalte de calitate.

HeidelbergCement Group este lider mondial pe piata de agregate si un important jucator in domeniul cimentului, betonului si altor activitati conexe, ceea ce il pozitioneaza printre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Grupul  are peste 52.000 de angajati in 2.500 de locatii, in peste 40 de tari din intreaga lume.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite