Alexandru Ipsilanti, grecul care a condus Ţara Românească şi Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ipsilanti Alexandru a fost domn al Ţării Româneşti între 1774-1782 şi 1796-1797, dar şi în Moldova, în perioada decembrie 1786-1788. S-a remarcat prin reorganizarea aparatului admnistrativ şi prin ocârmuire înţeleaptă. De asemenea, Ipsilanti a organizat tibunalele şi a tipărit o condică de legi în limba română.

Se trăgea dintr-o familie grecească din Constantinopol, care s-a stabilit în ţară şi s-a încuscrit cu boierii români. Înainte de a primi domnia, a fost dragoman al Porţii.

“Grec din Fanar, posesorul unei largi culturi, a guvernat cu înţelepciune, a reorganizat aparatul administrativ şi s-a străduit să asigure stabilitatea economică şi demografică. În a doua domnie, a dispus ca bisericile din Curtea Domnească din Târgovişte cea de Jos şi cea de Sus şi Biserica Sfintei Vineri  să aibă 6 preoţi şi 2 diaconi, 4 cântăreţi şi 5 grămătici scutiţi de toate dările. Se pare că în timpul său toate bisericile din incinta Curţii funcţionau”, se arată în Enciclopedia Oraşului Târgovişte.

Prima investire s-a făcut contrar voinţei boierilor munteni care, potrivit unui document olandez din 3 noiembrie 1774, aleseseră „ca domn al lor pe Ştefan Prascoveanu”.

În timpul scurtei sale domnii din Moldova, ienicerii trimişi să păzească graniţele de ruşi au atacat Iaşiul pe care l-au prădat; ienicerii atacă şi palatul domnesc, de unde abia sunt respinşi, jefuiesc satele, de unde iau o mulţime de vite. Dupa aceea, Ipsilanti se lasă luat prizonier de austrieci. 

În a doua domnie din Ţara Românească a fost lacom. Pierde tronul din cauza intervenţiilor amiralului Chiuciuc Husein care, trebuind să lupte împotriva lui Pasvanoglu, cere ca în locul bătrânului Ipsilanti sa fie numit Constantin Hangerli.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite