Al doilea focar de pestă porcină în Dâmboviţa, în decurs de o săptămână. De data aceasta virusul a fost descoperit într-o comună cu un abator important

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul pestei porcine a fost confirmat, vineri, în două gospodării din comuna dâmboviţeană Nicureleşti, sat Ciocănari. Centrul  Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit deja pentru a lua primele măsuri.

Potrivit directorului DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea, este vorba de doi porci, care au fost deja eutanasiaţi. 

„A fost adoptat, în cadrul şedinţei, planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de stingere a focarului. Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie şi instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţii.

„Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se mai arată în document.

În Niculeşti există un mare abator de proci, cel de la Perişu, dar care este departe de focarul descoperit, nefiind pericol de răspândire.

Abatorul procesează săptămânal peste 9000 de capete (porc) şi are o echipă de peste 400 de oameni. Unitatea de producţie face parte din grupul Agricover din 2015, grup românesc cu 19 ani de activitate în agricultură şi zootehnie.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină confirmat de laborator în doar câteva zile. Virusul a fost confirmat şi în Lunguleţu. S-au stabilit două zone de restricţie şi anume: o zonă de protecţie, pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Boala a mai fost confirmată până acum, în comunele Lucieni, Poiana, Crevedia (focare eradicate) şi Runcu (la mistreţ, care durează doi ani de zile). 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite