Începutul cinematografiei, ziua pe care Regele Carol şi Prinţul Ferdinand nu au ratat-o la Târgovişte, la 19 ani de la proiecţia de la Paris a fraţilor Lumière

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În anul 1896, într-o clădire de pe Calea Victoriei, avea loc prima proiecţie cinematografică din România
În anul 1896, într-o clădire de pe Calea Victoriei, avea loc prima proiecţie cinematografică din România

În 1915, La sala de arme, cu sprijinul antreprenorilor S. Florescu şi Simion Marcu, în Târgovişte are loc o premieră: proiecţia cinematografică. Pentru acel timp era cu adevărat o performanţă, având în vedere că a avut loc la 19 ani după prima proiecţie cinematografică de la Paris a fraţilor Lumière. Regele Carol I şi Prinţul Ferdinand veneau să vadă filme la Târgovişte.

Cinematograful Victoria, situat pe strada Revoluţiei 

Construţia a fost realizată în stil neoromânesc, cu accesul principal pe strada Revoluţiei şi o altă ieşire situată pe strada de vest, care păstrează ornamentele inţiale, cele două coloane şi frontonul de deasupra uşii cu medalionul care conţine anul construcţiei – 1908. În interior mai păstrează decoraţia tavanului, realizată în stil baroc, cu motive vegetale. În 1912, în această casă, proprietarul Iorgu Th. Lăzărescu, a deschis un cinematograf care prezenta filme ale celor mai renumite case de producţie din Paris. 

cinematograful victoria

Regele Carol I şi prinţul Ferdinand, veniţi la manvrele militare din 1909, însoţiţi de comandantul Diviziei, generalul Cico şi primarul Vasilache Dumitrescu, au fost primiţi de proprietar în această casă, unde, pe atunci exista o berărie. Tot aici a mai funcţionat şi o sală de spectacole. În prezen funcţionează Aula Universităţii Valahia.
 

Prima proiecţie cinematografică din ţară, în 1896

În anul 1896, într-o clădire de pe Calea Victoriei, avea loc prima proiecţie cinematografică din România. Cei care au luat parte la evenemient au fost de-a dreptul surprinşi în momentul în care au văzut cum un tren intra în gară, începând să creadă că acesta ar putea ajunge chiar în sala în care erau proiectate imaginile.

cinematograful victoria

Călin Căliman scria în cartea „Istoria filmului românesc“  că primul spectacol cinematografic din România a avut loc la doar cinci luni fără o zi „după istorica reprezentanţie pariziană a cinematografului Lumiere din 28 decembrie 1895“. „După ce a avut loc la Paris a ajuns şi la noi. Ce se întâmpla? Fraţii Lumiere aveau oameni care se duceau prin Europa şi prezentau aceste proiecţii. Este important de menţionat faptul că aparatul de filmat era şi cel care proiecta“, povesteşte Aura Puran.

Fraţii Lumière

Auguste şi Louis Lumière sunt copiii industriaşului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Cei doi erau fotografi de meserie. Primul aparat „cinematograf” al fraţilor Lumière folosit la filmat şi la proiecţie (alăturându-i-se o sursă de lumină).

De fapt, primul aparat era folosit atât la filmare, cât şi la proiecţie prin adaptarea unei surse de lumină. Pentru atragerea unui număr mai mare de spectatori, se ajunge la concluzia că aceştia ar veni în sala de cinema dacă filmele ar fi în culori. Alternativa este de a colora imagine cu imagine filmele făcute până atunci, lucru posibil relativ uşor dat fiind lungimea lor mică. Realizează acest lucru cu muncitorii uzinei lor. Rezultatul sunt nişte filme colorate, diferit de cea ce se va numi peste ani film color.

cinematograful victoria
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite