„Regele maneliştilor“, condamnat la şapte ani de închisoare. Gruparea sa de contrabandişti a produs statului român o pagubă de 1,25 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Iova alias Ion Petrişor sau „Regele maneliştilor”. FOTO Dănuţ Zuzeac
Paul Iova alias Ion Petrişor sau „Regele maneliştilor”. FOTO Dănuţ Zuzeac

Paul Iova, alias Ion Petrişor sau „Regele maneliştilor”, a fost condamnat de Tribunalul Suceava la 7 ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă. La aceeaşi pedeapsă a fost condamnată şi mâna sa dreaptă, Ioan Sava din Fălticeni. În toamna anului 2014, procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată gruparea de contrabandişti condusă de Paul Iova, paguba din dosar fiind estimată la 1,25 de milioane de euro.

Tribunalul Suceava a dat o primă condamnare în dosarul contrabandiştilor de ţigări ce îl are ca principal promotor pe Paul Iova zis Ion Petrişor, alias „Regele Maneliştilor”. Astfel, acesta s-a ales cu şapte ani de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, punere în circulaţie fără drept a unui produs purtân o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Tot şapte ani de închisoare a primit şi mâna sa dreaptă, Ioan Sava zis „Căsuţă” din Fălticeni. Pedepse cu executare au mai primit Gheorghe Puiu – şase ani şi Marius Viorel Negrea – patru ani. Alţi trei inculpaţi din dosar, Mihai Vicovanu zis „Mişu”, Dumitru Adrian Eftin zis „Adi” şi Nagy Alexandru zis „Grasu, s-au ales cu câte trei ani de închisoare cu suspendare.

În primăvara anului 2015, judecătorii suceveni au mai condamnat cinci inculpaţi din acelaşi dosar. Atunci Romică Botezatu a primit trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, Gheorghe Plăcintă – trei ani cu suspendare, Cristinel Şoitu – doi ani cu suspendare, Mihail Mihai – doi ani cu suspendare şi Gabriel Ovidiu Gelasă – doi ani cu suspendare.

Tribunalul Suceava i-a obligat pe cei 12 inculpaţi din dosar să achite la bugetul de stat şi prejudiciul creat, respectiv suma de 6,46 de milioane de lei.

La începutul anului 2014, Procurorii DIICOT suceveni au finalizat un prim rechizitoriu în celebrului caz de contrabandă cu ţigări soldat cu o sumedenie de arestări în vara anului 2010, principalul promotor fiind bucureşteanul Paul Iova, alias Ioan Petrişor, alias „Regele maneliştilor”, care a avut la Suceava locotenenţi de marcă, precum fălticeneanul Ioan Sava, zis „Căsuţă”.

În total, au fost trimişi în judecată 12 inculpaţi, prejudiciul produs statului prin afacerile ilegale cu ţigări desfăşurate pe parcursul anului 2010 depăşind 1,25 milioane de euro. Acesta este primul dosar finalizat care îi are ca promotori pe membrii grupării coordonate de Paul Iova. În celelalte două dosare, aflate în continuare în fază de cercetare sunt deja estimate prejudicii de un milion de euro într-un caz şi peste 4,5 milioane de euro în al doilea caz.

1.200 de baxuri de ţigări de contrabandă traficate pe relaţia „Căsuţă” – „Iova”

Conform rechizitoriului transmis Tribunalului Suceava, Ioan Sava – Căsuţă, de 46 de ani, din Fălticeni, a fost trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat” constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 a constituit împreună cu alţi cetăţeni români şi moldoveni, respectiv Iova Paul zis „Ion Petrişor”, Plăcintă Gheorghe zis Ghiţă, Vicovanu Mihai, Botezatu Romică, Mihai Mihail zis Mişa, Gheorghe Puiu, A.N. Moldovean, A.N. Marius, ş.a. o grupare infracţională organizată având ca scop săvârşirea de infracţiuni de contrabandă.

Acesta a fost trimis în judecată şi pentru „contrabandă”, deoarece de la mijlocul lunii septembrie 2010 a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară. Astfel, începând cu data de 15 octombrie 2010 a preluat, prin intermediul lui Plăcintă Gheorghe şi Botezatu Romică, cantitatea de 1.200 baxuri ţigarete provenite din contrabandă şi prin intermediul celor doi le-a depozitat într-un imobil din apropierea şoselei Chitila, ulterior acestea fiind livrate lui Paul Iova şi complicilor bucureşteni, în mai multe tranşe, până la sfârşitul anului 2010.

Ioan Sava – Căsuţă a mai fost trimis în judecată pentru „punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate” întrucât la data de 12 noiembrie 2010 împreună cu Vicovanu Mihai, prin intermediul lui Plăcintă Gheorghe, a preluat cantitatea de 150 de baxuri cu ţigăricontrafăcute marca MARBLE, prin fapta sa prejudiciind pe titularul mărcii înregistrate.

Paul Iova, zis Ion Petrişor din Bucureşti, supranumit „Regele maneliştilor” a fost de asemenea trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat, „contrabandă”, constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 prin acte materiale repetate, în realizarea unei rezoluţii infracţionale unice a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară, prin preluarea, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea ţigărielor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Este vorba despre aceeaşi cantitate de aproximativ 1.200 de baxuri de ţigări, de diferite mărci, preluate de la Ioan Sava – Căsuţă şi acoliţii acestuia.

Droguri ascunse printre ţigările de contrabandă

Doi dintre membrii gupării infracţionale patronată de tandemul Iova – Căsuţă s-au ocupat în paralel şi de alte fapte de natură infracţională, trafic de droguri, mai precis. Astfel, Adrian Dumitru Eftin, zis Adi, de 58 de ani, din Sighişoara, judeţul Mureş, a fost trmis în judecată, pe, lângă infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă şi pentru punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate dar şi trafic de droguri de mare risc.

Acesta a cumpărat din Grecia, cantitatea de 1,141 kg de fragmente vegetale (cannabis) contra sumei de 1.600 euro, la data de 12 noiembrie 2010 şi l-a determinat pe Nagy Alexandru să introducă în ţară odată cu bagajele personale şi o sacoşă conţinând cantitatea de cannabis, droguri descoperite cu ocazia percheziţiei făcute asupra autoturismului ce îi aparţinea lui Dumitru Adrian Eftin, la data de 18 noiembrie 2010.

Alte ştiri pe această temă:

Proces ca la pension pentru o grupare de contrabandişti. Unul dintre infractori a primit liber să plece din ţară

Contrabanda cu ţigarete din România în 2016 a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani

Percheziţii în Dolj şi Olt, într-un dosar de contrabandă cu tutun. Cinci persoane vor fi aduse la audieri

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite