Nu a copiat, dar e pedepsită! Reacţia bizară a Inspectoratului Şcolar Suceava, după ce o şefă de promoţie a rămas fără diploma de bac pentru fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Bîndiu FOTO arhiva personala
Alexandra Bîndiu FOTO arhiva personala

Inspectoratul general al Inspectoratului Şcolar Suceava, profesorul Grigore Bocanc, susţine că imaginile surprinse de camerele de supraveghere video din centrul de examinare de la Moldoviţa, judeţul Suceava, arată clar cum au fraudat bac-ul cei 17 elevi eliminaţi, după 10 zile de la afişarea rezultatelor.

Profesorul Grigore Bocanci susţine că şefa promoţiei actuale a Liceului „Vasile Cocea” din Moldoviţa, Alexandra Bîndiu, nu a rămas fără diploma de bac pentru că s-a inspirat din fiţuici sau de la colegi, ci pentru că le-ar fi dat celorlalţi candidaţi ciornele sale ca să copieze. Legea nu prevede sancţiuni doar pentru cei care copiază la bac, ci şi pentru complicii lor. 

Alexandra se numără printre cei 17 elevi eliminaţi pentru fraudă, după 10 zile de la afişarea rezultatelor. Tânăra a luat bac-ul cu 9.46, dar diploma i-a fost anulată. 

Media anilor săi  de studiu a fost 9.94. Tânăra a spus că îşi vrea diploma înapoi şi că se va adresa instanţei de judecată. Alexandra ne-a mărturisit că atât ea cât şi părinţii săi au suferit un şoc atunci când au aflat că a rămas fără bac. 

Grigore Bocanci a văzut imaginile de pe camerele video şi ştie cum au acţionat candidaţii. 

„Elevii pândeau timpul mort: când profesorul stătea cu spatele sau când s-au predat tezele, îşi dădeau ciornele unul altuia. Se cereau la toaletă mai mult decât era necesar. Metodologia spune că elevii pot să meargă la toaletă, dar nimeni nu spune de câte ori”, a arătat şeful IŞJ.

Pe de altă parte, 9 dintre cei 17 candidaţi implicaţi în scandal n-au reuşit să promoveze examenul nici după ce s-au inspirat de la colegi. Practic ei nu sunt afectaţi de anularea diplomelor. 

Potrivit inspectorului general Grigore Bocanci, „cutremurul” de la Moldoviţa s-a produs după ce la Ministerul Educaţiei a fost înregistrată o sesizare anonimă, în care se arăta cum s-a produs frauda. 

Ministerul a transmis plângerea la Inspectoratul Şcolar Suceava, unde s-a format o comisei care a verificat imaginile video şi audio surprinse în sălile de clasă în timpul probelor. „Filmările au fost întregi. Nu avem fişiere compromise. Imaginile sunt clare, se observă clar că a fost fraudă, că elevii au copiat unii de la alţii. Au fost verificate toate înregistrările din toate sălile de clasă, minut cu minut”, a declarat Grigore Bocanci.

Anul acesta, la Moldoviţa au dat Bac-ul 64 de candidaţi din promoţia actuală şi promoţiile anterioare. Ei au fost împărţiţi în 7 săli de examinare. În fiecare sală era doar câte un profesor supraveghetor.

Inspectoratul Şcolar Suceava a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru a verifica dacă profesorii supraveghetori se fac vinovaţi pentru cele întâmplate. Cei 17 elevi sancţionaţi se aflau în trei săli de clasă diferite, ceea ce înseamnă că trei profesori vor trebui să dea cu subsemnatul.

Tinerii care au promovat bac-ul, dar au rămas fără diplomă nu au voie să depună contestaţie la IŞJ sau la Ministerul Educaţiei. Nu vor avea acces nici la imaginile de pe camerele de supraveghere decât atunci când vor ajunge în instanţă. În plus, cei 17 nu se vor putea înscrie la bac mai devreme de toamna anului viitor. 

Citeşte şi:

Reacţia premierului Spaniei după moartea cumplită a unei românce. Fata, bătută crunt de iubit, la un grătar

Moarte învăluită în mister în Spania. Cum a sfârşit o româncă de 31 de ani, plecată la Madrid pentru un trai mai bun

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite