Misterul morţii primului domnitor român care a sfârşit pe câmpul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan I a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1383 şi 1386. El a fost fratele lui Mircea cel Bătrân. A fost omorât în timpul unei campani militare îndreptate împotriva ţarului Bulgariei de răsărit.

Dan I (1354 – 1386) a fost domnitorul Ţării Româneşti între 1383 şi 1386. Acesta a fost fiul voievodului Radu I şi fratele vitreg al lui Mircea cel Bătrân. El a avut doi fii, pe Vlad I şi Dan II, care la rândul lor au ajuns pe tronul Munteniei.

În documentele din vremea respectivă nu se fac foarte multe menţiuni despre Dan I. El este menţionat prima dată ca domnitor al Ţării Româneşti într-un act de donaţie făcut Mănăstirii Cotmeana din judeţul Argeş. Lăcaşul de cult a primit un clopot ce datează de la data de 31 august 1385 şi pe care era inscripţionat: „în zilele binecredinciosului domn Ia Dan voievod”.

Dan I a terminat Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, care a fost începută de tatăl său, Radu I. Voievodul muntean a luat parte la actul de danie al lăcaşului de cult.

„La începutul domniei dăruite mie de Dumnezeu am aflat în ţara domniei mele, la locul numit Tismana, o mânăstire nu întru toate terminată, pe care sfânt răposatul, binecinstitorul voievod Radul, părintele domniei mele, a ridicat-o din temelie, dar n-a sfârşit-o din pricina scurtimii vieţii”, se arată în actul de danie de la data de 3 octombrie 1385.

Dan I nu a acceptat să devină vasalul regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, între cei doi având loc mai multe bătălii. Într-un document emis la puţin timp după moartea regelui Ludovic I se arată că „Dan voievod cu o puternică oaste a năvălit în ţinuturile castelului Mihald”. Se pare că domnitorul muntean ar fi atacat cetatea Mehadia din judeţul Caraş – Severin.

Moartea lui Dan I este oarecum învăluită de mister. Varianta acceptată de majoritatea istoricilor este aceea că ar fi fost omorât pe câmpul de luptă. În anul 1386, domnitorul muntean a intervenit de partea lui unchiului său Straţimir, ţarul Vidinului, în luptele pe care acesta le purta cu fratele său Ioan Şişman, ţarul Bulgariei de Răsărit. Şişman este cel care ar fi tocmit mai mulţi asasini plătiţi pentru a-l omorî pe Dan I, chiar pe câmpul de luptă, la data de 23 septembrie 1386.

Cronicarul grec Laonic Chalcocondil susţine încă că voievodul Dan I ar fi murit în urma unui complot pus la cale de către fratele său vitreg Mircea cel Bătrân.

„Pe acest Mircea, care fusese domn al acestui neam altădată, chemîndu-l în ajutor şi l-au făcut stăpînitor, înlăturîndu-l pe Dan care domnise mai înainte peste ei”, a arătat Chalcocondil.

Alte ştiri pe această temă:

Voievozii medievali umiliţi de otomani. Ce tributuri plăteau pentru câţiva ani de domnie şi cum i-a refuzat Ţepeş pe turci

Cum se desfăşura o nuntă domnească în secolul al XVI-lea: „Au înfrumuseţat masa cu multe veselii şi giocuri în târg”

Domnitorul care a redeschis şcolile închise în timpul Revoluţiei de la 1848. „Un om harnic a fost sigur Barbu Dimitrie Ştirbei“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite