Maternităţile din Suceava – un pericol permanent pentru nou născuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea din Fălticeni a stat închisă deşi a fost inaugurată cu mare fast. FOTO Dănuţ Zuzeac
Maternitatea din Fălticeni a stat închisă deşi a fost inaugurată cu mare fast. FOTO Dănuţ Zuzeac

În ultimii ani, în maternităţile sucevene au murit bebeluşi din cauza infecţiilor intraspitaliceşti sau zeci de bebeluşi au fost la un pas de moarte din această cauză.

În decembrie 2013, la numai două săptămâni de la inaugurare, după o modernizare care a costat opt milioane de lei, Maternitatea din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică, după ce a fost găsit un focar de infecţie nosocomială la şase nou – născuţi care au contractat stafilococul auriu.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Cătălina Zorescu, a explicat la acea vreme că decizia de închidere a Maternităţii rădăuţene a fost luată pentru o perioadă de cel puţin zece zile. Cei şase nou-născuţi infectaţi au fost atunci internaţi şi trataţi în Secţia de Chirurgie infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Cei bebeluşi aveau vârste cuprinse între şase şi 22 de zile, cinci dintre ei au avut abcese cu diverse localizări, iar unul, mai grav, a suferit de osteomielită de femur (infecţia osului femural). Zorescu a mai spus atunci că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibioticele obişnuite, fiind necesară utilizarea unor antibiotice speciale.

În martie 2014, la Maternitatea Rădăuţi au început să apară din nou cazuri de bebeluşi infectaţi cu stafilococul auriu, de această dată ajungând la Spitalul Judeţean Suceava nouă copii cu aceeaşi infecţie, Maternitatea Rădăuţi fiind din nou închisă.

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Judeţean Suceava după ce doi bebeluşi au murit imediat după naştere

Infecţiile intraspitaliceşti au continuat să umbrească fericirea unor părinţi în 2016, când trei copii născuţi sănătoşi la maternitatea Spitalului Judeţean Suceava au murit după ce au fost infectaţi cu bacteria Pseudomonas. A trecut mai bine de un an de când s-au stins primii doi copilaşi, dar părinţii acestora încă nu au primit vreo lămurire. Tragedia s-a întâmplat la începutul lunii martie a anului trecut, iar în luna august 2016 a mai murit un nou-născut.

Primul dintre nou-născuţi a murit la doar 27 de ore de la naştere. Acest copil a fost diagnosticat imediat după ce a venit pe lume cu bronho­pneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas şi a survenit decesul.

Cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la venirea pe lume. A fost externat după trei zile de la naştere şi a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgenţe după alte şapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, dar a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iaşi, fiind diagnosticat cu Pseudomonas.

Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul „Cantacuzino” au fost cele recoltate de pe suprafeţe de către inspectorii DSP, din secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Toate rezultatele au certificat o realitate cruntă – la spitalul sucevean era la acea vreme bacteria Pseudomonas aeruginosa – piocianic. Bacteria poate determina infecţii cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. În faţa unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuţi nu au avut nicio şansă.

În luna august 2016, un al treilea bebeluş a pierdut lupta cu viaţa, având pe certificatul de deces menţionat de către reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală diagnosticul de pneumonie acută şi meningo-encefalită. De menţionat că acelaşi diagnostic a fost trecut drept cauză a decesului şi în cazul nou-născuţilor care au murit la sfârşitul lunii februarie, respectiv începutul lunii martie 2016 şi pentru ale căror morţi nu a fost găsit vreun vinovat nici în ziua de astăzi, chiar dacă rezultatele testelor emise de Institutul „Cantacuzino” au lămurit că a fost vorba despre o infectare cu un germen luat din spital, şi anume Pseudomonas aeruginosa.

Incubatoare mutate cu tractorul de la Salubritate

De curând, încă o unitate spitalicească suceveană de acest fel a fost implicată într-un scandal. Este vorba despre noua Maternitate din Fălticeni, care s-a deschis zilele trecute. După aproape trei săptămâni de când ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a inaugurat cu mare fast noua Maternitate a Spitalului Municipal Fălticeni, aceasta nu a funcţionat, deoarece nu avea toată documentaţia necesară funcţionării.

Rezultatele de laborator ale probelor de apă şi de pe suprafeţe, recoltate de inspectorii DSP, au indicat prezenţa bacteriilor coliforme, bacterii care pot pune serios în pericol viaţa bebeluşilor. Aceste bacterii sunt cauza principală a infecţiilor cu E.coli şi Clostridium, ambele fiind fatale pentru nou-născuţi.

Verificările DSP la Maternitatea Fălticeni au început deoarece în pregătirea pentru inaugurarea noii maternităţi de la Fălticeni nu s-a mai ţinut cont de reguli şi protocoale, iar o maşină de la Salubritate a fost folosită pentru a muta incubatoarele de la vechea maternitate la cea nouă. Conducerea Spitalului Municipal Fălticeni şi-a dorit atât de mult ca totul să fie gata pentru vizita ministrului Sănătăţii, programată pentru 19 mai 2017, încât nu a mai ţinut seama de faptul că poate pune în pericol viaţa bebeluşilor care vor veni pe lume în această unitate spitalicească.

Aşa se face că în cursul după-amiezii de marţi, 17 mai, incubatoarele pentru nou-născuţi prematur au fost transportate de la vechea maternitate la cea nouă cu o maşină de la Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Fălticeni, primarul Cătălin Coman menţionând că i s-a solicitat din partea conducerii spitalului un mijloc de transport pentru mutarea mobilierului, iar tractorul respectiv, cu care angajaţii de la salubritate cară mobilierul stradal şi echipamentele necesare la curăţenia oraşului, a fost mijlocul de transport perfect pentru a muta incubatoarele pentru nou-născuţi.

Mai trebuie menţionat că personalul medical nu s-a obosit nici măcar să ambaleze corespunzător aparatura medicală pentru a scădea astfel riscul de contaminare şi nici nu a considerat necesar să supravegheze transportul.

Rezultatele celui de-al doilea set de teste au ieşit conforme, ceea ce înseamnă că zilele acestea se vor primi paciente la Maternitatea Fălticeni.

Alte ştiri pe această temă:

Maternitatea din Rădăuţi a fost închisă de două ori după ce 16 nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococul auriu

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Judeţean Suceava după ce doi bebeluşi au murit imediat după naştere

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu tractorul de la Salubritate va fi deschisă după ce a scăpat de bacterii în timp record

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite