Maşini parcate ilegal sub nasul poliţiştilor din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii scapă de amenzi, pentru că înşişi edilii recunosc că nu sunt destule parcări. Sucevenii îşi pot lăsa liniştiţi autoturismele pe trotuare, pe spaţiile verzi, în curbe sau chiar pe trecerile de pietoni deoarece Primăria nu are contract cu nicio firmă de ridicat maşini.

Zilnic, în dreptul sediului Poliţiei Municipiului Suceava, zeci de şoferi parchează neregulamenar autoturismele, chiar şi pe trecerea de pietoni. Ei nu riscă să primească nicio amendă, deoarece autorităţile locale nu le oferă o alternativă legală la problema cu care se confruntă. „Nu am unde să-i trimit pe oameni să-şi lase maşinile. Nu avem parcări suficiente“, a recunoscut primarul Ion Lungu.

Şoferii se grăbesc la cumpărături

Şoferii nu au voie să staţioneze sau să îşi parcheze maşinile în curbă sau la o distanţă mai mică de 25 de metri de o trecere de pietoni.
Totuşi, în dreptul Poliţiei Municipiului Suceava, clădire în care are sediul şi Poliţia Rutieră, şoferii pândesc momentul când îşi pot lăsa maşinile chiar şi pe zebra din intersecţia cu strada Universităţii, lângă semnul care le indică faptul că oprirea e interzisă. Imediat ce locul este eliberat, un alt şofer grăbit vine şi-l ocupă. Majoritatea celor care îşi parchează neregulamentar maşinile în acea zonă fac acest lucru  pentru a merge la cumpărături într-un supermarket aflat la câţiva metri distanţă.

„Şi noi mai încălcăm legile, recunosc, că nu avem ce face, dar alţii sunt chiar nesimţiţi. Dacă ar putea, ar intra cu maşinile direct în magazine sau în instituţii. Nu vor să facă doi paşi pe jos şi ne iau şi din locurile repartizate nouă“, a spus revoltat Petru Rusu, şofer de taxi. Conform legislaţiei rutiere, pentru oprirea neregulamentară se aplică patru sau cinci puncte amendă, de unde rezultă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 200 de lei şi 250 de lei.

Şoferii care achită amenda în 48 de ore plătesc doar jumătate din minim, adică 100 de lei. Dacă şoferul nu se prezintă la Serviciul Poliţiei Rutiere Suceava, aşa cum este invitat în înştiinţarea lăsată pe parbriz, primeşte amenda acasă, în plic.

Şoferii care încalcă legea chiar sub ochii celor de la Poliţie par să fie scutiţi însă de amenzi. „Aplicăm astfel de sancţiuni doar şoferilor care încurcă traficul. Restul au parte de clemenţă, deoarece locurile de parcare din municipiul Suceava sunt prea puţine comparativ cu necesităţile“, au recunoscut reprezentanţii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului.

Dacă agenţii închid ochii la astfel de neregului, pietonii sunt nemulţumiţi că trebuie să facă slalom printre maşinile parcate pe trotuare. Cel mai greu se descurcă, spre exemplu, o femeie care are copilul imobilizat într-un scaun rulant. „Căruţul copilului este greu, trebuie coborât de pe trotuar, apoi urcat din nou peste bordură. Cu asta ne confruntăm zilnic. Nu avem de ales, aşa se circulă pe aici“, a punctat Lili Ciubotaru, mama unui copil imobilizat.

Nu există o firmă de ridicat maşini

În Suceava nu există nicio firmă care să se ocupe de ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. „Nici nu va fi o astfel de firmă în municipiu, atâta timp cât modernizarea oraşului nu este finalizată“, a recunoscut primarul Ion Lungu.

În oraş se lucrează la amenajarea celor două parcări subterane din centru.Primul va avea 107 locuri pentru maşini, iar cel de-al doilea  55. Lucrările ar trebui finalizate spre sfârşitul anului 2013. Firma care le realizează este General Construct Suceava. În plus, în urmă cu doi ani a început amenajarea unor parcări de reşedinţă în cartierul George Enescu, pe Aleea Jupiter, în zona Belvedere şi pe străzile Lazăr Vicol, Ştefan cel Mare, Baladei, Iacob Zadic şi pe spaţiile dintre blocuri. Noile amenajări le vor oferi sucevenilor 300 de locuri de parcare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite