FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea Iasminei Răceanu, eleva care a făcut înconjurul lumii cu logo-ul Google, pictat de Ziua României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 Decembrie, ziarul „Adevărul“ vă propune să descoperiţi, până pe 24 ianuarie, poveştile a 55 de români frumoşi, care ne fac mândri prin ceea ce fac din ţară sau de dincolo de graniţe. Prima poveste, cea care dă startul acestei campanii, este despre Iasmina Răceanu. Eleva a fost premiată de Google şi este unul dintre puţinii elevi din ţară care primesc bursa „Meritul olimpic“.

Campania „Cei mai frumoşi români“ este despre viaţă şi despre învingători. Vă propunem, pentru început, povestea Iasminei Răceanu. Un copil excepţional, cu o imaginaţie foarte bogată, muncitoare şi perseverentă. Aşa poate fi carcaterizată pe scurt Iasmina. Elevă în clasa a IX-a, specializarea Matematică-informatică bilingv română-germană, la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din municipiul Suceava, Iasmina a obţinut până acum numeroase premii la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale.

Iasmina Răceanu a devenit cunoscută la sfârşitul anului trecut, atunci când a câştigat concursul Doodle 4 Google România. Concursul cu tema „România mea este...“ a fost organizat pentru selectarea unui logo care să fie afişat pe motorul de căutare Google.ro în data de 1 decembrie 2012, de Ziua Naţională a României.

Desenul Iasminei a fost desemnat câştigător dintre cele peste 10.000 de lucrări participante. Jurizarea a fost realizată în două etape: mai întâi 30 de lucrări au fost selectate de specialişti, iar apoi lucrarea Iasminei a fost aleasă câştigătoare prin votul publicului.

Juriul concursului „Doodle 4 Google România“ a fost format din personalităţi din domeniul artistic, media şi educaţie: Nicolae Alexi, Adrian Boţan, Adrian Brăescu, Andreea Esca, Medeea Marinescu, Ioan T. Morar şi Cătălin Ştefănescu. Din juriu a făcut parte şi Sophia Foster-Dimino, membră a echipei care se ocupă de redesenarea logoului Google la aniversările pe care compania le sărbătoreşte la nivel internaţional şi local.

image

Desenul realizat de Iasmina Răceanu, afişat de Google de Ziua Naţională, în 2012

Pentru desen, Iasmina Răceanu a primit un premiu în valoare de 15.000 de lei. Compania Google România a oferit şi o bursă tehnologică de 20.000 de lei Colegiului Naţional „Petru Rareş“, unde Iasmina era elevă în clasa a VIII-a.

În desenul ei, Iasmina şi-a imaginat România ca pe „o ţară verde cu munţi şi văi, dealuri şi câmpii, colorată de obiceiuri frumoase care trebuie păstrate, înnobilată de artişti şi sportivi ce i-au înălţat numele la cer. România mea merită iubită!“.

„Desenul a fost inspirat din tradiţiile locale, dar am ţinut să introduc şi o altă parte, anume sportul şi am desenat şi o gimnastă“, spune Iasmina, care este o foarte mare admiratoare a lotului naţional de gimnastică, şi în special a sportivei Sandra Izbaşa.

Desenul, marea pasiune a Iasminei

Deşi la liceu a ales specializarea Matematică-informatică, marea pasiune a Iasminei este desenul, dar a obţinut rezultate remarcabile şi la olimpiada de Limba română.

Pasiunea pentru desen şi-a cultivat-o de mic copil. Părinţii au încurajat-o şi, în ciclul primar, au înscris-o la Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu“ din municipiul Suceava. Din clasa a V-a s-a mutat la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, acolo unde acum este în prima clasă de liceu.

„Clasele I-IV le-am absolvit la Liceul de Artă. Îmi plăcea să desenez de mică, dar dorinţa mea a fost să evoluez şi pe partea de limba română şi limbi străine. Acesta a fost motivul pentru care din clasa a V-a am mers la Colegiul «Petru Rareş». A fost o alegere pe care nu o regret, pentru că dacă nu aş fi fost aici e clar că tot ce a fost acum nu ar mai fi existat“, povesteşte Iasmina Răceanu.

Medalie de argint şi o excursie la Tokyo, la un concurs organizat de Toyota

Pasionată de desen, Iasmina a participat în acest an la un concurs internaţional organizat de compania Toyota Motor Corporation. Concurenţi din 70 de ţări au desenat „maşina viitorului”, încercând să câştige marele premiu. Desenul Iasminei a fost unul dintre cele mai apropiate de juriu, eleva fiind invitată alături de 29 de alţi concurenţi pentru a participa la festivitatea de premiere de la Tokyo.

Excursia în Japonia a avut loc în perioada 26-30 august, Iasmina fiind însoţită de sora şi mama sa. Locurile ocupate de micii artişti în finala internaţională a concursului nu au fost comunicate, acest lucru fiind păstrat secret până la ceremonia oficială.

image

Juriul a fost prezidat de Akio Toyoda, preşedintele Toyota Motor Corporation, fiind alcătuit din profesori universitari, artişti plastici, jurnalişti, şoferi de curse şi directori ai unor compartimente în cadrul companiei Toyota.

Maşina visurilor“ înveseleşte oamenii şi transformă gândurile rele în gânduri bune

La concursul organizat de Toyota, Iasmina a participat cu o lucrare în care a prezentat cum arată maşina viitorului de perspectiva ei. Iasmina şi-a imaginat o maşină care să poată transforma gândurile rele în gânduri bune. Este o maşină zburătoare, iar oamenii încruntaţi, posomorâţi, trişti sau nervoşi care urcă în maşină să coboare zâmbitori într-o lume paradisiacă, plină de lumină şi verdeaţă.

Iasmina a alăturat lucrării un mesaj optimist: „Oamenii pot trăi frumos atunci când gândesc frumos. O maşină care să transforme gândurile agresive, furia, în gânduri prietenoase, este ceea ce mi-aş dori pentru viitor“.

image

„Maşina Visurilor“, desenul Iasminei Răceanu, premiat de compania Toyota

Eleva spune că a lucrat la „Maşina visurilor“ timp de două săptămâni, opt ore pe zi, însă ideea lucrării a fost gândită şi conturată în aproape jumătate de an.

„Concursul organizat de Toyota se numeşte Dream Car Art Contest. Aici toţi copii care îşi doresc să participe trebuie să deseneze maşina visurilor. Eu m-am gândit la o maşină care să transforme gândurile rele în gânduri bune. Am vrut să caut o idee nouă şi de asta să mă pregătesc pentru concursul respectiv a însemnat o muncă cam de jumătate de an, pentru că ideea nu mi-a venit foarte repede şi în plus trebuia să ma gândesc cum să realizez maşina, ce formă să îi dau şi ce culori să aibă desenul“, a povestit Iasmina.

Vestea că va merge în Japonia a primit-o în perioada în care susţinea examenele naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a. Cu toate acestea, a rămas concentrată şi a reuşit să termine cu nota maximă ciclul gimnazial, având media 10 pentru admiterea la liceu.

„Eram şi în perioada examenelor de la evaluarea naţională şi m-a sunat să îmi spună vestea şeful Toyota din Suceava. El nu ştia că este perioada examenelor şi m-a întrebat exact cum e în vacanţă. I-am zis că nu sunt în vacanţă şi mi-a spus că după examene mă aşteaptă o călătorie în Japonia. Bineînţeles că primul sentiment a fost că de acum pot să las baltă examenul la matematică, dar nu a fost chiar aşa. Am fost foarte fericite toate, adică şi mama şi sora mea erau în culmea fericirii“, a povestit Iasmina.

Japonia, o ţară extraordinară“

Cele cinci zile petrecute în Japonia i-au creat Iasminei o părere foarte bună despre Ţara Soarelui Răsare. Eleva a fost impresionată mai ales de amabilitatea oamenilor.

„Japonia e o ţară extraordinară. Ceea ce ştiam era că ar fi o ţară foarte aglomerată, probabil poluată, dar nu este aşa. Este totul foarte bine pus la punct şi oamenii sunt extrem de amabili. De exemplu, noi, fiind un grup, mergeam poate la un restaurant să mâncăm şi cu 50 de metri înainte tot echipajul restaurantului venea să ne întâmpine. Ei se şi apleacă de fiecare dată, se simt foarte îndatoraţi că foloseşti serviciile lor. Trăiesc într-o linişte permanentă, pe stradă este foarte multă linişte. Suceava, este un oraş extrem de gălăgios faţă de Tokio, care are douăsprezece milioane de locuitori. Nu se compară ce este aici cu ce este acolo. Este mult mai multă disciplină acolo, spune Iasmina“.

Eleva spune că ar vrea să participe şi anul viitor, dar nu ştie încă dacă se va încadra în limita de vârstă.

Argint la olimpiada naţională de limba română, bronz la faza internaţională

În perioada în care se pregătea pentru concursul de la Tokyo, Iasmina Răceanu trebuie să se pregătească pentru un alt examen greu. Eleva se calificase şi la faza naţională din acest an a olimpiadei de limba română.

„Două săptămâni am lucrat la desen. În această perioadă am lipsit de la şcoală şi atunci mi-am permis să lucrez cam zece ore pe zi. Am profitat de faptul că fiind selectată şi la olimpiada naţională de română aveam permis să stau acasă, însă am zis că vreau să particip şi la concursul lansat de Toyota şi atunci am tăiat din timpul de învăţat pentru olimpiadă şi l-am folosit pentru desen“, a explicat Iasmina.

Eleva a obţinut medalia de argint la Olimpiada naţională de limba română din acest an şi s-a calificat la faza internaţională a Olimpiadei de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească, care a avut loc în perioada 25-29 mai, la Oradea. În cadrul concurslui, eleva a obţinut premiul al III-lea. Iasmina a fost distinsă şi cu două premii speciale din partea Inspectoratului Şcolar Bihor şi din partea Fundaţiei „Academica“ Bihor.

„A fost o experienţă deosebită, o ocazie unică de a interacţiona cu elevi din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, de a vizita obiectivele zonei, locuri noi şi frumoase“, şi-a amintit Iasmina.

Recompensată de Ministerul Educaţiei cu bursa „Meritul olimpic“

Iasmina Răceanu este singurul elev din judeţul Suceava care se află pe lista celor 103 elevi români evidenţiaţi la olimpiade internaţionale desfăşurate în vara acestui an, elevi care vor primi din partea Ministerului Educaţiei bursa „Meritul olimpic“.

Drept răsplată pentru medalia de bronz obţinută la Olimpiada internaţională de limba română, Iasmina va primi, pe parcursul acestui an şcolar, o bursă din partea Ministerului Educaţiei.

image

Iasmina Răceanu, cu diploma pentru locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba Română

Premiile de la fazele naţională şi internaţională ale Olimpiadei de Limba Română nu sunt însă singurele distincţii obţinute de Iasmina Răceanu.

Eleva a participat la mai multe competiţii naţionale de specialitate, concursuri în cadrul cărora a fost, de cele mai multe ori, pe podium. Iasmina Răceanu a obţinut în acest an premiul al III-lea la Concursul Naţional „Cultură şi spiritualitate românească“, locul I la Concursul Naţional „Cangurul lingvist“, iar în 2012 a câştigat locul al II-lea la Concursul Naţional „Mihail Iordache“ şi locul al II-lea la Concursul Naţional „Lecturiada“ Cluj.

Expoziţii de fotografie şi ilustraţii pentru cărţi pentru copii

La sfârşitul anului trecut, Iasmina Răceanu a participat la expoziţia „Un Balcic secret“, organizată în foaierul Auditoriumului „Joseph Schmidt“, din incinta Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava, de Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza“.

La expoziţia la care membrii TAG – Tonitza Art Grup au etalat 40 de lucrări, realizate în intervalul 2009 - 2012 în taberele organizate la Balcic, Iasmina a expus trei lucrări, între care s-a aflat, într-o copie printată şi desenul câştigător la concursul Doodle 4 Google România.

image

Volumul „Care-i faza cu cititul?“, ilustrat de Iasmina Răceanu

În acest an, Iasmina Răceanu a contribuit şi la realizarea ediţiei a doua a antologiei „Care-i faza cu cititul?“, secţiunea juniori. Iasmina a fost selectată în urma unui concurs de creaţie pentru copii intitulat „Locuieşte în poveste“, competiţie în cadrul căreia au participat peste o mie de tineri creatori. Iasmina Răceanu a fost declarată câştigătoare la ambele secţiuni ale concursului, scriere creativă şi ilustraţie. Volumul „Care-i faza cu cititul?“ a fost lansat la ediţia din această toamnă a Târgului de carte Gaudeamus, având pe copertă o lucrare a Iasminei Răceanu.

Sfaturile Iasminei pentru elevii de vârsta ei

Iasmina îi sfătuieşte pe toţi copii de vârsta ei să creadă în visurile lor pentru că astfel vor avea succes în tot ceea ce vor să facă. „Să creadă mai mult în ceea ce fac. Sunt foarte mulţi copii care nici măcar nu se gândesc că ar putea face mai mult decât ce au şi asta e o limită la care practic se subjugă. Să creadă în ei, oricât de complicat ar fi. Nici eu nu m-am gândit vreodată că am să ajung în Japonia, dar pe rând dacă crezi şi dacă încerci să visezi mai mult vei reuşi. Poate unii văd prin vis o chestie puerilă, dar un vis te ajută foarte mult să sfidezi orice limită şi să te depăşeşti! Să creadă în ceea ce vor să facă, pentru că, având şi ambiţii, şi perseverenţă, cu siguranţă vor reuşi“, a încheiat Iasmina Răceanu.

CITIŢI ŞI:

„Cei mai frumoşi români“, 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

FOTO Cum s-a modificat logo-ul Google în ultimii ani, de Ziua României

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite