Festivalul internaţional de folclor „Întâlniri Bucovinene” a ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul „Întâlniri Bucovinene” a ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie. FOTO: www.bucovinacazare.ro
Festivalul „Întâlniri Bucovinene” a ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie. FOTO: www.bucovinacazare.ro

Festivităţile prilejuite de acest festival de folclor vor debuta vineri (22 iulie) şi se vor încheia duminică (24 iulie) seara. La acest eveniment vor participa ansambluri şi grupuri folclorice din România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova.

Mâine debutează cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, eveniment care se va desfăşura până la data de 24 iulie la Câmpulung Moldovenesc.

Festivităţile vor debuta la ora 11.00, cu parada ansamblurilor, formaţiilor şi grupurilor folclorice participante. Acest festival este considerat cel mai mare festival folcloric din Europa. Acesta nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic care nu are echivalent în Europa, ci şi o istorie de iniţiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autorităţile locale, gazde ale festivalului din cinci ţări europene: Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova.

Festivalul este un prilej de înlesnire a cunoaşterii reciproce, a înţelegerii culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale şi internaţionale, prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale.

Începutul acestui festival îşi are originea în anul 1986. În orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de oraşul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie, în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „festival de folclor al polonezilor din Bucovina”.

După 27 de ani de la început, festivalul constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, fiind în permanenţă deschis alăturării altor ţări care au comunităţi etnice bucovinene.

La parada care va avea loc pe traseul Stadion, centrul oraşului şi platoul Casei de Cultură vor participa buciumaşii şi grupul vocal „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc. Aceştia din urmă, în jurul orelor 12.30, vor lansa semnalul deschiderii oficiale a festivalului, urmaţi de formaţia de dansuri „Plaiurile Pojorâtei”, grupul folcloric „Floare de colţ” din Câmpulung Moldovenesc, ansamblul folcloric „Poieniţa” şi formaţia de dansuri „Poieniţa” din Poiana Stampei, grupul vocal „Păstrătorii de tradiţii” din Marginea, grupul folcloric „Kolomeika” din Siret, grupul folcloric „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, formaţia de dansuri „Izvoraşul” şi formaţia de dansuri de copii din Liteni, grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, grupul vocal-instrumental din Dolhasca, ansamblul folcloric „Clopoţelul” din Comăneşti, grupul vocal „Flori de merişor” din Poiana Stampei, formaţia de dansuri „Ciobănaşul” a Clubului Copiilor din Rădăuţi, ansamblul folcloric „Flori de Bucovina” din Sadova, ansamblurile „Jodelki” şi „Dunawiek” din Polonia, ansamblurile „Cimbrişor”, „Datina”, „Viişoara” şi Ţărăncuţa” din Republica Moldova, ansamblul „Mikulanka” din Slovenia, grupul vocal „Hutsulochka” şi ansamblurile folclorice „Smerichka”, „Molodychky Zhartivnychky”, „Chernivchanka” din Ucraina şi ansamblul folcloric „Barati Korenek” din Ungaria.

Cei prezenţi la eveniment se vor bucura de un foc de artificii oferit de organizatori, sâmbătă seara, începând cu orele 22.30. Festivalul se va încheia duminică seara, după orele 21.00 cu o serie de recitaluri susţinute de artiştii Elisa Hechelciuc, Gabriela Teişanu şi Ana Ilca Mureşan.

Tot cu această ocazie va avea loc şi festivitatea de premiere a Festivalului – concurs judeţean de folclor “Comori de suflet românesc”, ediţia a XIV-a, a cărui finală se va desfăşura mâine seară, începând cu orele 18.30.

Alte ştiri pe această temă:

Două mii de căluşari şi dansatori, de miercuri pe străzile Slatinei. Directorul festivalului „Căluşul Românesc“: „Vrem să cucerim oraşul“

Comercianţii pot închiria spaţii pentru terase la festivalul de foclor "Hora mare", ce documente sunt necesare

O româncă în Elveţia: „Este imposibil să nu putem aduce folclorul în mijlocul nostru“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite