De ce se înghesuie dezvoltatorii imobiliari să construiască blocuri cu mii de apartamente în Suceava

De ce se înghesuie dezvoltatorii imobiliari să construiască
blocuri cu mii de apartamente în Suceava

Suceava văzută din aer FOTO: Oana Şlemco

Este o explozie de proiecte imobiliare în municipiul Suceava. Numeroşi dezvoltatori au început demersurile pentru construirea mai multor blocuri, având în total mii de apartamente.

Municipiul Suceava a devenit extrem de atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari. Pe strada Universităţii, la o aruncătură de băţ distanţă de sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, firma Trutzi Real Estate construieşte 525 de apartamente şi 850 de locuri de parcare, dintre care 650 sunt subterane.

Clădirile sunt construite în regim de înălţime S/D+P+13E/15E, suprafaţa unui bloc având la amprentă 1085,9 mp, cu un total de 17 329,50 mp construiţi pe o singură clădire, şi un total de 51 998,50 mp construiţi, pentru toate cele 3 clădiri.

Apartamentele sunt de 1, 2, 3 şi 4 camere, pornind de la o suprafaţă totală utilă de 46 mp, şi ajungând până 100 mp.

Singura problemă în zonă este legată de trafic. Deocamdată, accesul pe o singură arteră care şi acum, în lipsa celor 500 de apartamente, este extrem de aglomerată. 

Alte peste 200 de apartamente, birouri şi spaţii comerciale vor fi construite pe terenul fostului hotel Gloria, din centrul municipiului Suceava. Proiectul imobiliar este dezvoltat de Vasile Armenean, fostul patron al fabricii de îngheţată Betty Ice.

Apoi, luna trecută, noul proprietar a obţinut avizul Direcţiei pentru Cultură pentru a demola autogara din Centrul Sucevei. Pe terenul respectiv va fi dezvoltat ansamblul rezidenţial “Ştefan cel Mare”, cu 125 de apartamente, dar şi aproximativ 4.400 mp de spaţii comerciale.

Pe de altă parte, în luna mai, o firmă a cerut de la Primăria Suceava un certificat de urbanism pentru a construit 2.000 de apartamente în locul fabricii de sticlă din cartierul Iţcani. Concret, ansamblul rezidenţial va fi construit pe o parcelă de 28.944 mp deţinută de SC Tasa SA Suceava şi o parcelă de 41.013 mp deţinută de SC Grazie Mille SRL Suceava.

Cât costă un apartament în municipiul Suceava

Un apartament de 80 de metri pătraţi, în cartierul Obcini, situat la intrare în oraş dinspre Fălticeni, într-un bloc construit în anii '80 costă aproximativ 70.000 de euro, dacă este locuibil şi nu necesită investiţii semnificative. 

Cu aceşti bani, doritorii pot să-şi cumpere o casă cam cu aceeaşi suprafaţă în comunele limitrofe Moara sau Ipoteşti. Cea din urmă are toate utilităţile. De altfel, şi în localităţile din vecinătatea Sucevei se dezvoltă cartiere de blocuri şi case.

Pare cumva greu de desluşit cine sunt cei care vor cumpăra toate aceste locuinţe, ţinând cont că Suceava nu este un magnet pentru tineri aşa cum sunt Iaşul şi Clujul. Mai mult decât atât, sunt mii de apartamente vechi goale în oraş pentru că proprietarii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Contactat de reporterul „Adevărul”, sociologul sucevean Adrian Botezatua explicat că, în urmă cu trei ani, judeţul Suceava era pe locul II pe ţară la numărul de construcţii noi, după judeţul Ilfov. El a spus că pentru a răspunde la întrebarea cine cumpără locuinţe în Suceava, ar trebui să ţinem cont şi de alte aspecte cum ar fi că Suceava este pe locul V în ţară ca demografie. 

Judeţul are şi cei mai mulţi locuitori din ţară plecaţi la muncă în străinătate. În topul intrărilor de valută, diaspora introduce în România cel mai mare aflux de bani, mai mult decât reuşeşte ţara să atragă de la UE. Sumele sunt mai mari şi în comparaţie cu investiţiile străine directe.

Adrian Botezatu este de părere că locuinţele sunt cumpărate, pe de o parte, de cei care muncesc în străinătate şi aduc banii în ţară şi, pe de altă parte, de cei care lucrează la stat, unde salariile au crescut mult în ultimii ani, iar garantarea unui credit bancar pentru o achiziţie imobiliară este facilă.

Vă mai recomandăm şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările