Cum sunt păzite la Suceava 22 de cărţi extrem de valoroase. Printre „comori“ se numără Iliada lui Homer şi o lucrare de Voltaire tipărită în 1786

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Biblioteca Bucovinei "I.G Sbiera"
FOTO: Biblioteca Bucovinei "I.G Sbiera"

Biblioteca Bucovinei îşi ţine comorile într-un seif situat la subsolul instituţiei, într-o încăpere protejată cu gratii metalice, camere de supraveghere şi sisteme de alarmare. Este vorba despre 22 de cărţi din secolele XVI, XVII şi XVIII, care valorează o avere şi pe care conducerea bibliotecii ar vrea să le introducă în patrimoniul naţional.

Cele 22 de cărţi sunt scumpe la vedere şi pentru că filele, care sunt extrem de sensibile, pot fi afectate de lumină şi de umiditate. Comorile bibliotecii din Suceava pot fi consultate de cititori doar sub stricta supraveghere a bibliotecarilor.

„Este foarte important să păstrăm aceste volume într-un spaţiu în care temperatura şi umiditatea să fie relativ constante, respectiv unde se pot asigura condiţii optime de securitate. Expunerea la lumină a acestor cărţi trebuie să se facă oarecum „controlat” (spre exemplu, nu este indicată fotocopierea sau fotografierea cu blitz a acestora), iar consultarea lor trebuie să se facă cu grijă (fără a le deschide chiar la 180° întrucât s-ar putea risca deteriorarea în zona cotorului cărţii), respectiv inclusiv prin folosirea, de regulă, a mănuşilor (din latex). Din aceste motive, regimul de consultare a acestor lucrări este unul oarecum strict: aceste volume pot fi consultate doar cu aprobarea conducerii bibliotecii, respectiv sub supravegherea directă neîntreruptă a gestionarului, documentele din această categorie fiind destinate în special conservării şi valorificării prin studii şi cercetări”, ne-a declarat Gabriela Cărăbuş, directorul bibliotecii.

El a arătat că cel mai vechi document din fond este un coligat (n.r. mai multe cărţi legate împreună în aceeaşi copertă) format din patru volume de carte veche străină, tipărite în Italia. Două dintre ele sunt apărute în 1544, una în 1580 şi ultima în 1584.

cărţile bibliotecii bucovinei

Iată o parte dintre titlurile protejate de biblioteca Bucovinei:

Pietro Bembo: Rime, Vinegia, 1544 (coligat) - carte străină veche de secol XVI; face parte dintr-un coligat de 4 volume (al treilea volum). Este o tipăritură în limba italiană pe hârtie manuală cu tuş negru. Coperta nu este originală, refăcută din carton marmorat şi pergament. Cartea are ornamente manuale cu 2 vignete refăcute, semnături indescifrabile posibil din perioada respectivă.

Jacopo Sanazaro: Rime, Vinegia, 1544 (coligat) - carte străină veche de secol XVI, al patrulea volum din coligat. Volumul conţine sonete şi canzone, unele cu dedicaţie. Este tipărit pe hârtie manuală, cu tuş negru. Lipseşte pagina de titlu, dar există o reconstrucţie manuală a acesteia.

Francesco Coppeta: Rime, Veneţia, 1580 (coligat) - carte străină veche pe hârtie manuală de sec. XVI, primul volum din coligat. Are motive florale, baroce, mitologice şi o gravură pe pagina de titlu.

Iacopo Mancini: Rime, Firenze, 1584 (coligat) - carte străină veche de secol XVI, al doilea volum din coligatul de 4 volume. Pe foaia de titlu apare dedicaţia: „Al signor Giovanni Rondinelli gentil’ huomo Fiorentino”. Cartea are ornamente tipografice, iniţiale încastrate, frontispicii şi vignete. Coligatul are legătura refăcută cu o coperta din carton marmorat şi cotor de pergament. A fost achiziţionat în anul 1975 de la un anticariat din Suceava.

Octoih, Bucureşti, 1746: Cea mai veche carte românească existentă în fond; aceasta face parte din cartea religioasă tipărită de Neofit Criteanul, mitropolit al Ţării Româneşti, care a înfiinţat şi dezvoltat prin tipăriturile sale Biblioteca Mitropoliei. Cartea este o tipăritură în limba română cu caractere chirilice. Are ornamente în stil baroc, frontispicii, iniţiale şi vignete, gravuri roşu-negru, coperta din carton şi piele incompletă. A fost achiziţionată de la o persoană fizică în anul 1979.

Voltaire: Istoria di Carlo XII Re di Svezia, Veneţia, 1786 - carte străină veche tipărită în limba italiană cu caractere latine. Pe pagina de titlu are un ex-libris semnat „Michaelis Knaisz”. Coperta este din piele şi pergament.

Homer: Iliada, Viena, 1800 - carte străină veche tipărită în limba germană cu caractere gotice, pe hârtie manuală cu gravuri în text, reprezentând pe Homer şi scene mitologice. A aparţinut Bibliotecii Academiei „Junimea” din Cernăuţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite