Cinci atracţii turistice din Bucovina, pe care nu trebuie să le rataţi dacă faceţi Paştele în zona de nord a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Sucevei FOTO: muzeulbucovinei.ro
Cetatea Sucevei FOTO: muzeulbucovinei.ro

Bucovina este de poveste în perioada sărbătorilor pascale. Peisajele montane sunt superbe şi în fiecare gospodărie de la ţară se simte mirosul inconfundabil al cozonacilor.

Dacă petreceţi sărbătorile pascale în Bucovina nu trebuie să ocoliţi bisericile pictate care fac parte din patrimoniul UNESCO. 

Vor fi oficiate slujbe de Înviere în lăcaşurile de cult încărcate de istorie: Arbore, cu hramul ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”; Humor (1530); Moldoviţa – cu hramul „Buna Vestire”; Pătrăuţi (1487) având hramul ”Înălţarea Sfintei Cruci”; Probota (1530)- hramul bisericii este ”Sfântul Nicolae”; Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava (1514); Mănăstirea Suceviţa – cu hramul „Învierea Domnului” ( 1583 şi 1586 ) şi Voroneţ, supranumită şi ”Capela Sixtină a Estului”, ctitorie a Domnitorului Ştefan cel Mare, construită în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni.

Cetatea de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare

Cetatea de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare, de pe raza municipiului Suceava, este deschisă în perioada 1 – 3 mai şi poate fi vizitată între orele 9.00 - 22.00. Ultima intrare se face la ora 21.00. 

„Cetatea Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reşedinţă a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel naţional. Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul uni vast proiect cu finanţare în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut. În anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de mare interes pentru public, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei”, potrivit muzeulbucovinei.ro.

Muzeul Satului Bucovinean

Dacă aţi ajuns în zona Cetăţii, puteţi vizita şi Muzeul Satului Bucovinean, care este deschis în perioada sărbătorilor pascale, între orelee 10.00 şi 18.00. Ultima intrare se face la ora 17.30. „Inedit pentru muzeu este reprezentarea vieţii spirituale a ţăranului prin marcarea riturilor de trecere, naşterea şi înmormântarea, precum şi ritul de integrare care este nunta”,au  transmis reprezentanţii Muzeului Bucovinei.

obiective turistice Bucovina

Muzeul Satului Bucovinean FOTO: Muzeul Satului Bucovinean Pagină Oficială/Facebook

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din municipiul Suceava va fi deschis duminică, 2 aprilie, şi poate fi vizitat în intervalul 10.00 – 18.00. Potrivit site-ului muzeulbucovinei.ro, expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie se află în clădirea situată pe strada Ştefan cel Mare nr. 33 din Suceava.

„Construită la începutul secolul XX, clădirea-monument istoric îşi păstrează faţada aproape neschimbată, în schimb interiorul a suferit numeroase transformări în cursul timpului, mai ales din momentul în care a devenit sediul Muzeului de Istorie. Construcţia care adăpostea fosta Prefectură din perioada austriacă a fost transformată pentru a fi utilizată ca muzeu, ultimile modificări realizându-se între anii 2014 şi 2016, în cadrul proiectului european O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III.

Noua expoziţie permanentă a Muzeului de Istorie a fost inaugurată la data de 31 iulie 2016, în aceeaşi locaţie de la etajul întâi, ca şi precedenta expoziţie. Noua prezentare are la bază istoria locală, reflectată în numeroasele descoperiri arheologice făcute de-a lungul timpului, dar şi în numeroasele evenimente care au avut ca loc central de desfăşurare teritoriul de astăzi al judeţului Suceava. Numeroasele obiecte de patrimoniu expuse sunt explicate în contextul lor istoric cu ajutorul touchscreen-urilor existente în întreaga expoziţie, completând cunoştinţele vizitatorilor dornici să afle informaţii noi”, transmite sursa citată.

Muzeul de Istorie FOTO: muzeulbucovinei.ro

Muzeul Ouălor de la Vama

Aflat pe raza comunei Vama din judeţul Suceava, Muzeul Ouălor este cel mai mare de acest gen din România. Colecţia aparţine artistei Letiţa Orşivschi. În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ.

obiective turistice Bucovina

Prof. Letiţia Orşivschi FOTO: muzeuloului-vama.com 

„La Muzeul Oului veţi găsi ouă perforate din Cehia, ouă pictate şi ouă ,,potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă ,,zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad din China, ouă din pietre semipreţioase, ouă oferite în dar cu ocazia diverselor evenimente precum naşterea şi căsătoria, ouă cu pene din Bolivia, ouă cu motive zoomorfe, aplicaţii cu mărgele, textile, modele realizate în tuş şi creion, ouă şlefuite din piatră, porţelan, ouă din lemn de diferite esenţe”, se arată pe muzeuloului-vama.com.

Vă recomandăm şi:

Începe minivacanţa de Paşte pe litoral: Vaccinare fără programare, mască pe plajă şi slujbe fără restricţii

Ce ai voie să faci pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu. „Daţi dovadă de comportament responsabil”

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite