Cele mai frumoase locuri din Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucovina este cunoscută ca una din cele mai spectaculoase zone din România. Printre cele mai frumoase locuri din Bucovina se numără: Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Oului de la Vama, Mănăstirea Voroneţ, Pietrele Doamnei, Vatra Dornei, Salina Cacica, Muzeul satului bucovinean, Crucea de jurământ a beţivilor, Mănăstirea Putna şi Muzeul „Arta Lemnului“ din Câmpulung Moldovenesc.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din municipiul Suceava. Cetatea a fost ridicată de Petru I Muşat, la sfârşitul secolului al XIV-lea, şi a devenit o adevărat fortăreaţă în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Cetatea Sucevei este cea mai mare din spaţiul  extracarpatic şi nu a fost niciodată cucerită în urma unei bătălii. În luna iunie a acestui an, reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi finalizată, în interiorul cetăţii urmând să fie amenajate Sala Voievozilor, Sala Stegurilor Boiereşti, Camera de Tezaur, Capela, precum şi ghiduri virtuale cu informaţii despre fiecare încăpere a cetăţii.

Cele mai frumoase locuri din Bucovina. Muzeul Oului de la Vama

Are peste 3.000 de ouă din întreaga lume, Acestea sunt expuse în 22 de vitrine şi au fost adunate în 14 ani de la tot felul de expoziţii internaţionale. Baza muzeului a fost formată pe baza ouălelor din Bucovina, ce au fost moştenite de la bătrâni, având pe ele diverse motive foarte vechi. O vitrină întreagă este destinată ouălelor realizate cu “culori bătrâneşti”, “culori de pământ”, cu motive vechi de la Vama. La Muzeul Oului de la Vama este amenajată o sală în care se pot descoperi stilurile şi tehnicile de decorare a ouălelor din cele 79 de ţări de unde au fost strânse exponate în vitrinele muzeului. Din vitrine nu lipsesc pe lângă ouăle de tot felul de specii de păsări, cele de broască ţestoasă sau cele de crocodil.

image

Cele mai frumoase locuri din Bucovina. Mănăstirea Voroneţ

Este unul dintre cele mai importante locaşuri de cult din Bucovina, fiind denumită şi Capela Sixtină a Estului. Mănăstirea este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi a fost ridicată în anul 1488, în doar trei luni şi trei săptămâni. Biserica mănăstirii este cunoscută şi datorită culorii exterioare, denumite şi “albastru de Voroneţ”. În partea de nord a bisericii, fresca păstrează doar albastru şi un turcoaz, probabil apărut odată cu trecerea timpului. Interesant este faptul că, în perioada de toamnă, atunci cănd se culeg strugurii, albastrul bisericii Mănăstirii Voroneţ este identic cu cel al cerului din Bucovina.

image

Rezervaţia Pietrele Doamnei

Este situată în Munţii Rarăului, la o altitudine de 1.400 de metri, în partea de nord a oraşului Câmpulung Moldovenesc. Denumirea aceasta vine de la o legendă foarte interesantă legată de doamna Elena, soţia domnitorului moldovean Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare. Se spune că, în timpul celei de-a doua domnii a lui Petru Rareş, au navălit tătarii în Moldova. Pentru a-şi salva familia şi averea, Petru Rareş a trimis-o pe soţia sa Elena şi pe fiul lor Ştefăniţă pe Munţii Rarăului, unde au fost însă găsiţi de năvălitori. Atunci bucăţi mari de stânci s-au desprins din versant şi au căzut peste tătari, îngropându-i împrenă cu averea lui Petru Rareş şi sălvându-i totodată familia.

image

Cele mai frumoase locuri din Bucovina. Vatra Dornei

Este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Bucovina. Situarea sa într-o zonă montană, la o înălţime de circa 800 de metri, a făcut ca Vatra Dornei să devină cunoscută ca staţiune pentru practicarea sporturilor de iarnă,dar şi ca staţiune balneară. În Vatra Dornei, pot fi vizitate Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Cinegetică, unde pot fi admirate tot felul de animale împăiate, prezentate în mediul lor natural, precum şi Muzeul de Etnografie, unde vizitatorii pot să-şi facă o idee despre arta populară din zona montană a Bucovinei. În fiecare an, în Vatra Dornei este organizat festivalul “Serbările Zăpezii”, în cadrul căruia sunt organizate tot felul de concerte şi spectacole, dar şi concursuri sportive de iarnă.

image

Salina Cacica

Are o vechime de peste 200 de ani, arheologii concluzionând că aici este una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Această salină este foarte interesantă deoarece în interiorul ei au fost amenajate: la o adâncime de 21 de metri - Capela romano - catolică Sfânta Varvara, care a fost construită pentru ca minerii să aibă unde să se roage; la o adâcime de 35 de metri, sculptată direct în stânca de sare, este Capela ortodoxă, precum şi Lacul Sărat, care a fost săpat manual de mineri, în trecut pe acesta fiind făcute plimbări cu pluta; la adâncimea de 37 de metri se afla Sala de Dans “Inginer Agripa Popescu” - după numele primului director al Regiei Monopolurilor Statului. Această sală era principalul loc de distracţie din zonă, în trecut fiind organizate tot felul de baluri şi spectacole în interiorul sălii.

image

Cele mai frumoase locuri din Bucovina. Muzeul satului bucovinean

Se află în municipiul Suceava şi este un muzeu în aer liber, în interiorul căruia este descrisă în adevărata ei splendoare arta populară din Bucovina, putând fi văzute case tradiţionale din lemn, ateliere meşteşugăreşti, dar şi tot felul de instalaţii tehnice populare. Vizitatorii Muzeului satului bucovinean pot admira case tradiţionale de locuit din toate zonele Bucovinei, gospodării tradiţionale din zona de munte, biserici din lemn, ateliere de olărit, crâşme vechi de sute de ani, fierării, precum şi tot felul de construcţii, care odată vizionate pot oferi o idee despre modul în care trăiau bucovinenii în urmă cu câteva veacuri.

image

Crucea de jurământ a beţivilor

Este un monument ridicat în unele localităţi din Bucovina şi are forma unei cruci ridicate cu ocazia jurământului de lăsare de băutură. Acest obiecei a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, când tot mai mulţi bucovineni, care vroiau să se lase de alcool, jurau cu mâna pe Biblie, în faţa unui preot că nu vor mai consuma băuturi alcoolice. Astfel, în unele localităţi, pentru ca jurământul să nu fie uitat, au fost construite monumente ce au preluat numele de Crucea de jurământ a beţivilor. O asemenea cruce a fost construită în satul Vama, chiar în curtea bisericii şi aminteşte de data de 1 septembrie 1894, când 20 de localnici au jurat în faţa preotului că se vor lăsa de rachiu, dar şi în satul Sadova, în curtea unui cetăţean.

image

Cele mai frumoase locuri din Bucovina. Mănăstirea Putna

Este unul dintre cele mai importante locaşuri de cult din România, fiind supranumită de Mihai Eminescu - “Ierusalimul Neamului Românesc”. Mânăstirea a fost ctitorită de Ştefan cel Mare, al cărui mormânt este aici, sfinţirea sa având loc în anul 1469. De-a lungul timpului mănăstirea a fost supusă mai multor lucrări de reconstruire, ca urmare a distrugerilor provocate de cotropitori. Turnul Tezaurlui, constuit în anul 1481, este singura clădire rămasă încă de pe vremea marelui voievod Ştefan cel Mare, în interiorul turnului fiind adăpostite bogăţiile mănăstirii.

image

Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc

Este unic în ţară şi printre puţinele din Europa. Cele peste 15.000 de piese din lemn colectate sunt prezentate în cele 20 de săli ale muzeului. De-a lungul timpului Câmplung Moldovenesc a reprezentat un centru al civilizaţiei lemnului, datorită localnicilor din zona Rarăului şi Giumalăului, care din cele mai vechi timpuri s-au ocupat cu tăierea şi prelucrarea lemnului. Muzeul este organizat tematic şi prezintă o imagine sugestivă a prelucrării lemnului. Bogăţia şi varietatea exponatelor din secolele XVIII - XX însoţite de hărţi, desene, fotografii şi planşe, prezintă tradiţia meşterilor în prelucrarea lemnului. 

image
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite