Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de conducere: 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise, Radu Obreja, şi banii confiscaţi FOTO: O.Ş.
Fostul şef al Serviciului de Înmatriculări şi Permise, Radu Obreja, şi banii confiscaţi FOTO: O.Ş.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că reţeaua ilegală din Suceava care vindea permise auto era condusă de comisarul Radu Obreja, fostul şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări. Angajatul statului ar fi reuşit să agonisească din şpăgi fabuloasa sumă de 600.000 de euro.

Dosarul grupului infracţional din Suceava care vindea permise de conducere pe mii de euro pare scenariul unui film despre mafioţi. 

Surse din rândul anchetatorilor susţin că şeful reţelei era Radu Obreja, cel care a condus Serviciul de Înmatriculări şi Permise Auto Suceava în perioada 2017 -2019.

În casa acestuia, oamenii legii ar fi găsit, în urma unor percheziţii, 60.000 de lei şi încă 50.000 de euro în portbagajul maşinii. Obreja le-ar fi spus anchetatorilor că ar fi primit cei 50.000 de euro de la un prieten ca să facă o tranzacţie pentru acesta.

În casa unui alt inculpat din dosar, Radu Popovici, instructor auto, poliţiştii ar fi găsit 500.000 de euro!!! Potrivit monitorulsv.ro, anchetatorii susţin că suma fabuloasă i-ar aparţine tot lui Radu Obreja.

Apoi, în locuinţa inculpatului Gheorghe Ionel Perijoc, angajat al Serviciului de Înmatriculări şi Permise, anchetatorii ar fi găsit 240.000 de euro.

Cel mai „sărac” pare a fi inculpatul Cristian Blîndu, examinator auto. În locuinţa acestuia, oamenii legii ar fi găsit 20.000 de euro, iar în casa mamei sale alţi 80.000 de euro.

Revenind la Radu Obreja, într-un comunicat de presă transmis de DNA se arată că aceasta putea să încaseze cu titlu de mită şi 20.000 de euro într-o singură zi. Banii nu erau păstraţi de cel care îi încasa. Radu Obreja îi dădea unei persoane de încredere ca să-i albească. 

Vă amintim că în cursul zilei de joi, 26 noiembrie, DNA a făcut peste 60 de percheziţii în Suceava, Bacău, Botoşani şi Bistriţa–Năsăud, în trei dosare care sunt conectate între ele.

În cele trei cauze sunt anchetaţi angajaţi ai Serviciului de Permise Suceava, salariaţi de la Registrul Auto Român Suceava precum şi instructori auto sau administratori ai şcolilor de şoferi. Totodată, este anchetat şi un ofiţer DGA. 

Potrivit anchetatorilor, la Suceava funcţiona o adevărată reţea de fraudare a examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere în schimbul unor uriaşe sume de bani. Carnetul de şofer costa între 300 şi 6.000 de euro. Apoi, cei care voiau să „sară rândul” la RAR ca să îşi înmatriculeze maşinile plăteau şi 1.000 de euro şpagă.

Reţeaua ar fi beneficiat de protecţia lui Mihail Martin, ofiţer DGA. Potrivit procurorilor DNA, acesta le furniza informaţii secrete membrilor reţelei ca să-i ajute să scape de anchetele care îi vizau. 

Pentru loialitatea sa, Martin ar fi primit de la Obreja o maşină de teren pe care chiar el o solicitase prin interpuşi.

Magistraţii suceveni au emis vineri, 27 noiembrie, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a 14 persoane care făceau parte din reţea.

Aşadar, vor face Crăciunul după gratii: 

Radu Ionuţ Obreja, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- luare de mită (4 fapte),
- dare de mită,
- spălare a banilor.

Mihail Martin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
- favorizarea făptuitorului,
- luare de mită,
- acces ilegal la un sistem informatic.

Cristian Blîndu, ofiţer de poliţie în cadrul SPCRPCÎV Suceava, Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- spălare a banilor.

Paul Alexandru Butnariu, personal contractul în cadrul SPCRPCÎV Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită (2 fapte).

Nicolae-Cezar Macoviciuc, agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCÎV Suceava, Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- spălare a banilor.

Iulian-Florin Mihăiescu, agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCÎV Suceava, Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită (2 fapte),
- spălare a banilor.

Leon-Ionuţ Mihăiescu, agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCÎV Suceava, Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită (2 fapte).

Anamaria Pascal, agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCÎV Suceava, Compartimentul Regim Permise de Conducere şi Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită.

Gheorghe Ionel Perijoc, agent de poliţie în cadrul MAI – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat(2 fapte),
- complicitate la luare de mită (6 fapte).

Persoană fizică, instructor auto autorizat şi administrator al unei şcoli de şoferi, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la luare de mită (3 fapte).

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
- complicitate la luare de mită (5 fapte).

Persoană fizică, instructor auto autorizat, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat (2 fapte),
- complicitate la luare de mită (2 fapte).

Persoană fizică, pentru comiterea a două infracţiuni de spălare a banilor.

Persoană fizică, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la luare de mită.

Vă invităm să citiţi şi:

GCS: Un nou record negativ la ATI: 1.249 de pacienţi, internaţi în stare gravă. Câte cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore

VIDEO Podul peste Dunăre, la 2 ani de la începerea lucrărilor. Cât a avansat şantierul celei mai mari investiţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite