Staţiunea Amara, celebră pentru nămolul sapropelic, se modernizează cu 25 de milioane de lei. Când va fi gata proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Zorilor va fi modernizată FOTO ADR Sud Muntenia
Plaja Zorilor va fi modernizată FOTO ADR Sud Muntenia

Recunoscută pentru nămolul sapropelic, foarte utilizat în tratarea afecţiunilor reumatismale, staţiunea Amara, din judeţul Ialomiţa, se modernizează cu fonduri europene.

25 de milioane de lei din fonduri Regio vor fi investiţii până în 2022 pentru îmbunătăţirea infrastructurii de turism. Unica staţiune balneară din judeţul Ialomiţa vă aşteaptă toată vara cu plaje însorite şi hoteluri cochete, totul la preţuri extrem de mici.

Staţiunea balneară Amara se află pe drumul naţional 2C, care leagă Slobozia de Buzău. A devenit celebră după 1850, când în apele lacului, care dă şi numele oraşului – staţiune, a fost descoperit nămolul sapropelic, foarte utilizat în tratarea afecţiunilor reumatismale.

Datorită nămolului Amara este una dintre cele mai îndrăgite staţiuni balneare din ţară. Sute de oameni vin aici, mai ales în sezonul estival, pentru a beneficia de o porţie de sănătate. Pe lângă nămol, turiştii care ajung la Amara au parte şi de distracţie. Le stau la dispoziţie cele patru plaje – Perla, UGSR, Splendid şi Mirceşti – unde voia bună şi relaxarea sunt întâlnite la fiecare şezlong. Aflate în administrarea unor societăţi private, poţi intra pe plaje doar dacă achiţi o taxă ce variază între 5 şi 10 lei, iar distracţia este inclusă în preţ.

Gabriel Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, şi Ion Măiţă, primarul oraşului Amara, au semnat pe 3 iunie, în prezenţa lui Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, două contracte de finanţare  nerambursabilă prin Regio.

Posturi de salvamar şi reabilitare spaţii deschise

Prin acest dublu demers, administraţia oraşului Amara îşi propune să dezvolte turismul îmbunătăţind infrastructura specifică activităţilor de agrement, tratament şi relaxare. Astfel, investiţiile de peste 25 de milioane de lei, estimate prin aplicaţiile depuse, vor conduce la reabilitarea unor spaţii deschise, amenajarea infrastructurii rutiere şi a sistemului de iluminat, realizarea de trasee pietonale, amenajarea unor spaţii verzi, precum şi a unor suprafeţe aferente posturilor de salvamar. După implementarea proiectului, numărul de vizite preconizate va fi de peste 20.000 anual.

Proiectul privind reabilitarea Zonei 4 din cadrul Complexului Balnear Plaja Zorilor are o valoare totală de 10.180.211,46 lei. Din aceştia, contribuţia nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) este de peste 8 milioane de lei, alocarea din bugetul de stat se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei, în timp ce aproape 194 de mii de lei constituie cofinanţarea eligibilă a beneficiarului. Implementarea acestui proiect se realizează în perioada 25 februarie 2016 – 31 decembrie 2021.

Se amenajează plaja Perla

În vederea amenajării Plajei Perla sunt calculate investiţii în valoare de 15.056.661,11 lei, din care prin FEDR sunt alocate peste 12 milioane de lei, contribuţia de la bugetul de stat este de aproximativ 2,5 milioane de lei, beneficiarul având o cofinanţare eligibilă de aproape 298 de mii de lei. Aplicaţia are o durată de implementare de 71 de luni, începând cu 25 februarie 2016.

În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.165 de proiecte (inclusiv aplicaţiile depuse pe SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul judeţului Ialomiţa, au fost depuse 86 aplicaţii, având o valoare solicitată de peste 800 de milioane de lei. Dintre acestea, prin opt proiecte înregistrate în cadrul Axei prioritare 7, Prioritatea de investiţii 7.1, se solicită fonduri de aproximativ 94 de milioane de lei.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite