Sportiva Tudoriţa Chidu, gloria atletismului ialomiţean din timpul tranziţiei

Sportiva Tudoriţa Chidu, gloria atletismului ialomiţean din timpul tranziţiei

Tudoriţa Chidu este considerată cea mai valoroasă sportivă din Ialomiţa FOTO: facebook.com

Născută inima Bărăganului, la Amara, alteta Tudoriţa Chidu a reuşit să facă perormanţe şi să ducă  peste tot în lume numele zonei din care provine. Acum s-a retras din cariera competiţională, iar în Amara natală a fost construită o sală de sport ce-i poartă numele.

Ştiri pe aceeaşi temă

A o aborda pe Tudoriţa Chidu este foarte dificil. Extrem de modestă refuză politicos să stea de vorbă cu jurnaliştii. Nu este nicio supărare, pentru că dacă vrei să scrii despre performaneţele sale şi să-i pui în lumină valoarea, internetul ţi-e la îndemână.

Aproape necunoscută de actuala generaţie de tineri din Bărăgan, sportiva Tudoriţa Chidu este cea va valoroasă atletă a Ialomiţei. A reuşit să plece de jos şi să facă performanţă acolo unde recordurile păreau imposibil de doborât.

Născută la Amara în anul 1967, Tudoriţa Chidu intră în lumea sportului datorită învăţătoarei sale Dochiţa Martinescu.

Primul său rezultat meritoriu vine în anul 1978, când la Campionatele Mondiale de Cros de la Glasgow câştigă o medalie de bronz.

La începutul anilor 1990, în urma întrecerilor mondiale de la Oslo, Helsinki şi Stokholm aduce acasă la Amara trei medalii de aur.

Patru ani mai târziu, în anul 1994, câştigă o altă medalie de aur la un campionat de atletism similar, proba 1500 de metri, desfăşurat la Yokohama.

Un an mai târziu decide să se retragă din activitatea competiţională. Nu înainte de a le mai aduce ialomiţenilor încă o medalie, de argint de data aceasta.

 Ea a fost obţinută de atleta din Ialomiţa în cadrul Campionatelor Mondiale de Cros din Irlanda. Pe pagina de facebook a sportivei datele privind actuala sa ocupaţie arată că nu a renunţat definitiv la sportul care a făcut-o celebră.

Este membră a Federaţiei Române de Atletism şi profesoară de educaţie fizică. Mai mult, în anul 2011 autorităţile locale din Amara au decis să-i acorde titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi tot la Amara a fost construită o sală de sport ce-i poartă numele.
 

citeste totul despre: