Seceta puternică a compromis culturile de porumb şi floarea soarelui din Bărăgan. Fermierii aşteaptă despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a făcut prăpăd în Bărăgan FOTO Adevărul
Seceta a făcut prăpăd în Bărăgan FOTO Adevărul

Ialomiţa, în topul primelor judeţe afectate ăuternic de seceta pedologică, are peste 80% din suprafeţele cultivate cu cereale compromise în acest an. Cele mai afectate sunt suprafeâele cu porumb şi floarea soarelui.

Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Ialomiţa peste 80% din suprafeţele însămân­ţate au fost calamitate din cauza secetei. Astfel, porumbul însămânţat pe o suprafaţă de 130.000 de hectare este distrus pe o suprafaţă de aproximativ 84.000 de hectare, în timp ce la porumb, 29.074 de hectare din cele 44.000 au fost distruse.

Autorităţile locale spun că 83% din supraţa cultivată este compromisă, însă, deocamdată, nu au fost finalizate toate constatările în teren ale pagubelor.

Ministerul Agriculturii pregăteşte despăgubiri

Ministerul pregăteşte despăgubiri de 250 milioane euro pentru cei 30.000 de fermieri afectaţi, care ar putea primi câte 200 de euro la hectar. Producţia medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% faţă de 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros.

"Cum ne-am aşteptat, cum am previzionat, atât din informaţiile luate de la fermieri, cât şi de la specialişti, sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est şi est a ţării. Cele mai accentuate scăderi de producţie sunt în Dobrogea, deoarece această zonă a fost cea mai afectată. 

La grâu, pentru că este suprafaţa cea mai mare - peste 80% din suprafaţa însămânţată în toamnă a fost cu grâu, producţia medie este de 2,9 tone pe hectar faţă de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitaţiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producţia medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone", a menţionat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că la secar, producţia medie a fost de asemenea diminuată, fiind de circa 2,5 tone pe hectar faţă de 3,2 tone în 2019.

La orz, producţia medie este de circa 2,6 tone pe hectar faţă de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiţă, dacă producţia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. 

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV Cum a ajuns un fost ministru de Finanţe al României să fie judecat pentru uciderea a doi oameni

Lipsă de omenie în pandemie: românii imunizaţi refuză să doneze plasmă pentru bolnavii de Covid-19

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite