Porumbei voiajori crescuţi milităreşte în ograda unui pompier din Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Servantul Tudorel Dumitru (38 de ani) creşte porumbei din copilărie FOTO: Mădălin Sofronie
Servantul Tudorel Dumitru (38 de ani) creşte porumbei din copilărie FOTO: Mădălin Sofronie

Într-o gospodărie din Amara, judeţul Ialomiţa, 70 de porumbei voiajori se pregătesc să devină vedete ale concursurilor de profil, organizate în întreaga Europă. Povestea lor ne-o spune Tudorel Dumitru (38 de ani), pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” Ialomiţa.

În limbaj pur militar, Tudorel Dumitru (38 de ani) din Amara este subofiţer operativ principal. Pe înţelesul tuturor, este unul dintre cei peste 400 de oameni pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa care intervine să stingă incendiile.

Lucrează în sistem de nouă ani, timp în care a învăţat ce înseamnă viaţa şi cum să te fereşti de pericole. Fiecare misiune la care participă presupune concentrare, curaj şi dorinţa de a salva cât mai multe vieţi.

„Eu sting incendii de 9 ani. Asta presupune profesia pe care o am în momentul de faţă. Este foarte important să ştii că de tine depinde viaţa celorlalţi. Nu ai voie să greşeşti, trebuie să fi în permanenţă concentrat pe ceea ce trebuie să faci” spune cu convingere în glas pompierul.

O altfel de pasiune

În zilele libere, salvatorul Tudorel Dumitru se transformă într-un om obişnuit care dedică totul pasiunii sale: columbofilia.

Neobişnuită pentru unii, pompierul susţine că a fost atras de această pasiune încă din copilărie. „De mic mi-a plăcut să cresc porumbei. De fapt tot timpul am avut porumbei. Îmi place să am grijă de ei, pentru că sunt nişte vieţuitoare destul de interesante şi chiar inteligente” susţine el.

Aşa se face că acum la vârsta maturităţii a ridicat în curtea casei sale un adăpost impresionant, înăuntrul căruia se găsesc 70 de porumbei voiajori. „Am avut toate felurile de porumbei, dar acum i-am ales pe cei voiajori pentru că îmi plac mai mult. Cu ei poţi să participi la competiţii mult mai multe. Le este testată viteza şi rezistenţa în timpul zborului” precizează Tudorel Dumitru.

În casa înaripatelor este o disciplină ca la armată. Păsările stau cuminţi în cuştile lor şi privesc printre zăbrele curioase vizitatorii care le-au invadat locul.

porumbei

Casa porumbeilor din Amara FOTO: Mădălin Sofronie 

Adăpostul este construit la câţiva metri deasupra solului pentru ca porumbeii să nu fie ameninţaţi de animalele răpitoare.

Au un meniu variat compus din vitamine şi proteine, iar cei mai mari dintre ei beneficiază de antrenamente fizice, pentru a le creşte rezistenţa în timpul competiţiilor la care urmează să participe.

„Le-am făcut un program foarte bine stabilit. Să zicem că i-am disciplinat. Au orar de masă, de odihnă şi de antrenamente. Antrenamentele constau în testarea rezistenţei în timpul zborului” ne spune pompierul din Amara.

„Paul” şi „Silvia”, vedetele adăpostului

Vedetele adăpostului de la Amara sunt porumbeii „Paul” şi „Silvia”. Au fost botezaţi aşa după numele crescătorilor de la care au fost cumpăraţi. Stăpânul lor susţin că sunt de viţă nobilă, fiind achiziţionaţi din Belgia.

„Belgienii sunt cei mai renumiţi în rândul columbofililor din întreaga lume, iar porumbeii lor sunt de calitate” recunoaşte Tudorel Dumitru.

we

Eforturi răsplătite cu o cupă FOTO: Mădălin Sofronie 

„Paul” a fost de asemenea prezent şi la concursurile dedicate columbofililor şi i-a adus stăpânului său o cupă, pentru că a zburat repede şi bine.

„Concursuri de acest gen se organizează şi la noi în ţară şi în străinătate. Ultimul la care am participat a fost în Estonia. Sper să reuşesc să înscriu cât mai mulţi din porumbeii aflaţi în crescătoria mea”se mândreşte columbofilul care salvează vieţi.

Citiţi şi:

Viaţă mai puţin obişnuită de pensionar în România: se împrumută la bancă şi merge în Tenerife doar ca să joace cărţi

FOTO Poveşti la gura sobei în casa – muzeu din inima Bărăganului. Cum au reuşit doi săteni să facă din propria locuinţă un muzeu cu acte-n regulă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite