Cum ştergea comisarul Greu urmele cămătarilor „Darbi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămătarii şi poliţistul au primit pedepse cu închisoarea FOTO: adevarul.ro
Cămătarii şi poliţistul au primit pedepse cu închisoarea FOTO: adevarul.ro

Un dosar de cămătărie în care au fost condamnaţi la închisoare 21 de interlopi şi nume grele din Poliţia Urziceni şi în care alţi patru „locotenenţi” ai acestora au fost trimişi recent în judecată arată metoda prin care poliţiştii şi procurorii ştergeau urmele infractorilor.


Un dosar penal aparent obişnuit, în cinci volume, înregistrat, anul acesta, la Secţia Penală a Tribunalului Ialomiţa, dezvăluie, însă, cum cămătarii din Urziceni, sprijiniţi de nume grele din Poliţie şi Parchet, au reuşit să dezvolte o reţea interlopă care să bage spaima într-un oraş întreg. Piramida mafiotă din Ialomiţa îl avea în frunte pe Moise Ştefan, şeful clanului „Darbi”, care colabora direct cu Constantin Greu, fostul comisar-şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Urziceni.

„Locotenenţii” lui Moise Ştefan, poreclit şi „Mămăligă”, sunt Laurenţiu Vasile, Gheorghe Veber, Florin Chelu şi Fildis Ionaşcu, toţi trimişi în judecată la începutul acestei luni pentru ameninţare, lovire şi şantaj. Mai exact, cei patru aghiotanţi ai clanului „Darbi” executau la ordin persoanele care împrumutatu bani cu cămată de la membrii grupării interlope. Printre cei terorizaţi de aceşti infractori s-au numărat  Panait şi Georges Lecatoz, tată şi fiu.

 Aceştia din urmă au fost bătuţi şi ameninţaţi cu moartea de către „locotenenţii” lui Mămăligă, după ce au împrumutat, în 2010, cu camătă, suma de 2.000 de euro. Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au ajuns, însă, să dea de urma celor patru recuperatori ai cămătarilor abia după ce Moise Ştefan şi alţi 20 din clanul „Darbi”, dar şi comisarul-şef Constantin Greu au fost condamnaţi, la închisoare, până la patru ani, la finele lui 2012. Dosarul acestora a fost deschis cu un an mai devreme.

Culisele dosarului

În timpul anchetei, condamnaţii le-au mărturisit procurorilor cine erau, de fapt, oamenii care se ocupau de recuperarea banilor daţi cu camătă şi de terorizarea victimelor. În urma verificărilor, anchetatorii i-au identificat pe cei patru „locotenenţi”, aflaţi acum în arest preventiv. În dosar apar file improtante despre cum acţionau Laurenţiu Vasile, Gheorghe Veber, Florin Chelu şi Fildis Ionaşcu. Potrivit unei rezoluţii a procurorilor, în urmă cu trei ani, Panait Lecatoz, din Urziceni, împrumuta 2.000 de euro, echivalentul a 8.000 de lei, de Moise Ştefan, liderul clanului „Darbi“.

În aproape trei luni, conform înţelegerii cu interlopii, Lecatoz a reuşit să-şi achite întreaga datorie, însă „Mămăligă” a plusat, cerându-i o sumă de trei ori mai mare. De aici, până în a-i transforma în victimă pe Panait Leactoz şi pe familia sa n-a mai fost decât un singur pas. Văzând că nu reuşeşte să primească banii, cămătarul a trecut la ameninţări.

„Persoane necunoscute au părtuns în locuinţa mea şi m-au ameninţat cu moartea pe mine, pe fiul meu, pe soţia mea, pe nora mea şi pe nepoata mea“, se arată într-o plângere pe care Panait Lecatoz, a făcut-o, în 2010, la Poliţia Urziceni şi folosită ca probă în instanţă. Imediat după acest incident, Georges Lecatoz, fiul lui Panait Lecatoz, ajuge şi el victima interlopilor.

Cei patru „locotenenţi” ai lui „Mămăligă” l-au prins pe bărbat în plină stradă şi l-au bătut, ameninţându-l că-l va omorî dacă familia lui nu se va achita de datorii în cel mai scurt timp. Din 2010 şi până în 2011, familia Lecatoz a fost permanent terorizată de cămătarii lui „Darbi“. Oamenii au făcut nenumărate sesizări la Poliţia Municipiului Urziceni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni. Toate, însă, au fost în zadar. De fiecare dată, poliţiştii şi procurorii din Urziceni închideau dosarele în favoarea infractorilor.

Ajutorul poliţiştilor

Văzând că anchetele Poliţiei şi ale Pachetului Urziceni bat pasul pe loc, Panait Lecatoz a făcut, în 2011, un memoriu către Parchetul General, condus la vremea respectivă de Laura Codruţa Kövesi, actualul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În respectivul document, victima cămătarilor din clanul „Darbi“ a relatat: „Nu mai putem trăi sub această teroare. Cămătarii nu îmi dau pace nici mie şi nici familiei fiului meu. Poliţia din Urziceni şi Parchetul nu fac nimic, pentru că aceşti cămătari din clanul «Darbi» sunt protejaţi de către Poliţia şi Parchetul din Urziceni. Sunt prieteni cu comisarul-şef Constantin Greu, care îi ajută să nu intre la închisoare“.

Imediat cum documentul a ajuns pe masa de lucru a fostului procuror general, Laura Codruţa Kövesi a ordonat demarea unei ample anchete la Urziceni.

În urma cercetărilor efectuate de către procurori structurii centrale s-a scos la iveală faptul că atât poliţiştii din Urziceni, cât şi procurorii Parchetului local închiseseră dosarele în favoarea interlopilor. Oamenii legii din Urziceni soluţionaseră cu neînceperea urmăririi penale nu mai puţin de 20 de dosare în care victimele cămătarilor clanului „Darbi“ reclamau faptul că au fost ameninţate şi agresate.

CITAT: „M-au ameninţat cu moartea pe mine, pe fiul meu, pe soţia mea, pe nora mea şi pe nepoata mea“

Panait Lecatoz

Toate documentele au fost luate la Bucureşti şi reanalizate de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, procurorii din Capitală au motivat strămutarea dosarelor astfel: „Existând indicii cu privire la faptul că autorităţile locale, reprezentanţi ai Poliţiei Urziceni şi ai Parchetului local îi favorizează pe infractori, îm sensul că le oferă indicii despre persoanele care depun plângere împotriva lor şi despre felul în care vor coordona anchetele referitoare la ei”.

Anchetatorii au conexat toate documentele în alte două dosare, iar urmărirea penală a continuat cu o razie de amploare desfăşurată la Urziceni, în toamna lui 2011. Atunci, toţi cei 21 de cămătari din clanul „Darbi“ au fost săltaţi şi conduşi la audieri. Printre aceştia s-a aflat şi fostul comisar-şef Constantin Greu, condamnat, între timp, la 192 de zile de închisoare. În sarcina inculpatului în uniformă, procurorii din Bucureşti au reţinut comiterea infracţiunii de favorizare a infractorilor. Arestaţi preventiv mai multe luni, cămătarii şi poliţistul care le acoperea spatele au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti anul trecut.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite