Ce obligaţii au deţinătorii de arme şi la cât se ridică amenda pentru încălcarea legii

Ce obligaţii au deţinătorii de arme şi la cât se ridică amenda pentru încălcarea legii

Deţinerea ilegală a armelor se pedepseşte FOTO IPJ Ialomiţa

Deţinătorii de arme şi muniţie din judeţul Ialomiţa sunt avertizaţi de poliţişti să respecte obligaţiile ce le revine, în caz contrar fiind pasibili de amendă sau chiar anularea dreptului de deţinere.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 295/2004, republicată, privind regimul armelor şi al muniţiilor, deţinătorii de arme au următoarele obligaţii:
 
1. Păstrarea armei şi muniţiei la domiciliu sau reşedinţa deţinătorului se face în locul special destinat, în dulapuri sau casete metalice, fixate în perete sau pardoseală, încuiate şi asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
 
2. Neasigurarea securităţii armelor şi muniţiei atrage măsura sancţionării contravenţionale cu amendă de la  5.001 lei la 10.000 lei  şi măsura administrativă de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor.
 
3. În termen de 24 de ore posesorii de arme au obligaţia de a anunţa despre furtul sau pierderea armei, muniţiei la organul de poliţie pe a cărui rază de competenţă s-a comis.
 
4. Uzul de armă letală şi neletală nu poate fi efectuat decât în scopul pentru care s-a dat autorizarea (vânătoare, autoapărare, tir sportiv)  şi în condiţiile prevăzute de art. 19 şi 20 din Codul Penal, legitimă apărare sau stare de necesitate.
 
5. Folosirea armelor în alte condiţii decât cele de mai sus, constituie săvârşirea infracţiunii de uz de armă letala  fără drept fiind sancţionată cu închisoare de la 1-3 ani, respectiv 6 luni la 2 ani în cazul armelor neletale supuse autorizării.
 
6. Este interzisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau ameninţare.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: