Zece plante care îţi energizează în mod natural organismul. Cum luptă spirulina, usturoiul sau cătina pentru ca tu să te simţi mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natura oferă numeroase exemple de plante benefice corpului uman
Natura oferă numeroase exemple de plante benefice corpului uman

Medicina oferă alternative demne de luat în seamă pentru diferitele stări pe care le traversăm. Indiferent că suntem obosiţi, plictisiţi, apatici sau stresaţi, există fructe sau legume pe care le putem consuma pentru a ne simţi mai bine.

Stresul cotidian a ajuns să reprezinte, conform sociologilor, problema cea mai gravă cu care se confruntă oamenii în secolul XXI. Natura continuă să ajute organismul uman printr-o serie de plante care au capacitatea de a-l revigora şi chiar mai mult. Printre plantele care aduc cu sine o serie de beneficii pe care nu le putem regăsi în altă parte decât sub formă artificială se numără cătina, usturoiul, sfecla, ţelina, morcovii, spirulina, echinaceea, aloe vera ş.a.

Silviu Matei, fitoterapeut în Slatina, recomandă consumarea constantă de spirulină, o algă de dimensiuni mici, Deşi nu este originară din ţara noastră, ea poate fi găsită sub diferite forme în farmacii.

”Spirulina este indicată în multe afecţiuni, dar este şi mai recomandată a fi consumată preventiv deoarece are grijă de copul uman. Ea conţine până la 70% proteine, din care 50% poate fi asimilată uşor de organismul uman. Spirulina conţine un amestec echilibrat din punct de vedere fiziologic de hidraţi de carbon, aminoacizi, albumine, vitamine, micro şi macroelemente”, afirmă Silviu Matei.

De asemenea, usturoiul, numit şi ”ginsengul românului”, este considerat a fi cel mai eficient condiment-medicament din câte se cunosc. Este un antibiotic şi un antiseptic general, un reglator foarte bun al florei intestinale, antidiabetic, stimulent şi reglator al funcţiilor organismului, remediu profilactic al tumorilor canceroase etc.

Morcovul face parte din aceeaşi categorie cu planta anterior menţionat, fiind denumită drept “ginsengul săracului” datorită numărului mare de fitochimicale, denumire dată unor substanţe naturale cu efecte benefice asupra organismului. Consumul regulat de morcovi protejează corpul uman împotriva radicalilor liberi ce distrug celulele şi duc la cancer. Morcovii este indicat a fi consumaţi după fierbere sau la aburi. Studii de specialitate au relevat că morcovii care sunt fier şi apoi tăiaţi conţin mai multe substanţe antioxidante decât cei care sunt tăiaţi şi abia apoi fierţi.

plante

Ţelina conţine numeroase minerale indispensabile organismului: fier, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu organic. Tulpinile frunzelor, nepermis neglijate, conţin vitamina C – antiîmbătrânire, vitamine din complexul B, readuc pofta de viaţă, ajută la creşterea imunităţii şi sunt un excelent ”medicament” antistres. Specialiştii recomandă sucul de ţelină pentru combaterea naturală a apatiei. Consumată la fiecare masă timp de o săptămână, ţelina aduce în organism un aport atât de mare de fier încât adduce culoarea în obraji, dă poftă de mâncare şi de viaţă, ba chiar are capacitatea de a fi un veritabil ”energizant” deoarece insuflă buna dispoziţie. Studii recente relevă chiar că ţelina poate opri dezvoltarea celulelor maligne ale cancerului de colon şi stomac.

Sfecla roşie este şi ea considerată o plantă miraculoasă. Este un excelent adjuvant în tratarea bolilor de ficat şi de sânge, ajută în combaterea cancerului, are un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi fibre ce stimulează sistemul imunitar, energizează şi mineralizează organismul, echilibrându-l.

Cătina este o plantă sălbatică care creşte, din fericire, în multe zone ale ţării. Fructul de cătină este cunoscut ca fiind cel mai complex şi eficient vitaminizant din flora ţării noastre; conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai multă decât citricele. Alte proprietăţi importante ale cătinei: este un tonifiant general, astringent, vermifug, bactericid. Este indicat în stările de anemie de orice fel, maladii neuroendocrine, stări alergice, boli de ficat.

planta

Echinacea (foto-sus) este văzută ca fiind planta cu cel mai puternic efect detoxifiant din herbalismul vestic. Este un antibiotic natural, curăţă sângele şi sistemul limfatic, catalizează acţiunea celulelor albe şi este cel mai bun aliat în cazul bolilor de plămăni, al gripei şi virozelor.

”Coriandrul este o plantă folosită muilt în bucătărie, dar mai mult ca şi condiment. Conţine acid carboxylic care se leagă de metalele grele din sânge precum mercurul şi le elimină din corp, fapt ce este de natură să inverseze acumularea de toxine ce cauzează oboseala cronică, durerile de articulaţii şi depresia. Se poate folosi în diverse combinaţii la fripturi, fructe de mare, porumb etc.”, mai afirmă fitoterapeutul Silviu Matei.

Busuiocul ajută şi el împotriva stărilor de depresie. Datorită conţinutului de eugenol şi acid rosmarinic creşte producţia de dopamine şi serotonină din creier. Se foloseşte în nenumărate combinaţii.

Aloe vera este o plantă care nu creşte la noi în ţară, dar poate fi găsită în farmacii în diverse combinaţii. Din cele peste 200 de specii, patru sunt cunoscute ca având valori medicale. Este indicată în cazuri de febră, constipaţie, obezitate, hepatită, menopauză. 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Zece beneficii ale cepei. Ce boli combate ceapa, ce ştim şi ce nu ştim despre legume care ne face să plângem

Fructele, între bine şi rău: când ne pot îmbolnăvi, care dintre ele conţin cel mai mult zahăr şi la ce moment din zi este cel mai bine să le consumăm

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite