Trei proprietari de stâne, amendaţi cu sume imense  pentru angajarea la negru a ciobanilor

Trei proprietari de stâne, amendaţi cu sume imense  pentru angajarea la negru a ciobanilor

Proprietarii olilor au de plătit amenzi consistente pentru fiecare cioban angajat nelegal FOTO: arhiva Adevărul

Angajarea ciobanilor la trei stâne din Olt, fără contract de muncă, le-a adus amenzi uriaşe proprietarilor de oi care au primit, în luna octombrie, vizita inspectorilor de muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a aplicat amenzi în valoare de 200.000 lei, în cursul lunii octombrie 2018, doar pentru munca „la negru“, fiind depistate 10 persoane fără contract de muncă sau o altă formă legală. Şase dintre angajaţii la negru lucrau pentru o firmă de construcţii din Bucureşti, însă patru sunt ciobani la trei stâne din Tufeni  la care inspectorii ITM Olt au ajuns.
Crescătorii de animale spun că sunt, la acest moment, neinformaţi cu privire la modalitatea legală de angajare a ciobanilor, având în vedere faptul că, de obicei, aceşti ciobani prestează muncă mai mult de 8-12 ore pe zi, practic aceştia având, de obicei, în grijă stâna. „Nu prea ştim nici noi ce să facem în astfel de situaţii. Am tot întrebat, ni s-a spus că nu putem semna contracte, noi, persoane, fizice, cu alte persoane fizice. Dacă faci contract pe PFA, dacă eşti organizat ca PFA, cum faci, ce timp de lucru, sunt întrebări la care n-avem răspuns“, a declarat Traian Gârtan, reprezentantul unei asociaţii a crescătorilor de animale din judeţul Olt.
Cert este că, informaţi sau nu, proprietarii de oi din Tufeni au de plătit, pentru fiecare cioban fără contract, câte 20.000 lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: