Slatina: Doina Savin predă lecţii de dans surdo-muţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2007 a devenit directorul Asociaţiei surdo-muţilor din Olt şi are o experienţă de peste zece ani în acest domeniu. A înfiinţat un ansamblu de dansuri populare din care fac parte persoane cu dizabilităţi auditive şi de comunicare.

S-a mutat de pe plaiurile natale în urmă cu 24 de ani, împreună cu părinţii, în Olt, la Teslui. S-a angajat în Slatina pentru a-şi câştiga proprii bani şi atunci a cunoscut pentru prima dată o familie de surdo-muţi. Deşi a crezut că îi va fi foarte greu  s-a înţeles de minune cu aceştia. A început prin a comunica în scris, dar a învăţat foarte repede limbajul mimico-gestual şi a descoperit în scurt timp o familie de oameni normali care au primit-o cu mare căldură. „M-am ataşat foarte repede de această familie. Stăteam în gazdă la ei pe atunci pentru a nu face naveta la Teslui şi ne-am înţeles foarte bine. Când erau ştiri la televizor le spuneam prin semne ce se întâmplă . Îmi aduc aminte ca la revoluţie le-am explicat prin semne ce se întâmplă la televizor. Am trăit acele evenimente cu mari emoţii, alături de ei” şi-a adus aminte cu plăcere Doina.

Pregăteşte ansamblul surdo-muţilor din Slatina

Acum  este director executiv al Asociaţiei Surdo-Muţilor din Olt, filiala Slatina şi îi ajută pe cei care nu s-au născut cu darul de a auzi sau comunica. În prezent pregăteşte ansamblul filialei pentru a participa la concursuri de muzică populară şi dansuri moderne. Este o persoană comunicativă şi se înţelege foarte bine cu toată lumea şi se implică în tot ceea ce face. Vrea să câştige cât mai multe premii la festivalurile naţionale de dansuri populare din ţară. „Îmi place foarte mult ceea ce fac şi am de gând să promovez aceşti tineri plin de talent,  în toată ţara. Deşi nu pot să audă sau să vorbească sunt mult mai talentaţi decât mulţi oameni. Este mult de muncă, dar ei sunt foarte ambiţioşi şi de multe ori îi găsesc repetând.  Ne dorim cu toţii să lăsăm o impresie cât mai bună”, a spus Doina Savin.   

 
Profil:
Născută:  07 noiembrie 1969, comuna Bălan, Judeţul Harghita
Studii: Facultatea de Asistenţă Socială, Piteşti
    Masterand la clasa de limbaj Mimico-gestual, Piteşti
Idealuri: Vrea să promoveze tinerii cu dizabilităţi

Întrebări:
Este greu să lucrezi cu surdo-muţii?
Deşi aşa pare, nu este greu deloc. Sunt nişte oameni foarte deosebiţi care vor să înveţe. Am făcut mari progrese din luna august, de când ne-am apucat să formăm acest ansamblu. Sunt câţiva tineri printre ei care sunt foarte talentaţi şi cred că o să ajungă renumiţi.
Sunt mulţi oameni cu dizabilităţi în judeţ ?
Avem 846 de oameni cu dezabilităţi în tot judeţul . Toţi sunt membri ai Asociaţiei Surdo-muţilor, filiala Olt. Îi ajutăm pe toţi cum putem şi încercăm să promovăm această asociaţie. Sper că lumea îi va aprecia pe aceşti oameni pentru calităţile lor şi nu pentru handicapul lor.

Ce-i place ?
Oamenii cinstiţi care îşi dau tot interesul şi se implică în tot ceea ce fac. Îmi place foarte mult armonia şi mă bucur atunci când văd persoane care se înţeleg. Consider că cea mai de apreciat calitate la un om este sinceritatea şi bunul simţ.
Ce nu-i place?
Nu pot să-i înţeleg pe cei care mint şi pe oamenii cu două feţe. Nu îmi plac persoanele care fură şi cele care consideră că totul le aparţine. De asemenea nu îmi plac oamenii leneşi, care stau fără a mişca un deget.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite