Ziua cea mare pentru scutul antirachetă de la Deveselu. La inaugurare a participat secretarul general NATO. Preşedintele Iohannis, absenţa notabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Deveselu are loc certificarea capacităţii operaţionale Foto Mediafax
La Deveselu are loc certificarea capacităţii operaţionale Foto Mediafax

Scutul de la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu a fost activat joi, 12 mai, printr-o ceremonie care a certificat capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă (AAMDS) din România. La eveniment au participat oficialităţi române şi americane, în frunte cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul României, Dacian Cioloş.

La Deveselu au fost prezenţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi premierul Dacian Cioloş, alături de oficialităţi ale statului român, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.

Marele absent al adunării este, însă, cel mai înalt reprezentant al statul român: preşedintele Klaus Iohannis. Administraţia de la Cotroceni a motivat că agenda nu i-a permis şefului statului să vină la Deveselu. Dimineaţa, Iohannis s-a întâlnit cu Stoltenberg şi au avut o conferinţă de presă comună.

Amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor antibalistice era convenită la 13 septembrie 2011, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă lucrările principale de construcţie. În decembrie 2015 acesta a devenit funcţional.

scut antiracheta foto alina mitran deveselu
scut antiracheta foto alina mitran deveselu

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS), al cărui scop e apărarea împotriva pericolelor din afara Europei, cuprinde trei baterii cu 24 de rachete interceptoare model SM-3 care vor fi amplasate la baza Deveselu unde pot fi dislocaţi maximum 500 de militari. SM-3 poate distruge rachetele balistice prin impact, la o viteză extrem de mare. Sistemul Aegis Ashore e cel care permite interceptarea rapidă a rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune. La detectarea unei rachete ostile, baza militară lansează rachetele interceptoare. După ce se desprinde de rachetă, proiectilul are capacitatea de a-şi controla singur traiectoria, putând face şi mici ajustări ale vitezei.

Fotografii Alina Mitran

scut antiracheta foto alina mitran deveselu

Pe aceeaşi temă:

Scutul de la Deveselu a fost activat. Iohannis: „Scutul nu e îndreptat împotriva vreunui stat“. Ce spune Stoltenberg despre reacţia Rusiei

Dacian Cioloş, la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu: În vecinătatea estică observăm reînceperea conflictelor

Oficial din MAE rus: Baza de la Deveselu vizează izolarea Rusiei şi va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscova-NATO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite