Procurorul Iacobescu, echilibristică între minciună şi adevăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Eugen Iacobescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este cel mai controversat magistrat din judeţ.

Procurorul Eugen Iacobescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt prelungeşte starea de mister care planează asupra viitorului său în magistratură. Acesta a fost audiat săptămâna trecută de către procurorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Bucureşti ca să dea socoteală pentru declaraţiile făcute în luna februarie a acestui an în timp ce instrumenta dosarul lui Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu’ (44 de ani), cercetat pentru tentativă de omor şi evaziune fiscală.
Mai exact, procurorului i se reproşează faptul că a furnizat informaţii din dosar ziariştilor pe care nu ar fi trebuit să le facă publice, respectiv a menţionat numele fratelui preşedintelui Traian Băsescu (Mircea Băsescu, n.a.) că ar fi primit 300.000 de euro de la interlop pentru a-l ajuta să scape de acuzaţii. Iacobescu a negat ulterior declaraţiile menţionate.
La scurt timp după ce declaraţiile lui Iacobescu au apărut în presă, acestuia i-a fost luat cazul lui Bercea, care a fost pasat spre soluţionare Parchetului Curţii de Apel Craiova. Acum, procurorul oltean reclamă că dosarul său este mai voluminos chiar decât dosarul de urmărire penală al lui Bercea Mondial, după cum însuşi a declarat.

Declaraţii confirmate de stenograme

La momentul izbucnirii scandalului (februarie a.c. - n.a.), procurorul oltean a spus că există interceptări ale unor convorbiri telefonice între Bercea Mondialu’ şi fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, care atestă implicarea în dosar a celui din urmă. După ce a pierdut dreptul de a continua cercetările în dosarul lui Bercea, în aceeaşi speţă s-au descoperit de către ziarişti stenograme care dovedeau că afirmaţiile susţinute de procuror sunt adevărate.
Cu toate acestea, procurorii CSM au declanşat împotriva acestuia o verificare în urma căreia Iacobescu riscă să fie dat afară din magistratură pentru a doua oară. Contactat telefonic, Eugen Iacobescu a refuzat că comenteze acuzaţiile ce i se aduc.
“Procurorul Iacobescu a cerut procurorilor în materie disciplinară ai CSM amânarea audierii sale pe motiv că a fost internat în spital şi nu a avut timp ca să studieze referatul disciplinar care îl vizează”, ne-a declarat Monica Prejmereanu, purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii.


Îşi riscă cariera din cauza dosarului “Bercea”

Eugen Iacobescu are o vechime în magistratură de peste 35 de ani, timp în care a rezolvat numeroase cazuri, dar s-a şi ales cu multe acuzaţii de abuz în serviciu şi unele încălcări ale prevederilor legale. Printre altele, el a fost cercetat pentru instigare la fals, fals şi uz de fals, înşelăciune, trafic cu aur şi sustragerea de la plata datoriilor către stat. Nu a fost condamnat niciodată.
Eugen Iacobescu şi-a început activitatea la Procuratura Locala Slatina pe 1 noiembrie 1975, iar de la 1 septembrie 1994 şi până în prezent activează ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. În 2004 a fost exclus de CSM din magistratură sub acuzaţia că şi-ar fi incendiat intenţionat apartamentul pentru a încasa banii de la asigurări. În incendiul cu pricina, o femeie a murit intoxicată cu monoxid de carbon. Iacobescu a fost scos de sub urmărire penală şi găsit nevinovat de acuzaţia de omor prin imprudenţă şi a revenit pe post în 2006, după ce a contestat în instanţă hotărârea CSM.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite