Preotul care a mobilizat comunitatea pe Facebook pentru trei copii orfani. Cum a reuşit să le renoveze casa în doar 8 zile

Preotul care a mobilizat comunitatea pe Facebook pentru trei copii orfani. Cum a reuşit să le renoveze casa în doar 8 zile

Prima zi de lucrări FOTO: Facebook /Ion Iagaru

O familie greu încercată din Drăghiceni, judeţul Olt, are de miercuri, 8 august, o casă cu o înfăţişare nouă, un preot din Caracal reuşind, în doar opt zile, să renoveze totul alături de voluntari.

Preotul Ion Iagăru, preot paroh la biserica din curtea Spitalului Municipal Caracal, cunoscut, de altfel, pentru faptele bune pe care le face de ani de zile susţinut de enoriaşii săi, a anunţat în cursul lunii iunie că o familie din Drăghiceni are nevoie de ajutor.

Trei copii, cu vârste între 2 şi 14 ani, rămaşi în grija mamei după ce tatăl li s-a prăpădit anul trecut, răpus de cancer, se bucură astfel, de miercuri, 8 august 2018, de o casă aşa cum nici nu îndrăzneau să viseze.

Preotul Ion Iagăru, alături de băieţii familiei, de mama lor şi de unul dintre voluntari, care a contribuit cu materiale şi muncitori de la firma proprie

Preotul, care i-a ajutat şi în trecut cu produse alimentare, rechizite şi alte lucruri trebuincioase, aşa cum face cu sute de alte familii,  a hotărât în luna iunie să le renoveze casa, să schimbe acoperişul şi tocăria şi să izoleze imobilul, numind totul, pe Facebook, unde îi ţine la curent pe cei care contribuie, „«Visuri la cheie» în varianta noastră“. A stabilit ca termen de începere a lucrărilor 1 august, a reuşit să-şi mobilizeze enoriaşii, s-au cumpărat materialele, altele au fost donate, iar în urmă cu opt zile s-au pus pe treabă, miercuri, 8 august, proiectul fiind gata.

Şi pentru ca vara să fie cu adevărat memorabilă, copiii au aflat că se  vor bucura şi de o tabără organizată de pretul Ion Iagăru cu ajutorul semenilor generoşi, de care beneficiază zeci de alţi copii nevoiaşi. Motive de bucurie are şi mama copiilor, care a primit în dar, tot din donaţii, o maşină de spălat, autorităţile locale oferindu-se să ajute familia cu racordul la reţeaua de apă.

Marţi, 7 august 2018, în cea de-a şaptea zi, progresele erau vizibile

Voluntarii şi-au terminat misiunea miercuri, 8 august 2018

„A mâncat o jumătate de croissant şi cealaltă i-a păstrat-o fratelui“

Familia care a primit ajutorul preotului este cu adevărat săracă, spune şi directorul şcolii din localitate, prof. Adriana Budulan, menţionând că pentru copii s-au mai făcut acte caritabile şi la nivelul şcolii. Mama şi cei trei copii minori nu beneficiază nici de ajutor social, însă băieţii, a spus profesoara, sunt cuminţi şi niciodată nu s-au plâns. „Cel mic este un copil drăgălaş foc. M-a impresionat foarte mult un gest de-al lui, într-o zi, în care îşi aştepta fratel mai mare pe holul şcolii. I-am dat un croissant, l-a desfăcut, a mâncat jumătate din el iar cealaltă jumătate a împachetat-o la loc, să-i dea şi fratelui. Ce să vă spun, îţi dau lacrimile“, a relatat prof. Budulan.

„Îngerul păzitor“ al micuţilor din Spitalul Caracal

Faptele preotului, la început întreprinse cu sprijinul enoriaşilor bisericii la care slujeşte de 20 de ani, între timp alăturându-se şi alţii, au ajuns la urechile multor oameni, iar astăzi preotul Ion Iagăru este căutat pentru cauze diverse, de multe ori ca „ultima soluţie“. Are „în lucru“ proiecte de sprijinire a unor familii din Roşiori, din judeţul vecin, Teleorman, asta după ce a ajuns până la Vidin, în Bulgaria, la românii de acolo, sprijinind construirea unei capele în cadrul spitalului şi ajutorarea celor nevoiaşi.

Copiii din parohia Zănoaga, judeţul Olt, se bucură de pizza oferită de preotul Ion Iagăru alături de voluntari

Colectele de Crăciun şi de Paşte au devenit tradiţionale, mărţişoarele pe care le realizează copiii de la mai multe şcoli din oraş, partenere ale bisericii în diverse proiecte, sunt de asemenea obiecte achiziţionate cu drag, banii ajungând la spital, pentru renovarea şi dotarea secţiilor în care ajung pe lume sau sunt trataţi copiii, bătrânii care aşteaptă o vorbă bună nu sunt nici ei uitaţi, apelul preotului găsind pe zi ce trece răspuns de la şi mai mulţi voluntari.

Pachetele oferite pacienţilor din spital, ieşirile la pizza alături de copii, de după slujba de duminică, sau visul de a purta o rochie de prinţesă îndeplinit fetiţelor care s-au uitat atâta vreme cu jind în vitrinele magazinelor sunt fapte „la vedere“, din care semenii învaţă şi se alătură, adeseori cu mult mai mult de un „like“ pe pagina de Facebook.

citeste totul despre: