Iniţiativa unor tineri din PNL: hrănirea păsărilor de pe râul Olt. Unde au greşit - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 2 martie 2018, au apărut pe Facebook mai multe fotografii care îi înfăţişează pe câţiva tineri membri PNL oferindu-le hrană păsărilor de pe râul Olt şi îndemnându-şi prietenii de pe reţeaua de socializare să le urmeze exemplul. Unde greşesc tinerii?

Zilele geroase înregistrate în ultima perioadă au îndemnat multe persoane să sară în ajutorul păsărilor. Mulţi, poate, le-au oferit hrana potrivită, alţii, acţionând pur şi simplu din impuls, le-au hrănit cu ce le-a fost la îndemână. Aşa s-a întâmplat cu tinerii din organizaţia de tineret a PNL Olt, care au mers la podul de peste râul Olt şi au hrănit raţele şi lebedele cu pâine. „În această perioadă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, lebedele, răţuştele şi celelalte vietăţi ce trăiesc pe râul Olt rămân fără sursă de hrană.

Invităm toţi cetăţenii care au drum prin zonă să poposească puţin şi să le arunce câte o pâinică“, a postat pe Facebook preşedintele TNL Olt, Ionuţ Comănescu, alături de câteva fotografii şi un film. Pasionaţii de protecţia mediului atrag, în schimb, atenţia că există o serie întreagă de produse care nu trebuie folosite drept hrană pentru păsări.

Profesoara Carmen Bolocan, care coordonează în cadrul Palatului Copiilor Slatina cercul de Protecţie a Mediului, întrebată de Adevărul care este hrana potrivită pentru păsările sălbatice, a specificat că pâinea nu este o alegere corectă, din mai multe motive.

„Prima tendinţă este, într-adevăr, să facem asta, dar pâinea nu-i tocmai recomandată. Trebuie să avem grijă ce alegem“, a spus prof. Bolocan, explicând că sistemul digestiv al păsărilor este mult diferit, iar conţinutul de sare din produsele de tip patiserie  afectează sănătatea păsărilor. Un alt pericol ar fi acela că păsările sălbatice se vor obişnui cu oamenii, şi, cum nu toţi se dovedesc bine întenţionaţi, ar putea avea de suferit.

image

Tinerii au făcut provizii serioase FOTO: Facebook/Ionuţ Comănescu

Care sunt alegerile corecte au explicat pe larg specialiştii Societăţii Ornitologice Române în cuprinsul unui articol postat pe site-ul oficial, sor.ro. Conform specialiştilor, le putem oferi păsărilor seminţe (nesărate), cereale, bucăţi de fructe, carne fiartă, orez şi ovăz (de preferinţă fierte), ou fiert, făină de porumb măcinată mare etc. Astfel de produse pot fi puse în hrănitori, în special pentru „păsările cerului“ (pentru păsărelele din parc, din apropierea gospodăriei etc.)

Avertismentul ornitologilor este, în schimb, foarte clar: „Nu le daţi seminţe sărate, pentru că sarea este dăunatoare pentru păsări. La fel de dăunatoare este şi pâinea, care nu este recomandată să facă parte din dieta păsărilor sălbatice, biscuit sau orice alte produse de patiserie-cofetarie. Asemenea, nu le daţi hrană pentru câini şi pisici sau alte animale de companie. Aceasta nu este sănătoasă pentru păsările sălbatice şi, în plus, va atrage în zonă coţofenele, ciorile şi pisicile“.

În urmă cu mai mulţi ani, îngrijitorii dintr-o grădină zoologică de la noi din ţară (din Timişoara) se plângeau că mai mulţi pui de lebădă au murit din cauza pufuleţilor oferiţi de vizitatori şi atrăgeau atenţia că, deşi bine intenţionaţi, le putem face păsărilor mai mult rău decât bine. Acelaşi lucru află şi copiii care participă la observaţii în teren, în cadrul acţiunilor organizate de obicei de secialişti ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

CITIŢI ŞI: FOTO VIDEO Cum sunt ajutate păsările din Delta Dunării să supravieţuiască îngheţului târziu. Un sponsor anonim a donat zeci de saci cu mâncare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite