Colindul imunizării la Covid-19: „Primiţi cu vaccinarea?“. Următorul pas, centre temporare în licee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea la sat nu a dat, până acum, rezultatul scontat, aşa că se trece la strategia „din poartă-n poartă“ FOTO: Prefectura Olt
Vaccinarea la sat nu a dat, până acum, rezultatul scontat, aşa că se trece la strategia „din poartă-n poartă“ FOTO: Prefectura Olt

Ritmul vaccinării anti-COVID a încetinit mult, iar tendinţa este naţională. Datele pentru judeţul Olt arată că sunt zile în care cei care vin în centrele de vaccinare pentru doza de rapel îi depăşesc ca număr pe cei sosiţi pentru prima dată, ceea ce arată de departe că entuziasmul a scăzut.

Deşi sunt mai multe posibilităţi de vaccinare decât în urmă cu o lună, numărul persoanelor care se prezintă zilnic pentru vaccinare în judeţul Olt este în scădere, o arată cifrele. 

Mai mult, sunt zile în care în centrele de vaccinare se prezintă mai multe persoane pentru doza de rapel decât persoane care cer administrarea dozei iniţiale, în condiţiile în care vara se apropie, iar presiunea de a prezenta un certificat de vaccinare la ieşirea din ţară este deja pregnantă.

În weekend, de exemplu, când la Caracal, Olt, a fost organizat un maraton al vaccinării, pentru ziua de sâmbătă datele arată 506 persoane vaccinate cu doza de rapel şi doar 206 cu prima doză, pentru întreg judeţul. La fel s-a întâmplat şi în 20 mai, când 735 persoane s-au prezentat pentru rapel şi 532 pentru administrarea dozei 1, iar datele care arată această realitate se menţine de câteva zile la rând. 

În 22 aprilie 2021, în schimb, când au fost administrate 1.354 doze în judeţ, 974 persoane au primit prima doză, iar 380 doza de rapel. 

Cu o lună în urmă, vaccinatorii administrau şi aproape 1.500 doze zilnic. Ultima raportare a DSP Olt arată însă că în 25 mai au fost administrate în tot judeţul 981 doze. În 23 mai au fost administrate doar 712, deşi în ultima lună echipe mobile de vaccinatori au ajuns zilnic în mai multe localităţi rurale, iar la Slatina s-a deschis un centru drive-through care vaccinează câte 6 ore pe zi, în fiecare după-amiază.

Explicaţia, spun cei implicaţi în campania de vaccinare, este relativ simplă: persoanele care şi-au dorit cu nerăbdare vaccinarea au reuşit până la această dată să se prezinte într-un centru. De acum rămân de convins cei care au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu primii vaccinaţi şi cei care încă nu cred în soluţia vaccinării drept singura modalitate de a trece de pandemie.

„Sunt centre în care în anumite perioade pur şi simplu se stă degeaba“, recunosc autorităţile, tocmai din acest motiv s-a gândit soluţia formării de echipe mobile care să se deplaseze în localităţile situate relativ departe de centrele fixe.

Categoria „16+“, ţinta unei campanii speciale

Chiar şi succesul acestora depinde, însă, tot de modul cum se realizează comunicarea şi de disponibilitatea autorităţilor locale, cred autorităţile judeţene. 

„Sunt localităţi în care vaccinarea în centrele temporare s-a desfăşurat cu succes şi localităţi în care au venit puţine persoane“, spune subprefectul Ana-Maria Ciauşu, explicând că sunt edili care se implică atât în organizarea spaţiilor în care are loc vaccinarea, cât şi în popularizarea activităţii de vaccinare, şi alţii care asigură baza materială, însă au dovedit dezinteres total pentru mobilizarea populaţiei.

Acestea fiind rezultatele, se schimbă strategia, mai spune subprefectul Ciauşu, aşa că în câteva zile se va trece la campania „din poartă-n poartă“, astfel încât relaţia vaccinator – persoană din categoria eligibilă la vaccinare să fie nemijlocită. Două localităţi din nordul judeţului Olt, acolo unde densitatea populaţiei este mică, iar vârstnicii sunt majoritari, vor fi astfel „bătute“ la pas. 

O altă categorie populaţională spre care vaccinatorii îşi vor îndrepta atenţia, şi care la acest moment nu se înghesuie la vaccinare, o reprezintă adolescenţii de peste 16 ani. Se studiază posibilitatea ca în liceele din judeţ să fie organizate centre de vaccinare pentru elevi. Aceştia se vor putea însă vaccina, înainte de vârsta majoratului, doar cu acordul părinţilor. O parte deja au făcut-o în centrele fixe, dar numărul lor la nivel naţional este încă foarte mic (16-19 ani: schemă completă de vaccinare 54.323 persoane; cu o singură doză 44.435 persoane; persoane nevaccinate 720.919, datele de la nivel naţional fiind date publicităţii marţi, 25 mai 2021).

De la debutul campaniei de vaccinare, în Olt au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID mai puţin de 20% dintre persoanele eligibile. Până la 25 mai 2021 au fost administrate 113.165 doze, 64.324 persoane primind cel puţin o doză de vaccin, iar 48.841 şi rapelul. 

Cele mai multe persoane au fost vaccinate cu produsul de la Pfizer BioNTech – 89.175 doze administrate, din vaccinul Moderna au fost administrate 11.570 doze, din vaccinul produs de Astra Zeneca s-au administrat 10.510 doze, iar aproape 2.000 persoane au solicitat vaccinul produs de compania Johnson & Johnson. 

Acesta din urmă este, de altfel, şi cel mai solicitat în centrele unde acesta este pus la dispoziţie, pentru persoanele care îl aleg cel mai mult cântărind faptul că nu este necesară doza de rapel, schema de imunizare completă presupunând administrarea unei doze unice.

Vă recomandăm şi:

UE cere AstraZeneca despăgubiri dure, de zece euro pe zi de întârziere pentru o doză şi cel puţin zece milioane de euro

Vaccinare la terasă, în Piteşti. Acţiunea are loc într-un pub renumit pentru concertele ţinute înainte de pandemie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite